logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon X1950 Pro AGP - Windows XP SP3 - Problem z instalacją sterowników

Emil.Miziołek 24 Kwi 2015 20:27 1254 14
REKLAMA
  • #1 14643302
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam stwierdziłem że przyda mi się w garażu komputer, więc wytargałem z szafy swojego starego blaszaka. Kupiłem mu nawet nowy dysk ( stary przestał działać), zainstalowałem na nowo windows XP(sp3), wszystkie sterowniki od płyty głównej, i pojawił się problem przy instalacji sterowników od grafiki. Mianowicie po instalacji sterowników od grafiki komputer po zresetowaniu chwilę wyświetla czarny ekran , po czym sam się ponownie uruchamia. Ponad to w menedżerze urządzeń owa karta jest widziana jako 5 osobnych kart. Próbowałem instalować wszystkie sterowniki catalyst oraz omega ( poprzednie usuwałem Driver Cleaner) i nic się nie zmieniło. Czy trafi się jakaś mądra głowa która naprowadzi mnie na rozwiązanie tego problemu?Ogólnie często składam komputery, instaluje różne systemy ,lecz nigdy nie spotkałem się z takim problemem sprzętowym.
  • REKLAMA
  • #2 14643576
    krys06
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Emil.Miziołek napisał:
    Kupiłem mu nawet nowy dysk

Ten nowy to - Nowy, czy tylko z "nazwy nowy" ? Podejrzewam problem sprzętowy, płyta główna na pewno właściwie skonfigurowana ? (jak powiadasz ...złożyłeś już trochę sprzętu, więc pytanie ...ot tak dla zasady) Sprawdź klawiaturę, albo podmień.
    No i w MU wszystkie stery odinstaluj, pozwól systemowi na instalację, wówczas wskaż właściwą lokalizację.
  • REKLAMA
  • #3 14643594
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  
    a co ma klawiatura do tego , jeżeli grafika jak jest nie zainstalowana to komputer się uruchamia i działa normalnie.? Dysk jest nowy.
  • REKLAMA
  • #4 14643726
    krys06
    Poziom 29  
    Emil.Miziołek napisał:
    grafika jak jest nie zainstalowana to komputer się uruchamia i działa normalnie.? Dysk jest nowy.

Miałem na myśli restart komputera z płytką instalatora. Podepnij kartę na pci, może agp jest nie sprawne ? Jak działa normalnie to znaczy zintegrowana jest. Wniosek: agp - jest problemem.
  • #5 14643786
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  
    jak może być zintegrowana skoro jest w porcie AGP a na płycie nie ma żadnego zintegrowanego układu? grafika działa do momentu instalacji sterowników.
  • #6 14643886
    dabkof
    Poziom 10  
    Sprawdź zasilacz, może nie daje rady. Jeśli jest w porządku to zainstaluj program Driver Identifier (lic. free ) i puść skanowanie. Powinien znaleźć odpowiednie sterowniki - przed ich pobraniem trzeba się zarejestrować. Instaluj na systemie wyczyszczonym z poprzednich sterowników grafiki i po restarcie.
  • #7 14643900
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  
    zasilacz chieftec 500 (gorsze zasilacze ciągnęły lepsze zestawy).
  • #9 14643916
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  
    wykrywa jako Apu a2 :D więc chyba nie pomoże ..

Dodano po 2 [minuty]:

dziwna sprawa że karta w menedżerze jest widziana jako 5 osobnych urządzeń. Sterowniki jak się instalują to instalują 5 kart tak jak by .
  • REKLAMA
  • #10 14643949
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Spróbuj pościągać najnowsze sterowniki całego sprzętu i spróbować ponownie.
    Skoro wyciągnąłeś go z szafy przyjrzał bym się mu bardziej w środku pod względem sprzętu jeżeli to starszy blaszak jak napisałeś.
  • #11 14644049
    Emil.Miziołek
    Poziom 15  
    W środku wygląda ok . Nawet zakurzony nie jest. Zainstalowałem wszystkie najnowsze sterowniki ze stron producentów i dalej nic .
  • #12 14645434
    krys06
    Poziom 29  
    Emil.Miziołek napisał:
    jak może być zintegrowana skoro jest w porcie AGP a na płycie nie ma żadnego zintegrowanego układu?

Czytając Twój post, nie zawsze ogarniam każdy sprżęt, wywnioskowałem, że po przełączeniu na zintegrowaną ...jest ok.
    Ale do rzeczