logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

radeon x1650pro - BSOD i zawieszanie ekranu po instalacji na Windows XP

emteka- 17 Cze 2014 18:31 2091 18
REKLAMA
  • #1 13716491
    emteka-
    Poziom 9  
    Witam probowalem szukac pomocy w internecie, lecz nic nie znalazlem. Kupilem dzis karte AGPx8 radeon ati x1650 512ram i podlaczylem ja do zestawu:
    Zasilacz bqt l7-530w
    Plyta hp d530
    Pentium 4 3.00
    2gb ram ddr
    Windows xp hope sp3

Moja wczesniejsza karta to radeon 9600, sterowniki usunalem przez dodaj/usun programy i przeczyscilem drivers sweeperem.

Ku mojej rozpaczy po 3 godzinnej zabawie ze sterownikami czy to od AMD czy tymi z omegi - zawsze konczylem albo ogladajac BSOD (zamiescilbym zdjecie, ale..) albo ogladajac zaciety ekran pulpitu.

Zasilanie do karty jest podpiete.

Prosze o porade jak rozwiazac problem, bo moze bede musial karte zwrocic. Przepraszam za brak polskich znakow, telefon z angielska klawiatura.
  • REKLAMA
  • #2 13716555
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Próbował kolega VMsT (Video Memory Stress Test) w wersji bootowalnej?
    Można tak sprawdzić, czy karta w ogóle jest sprawna, czy to problem software`owy.
  • REKLAMA
  • #3 13716772
    emteka-
    Poziom 9  
    Dziękuje za odpowiedź, puściłem test trzykrotnie, zero błędów. Karta to leżak magazynowy z 3-letnią gwarancją, także problem raczej natury software.
    Zrobię formata i za godzinę dam znać.

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Format nic nie dal, z momentem instalowania sterownikow komputer przestaje dzialac poprawnie, zupelnie jakby to byl jakis inny model niz twierdzi naklejka..
    Dodam, ze karta jest niepokojaco goraca (nie sprawdzalem temperatur, na dotyk) zaraz po wlaczeniu komputera, ze starym radeonem 9600 nie osiagnalem takich temperatur chyba nigdy.
  • #4 13717172
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    Video Memory Stress Test

Rozpoznaje kartę prawidłowo jako
    safbot1st napisał:
    radeon x1950pro
    ?

Dodano po 1 [minuty]:

emteka- napisał:
    z momentem instalowania sterownikow komputer przestaje dzialac poprawnie

Po wyszukaniu sterów automatycznym (windowsowskim) też nie działa? Rozpoznaje inny model?
  • REKLAMA
  • #5 13717211
    emteka-
    Poziom 9  
    Vmst mowi o modelu Rv535, czyli prawidlowo, windows tez wykrywa x1650 (przed formatem nie wykrywal modelu ani producenta) ale sterownikow o dziwo nie znajduje.
  • #6 13717296
    safbot1st
    Poziom 43  
    emteka- napisał:
    windows tez wykrywa x1650

Kolega sam już nie wie jaką ma kartę ;) - w temacie jest x1950 Pro.

Catalyst 8.3 też nie działają?
  • REKLAMA
  • #7 13717300
    emteka-
    Poziom 9  
    Proboje instalowac rozne wersje sterownikow i jedyne co uzyskalem to zmiana nazwy karty w menedzerze urzadzen z radeon x1650 na kontroler wideo

O rety, faktycznie w temacie jest napisane 1950, to przez ten telefon, w tresci posta jest juz ok, przepraszam, chodzi o 1650.

Za moment sproboje 8.3

Dodano po 16 [minuty]:

8.3 tez zawiodly

@Edit
    Prześledziłem google od góry do dołu, wiele osób miało podobny problem i brak rozwiązania. Mam już tego dość, zmarnowałem cały dzień i zero rezultatu, ślicznie dziękuje za pomoc ale ta karta jest niereformowalna i jutro ją odsyłam.
  • #8 13717437
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13717465
    emteka-
    Poziom 9  
    Czekam z niecierpliwością wybawicielu :)
  • #10 13717494
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13717549
    emteka-
    Poziom 9  
    No, niestety, ten fix też na nic. Niemniej jednak dziękuję za zaangażowanie.
  • #12 13717558
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 13717589
    emteka-
    Poziom 9  
    BSOD lub zaciecie sie puplpitu wystepuje po mniej niz 20 sekundach po zniknieciu napisu "Zapraszamy"

Bardzo mnie niepokoi wysoka temperatura na tej karcie, przecież nawet nic nie ma do roboty.
    Załączniki:
    • radeon x1650pro - BSOD i zawieszanie ekranu po instalacji na Windows XP M5A5y5G.jpg (682.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 13717601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 13717610
    emteka-
    Poziom 9  
    Mam wciaz dzialajacego radeona 9600, jutro wykonam wszystkie czynnosci bo dzis juz padam.
  • #16 13718918
    emteka-
    Poziom 9  
    Radeon 9600 działa bez zarzutu, te drugie sterowniki miałem już przyjemność raz sprawdzać, memtest nie wykazał błędów.
  • #17 13719020
    safbot1st
    Poziom 43  
    Raczej padnięta karta.
    emteka- napisał:
    Karta to leżak magazynowy z 3-letnią gwarancją

Takie leżaki to często nic dobrego.
    Nawet na Bluescreenie wyświetla artefakty (na środku).

Można spróbować ewentualnie wyedytować bios karty, zmniejszyć w nim taktowanie core/mem i flashować.
  • #18 13719048
    emteka-
    Poziom 9  
    Skontaktowałem się już ze sprzedawcą w celu odesłania karty.

Dziękuje safbot1st oraz Recoil83 za zaangażowanie, niech wam ramy szybkimi będą.

safbot1st napisał:
    Raczej padnięta karta.
    Nawet na Bluescreenie wyświetla artefakty (na środku).

Dodam, że co BSOD inne szlaczki pojawiały się w innych miejscach :p
  • #19 13721295
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    safbot1st napisał:
    Raczej padnięta karta.
    emteka- napisał:
    Karta to leżak magazynowy z 3-letnią gwarancją

Ehh. Najlepiej od razu wywalić kartę.

Na początek, ściągnij VMsT w wersji ISO, wypal CD lub spreparuj odpowiednio pendrive'a i uruchom z niego PCta. Sprawdź, czy pamięci karty graficznej są ok.
    Jeśli tak, to robisz tak:
    1. CLR_CMOS
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1204376.html
    2. Ustawiasz BIOS od podstaw, porządnie, przede wszystkim CPU, RAM, AGP, Data/godzina i wszelkie inne niezbędne urządzenia i opcje.
    http://www.pcworld.pl/news/360899/Prawidlowa.konfiguracja.BIOS.jak.to.zrobic.html
    3. Uruchamiasz system w trybie awaryjnym
    4. Odinstalowujesz wszystkie poprzednie wersje sterowników do karty graficznej (kart graficznych)
    5. Używasz DriverSweeper'a nadal a trybie awaryjnym i czyścisz pozostałości po wszystkich sterownikach graficznych, nieużywanych urządzeniach jak inne chipsety itd.
    6. Robisz reinstall sterowników do chipsetu Płyty Głównej.
    emteka- napisał:
    Plyta hp d530

http://h20565.www2.hp.com/portal/site/hpsc/te...x.portlet.endCacheTok=com.vignette.cachetoken
    7. Ściągasz Catalyst 7.2 i z jego archiwum wyodrębniasz tylko sterowniki do grafiki.[*]
    8. Z poziomu Menadżera Urządzeń, wymuszasz zainstalowanie sterów zarówno do X1650 jak i do X1650 secondary i czekasz, aż wszystko przebiegnie do końca (czasem to może zająć chwilę, przy przełączaniu trybu pracy ze standardowej karty VGA)
    9. Po resecie, robisz reinstall DirectX.
    10. Wrzucasz zrzut z GPU-Z do oceny.

Uwaga! W tle podczas testów karty, GPU-Z nie ma prawa działać. Z niewiadomych przyczyn ma bug'a i zawiesza system w działaniu z Radeonami X1xxx (w większości przypadków). Zwróć na to uwagę i zrzut ekranu zrób tylko i wyłącz program.

11. Profilaktycznie zrób skan MBAM systemu (pełny skan, aktualna baza definicji zagrożeń).
    https://www.malwarebytes.org/mwb-download/
    12. Wrzuć zrzut z CristalDiskInfo i HWmonitor w obciążeniu PC (HWmonitor działający wraz z OCCT - test 15-20 minutowy powiedzmy OCCT:GPU)

Załączyłem wyodrębnione sterowniki C 7.2 dla WinXP 32Bit[*] oraz Video Memory Stress Test ISO, spakowany ZIPem.

emteka- napisał:
    Kupilem dzis karte AGPx8 radeon ati x1650 512ram

Podaj nr Aukcji.
    Wtyk dodatkowego zasilania podłączony?
    Załączniki:
    • vmtce.zip (303.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2KXP_INF.ZIP (8.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną Radeon X1650 Pro, która powoduje BSOD i zawieszanie ekranu po instalacji na systemie Windows XP. Po wymianie karty z Radeon 9600 i usunięciu starych sterowników, nowa karta nie działa poprawnie, a użytkownik doświadcza wysokich temperatur na karcie. Pomimo przeprowadzenia testów pamięci i formatowania systemu, problem nie ustępuje. Użytkownik próbował różnych wersji sterowników, w tym Catalyst 8.3, ale bez sukcesu. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie karty za pomocą VMsT oraz proponowali różne metody diagnostyczne, jednak ostatecznie użytkownik zdecydował się na zwrot karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA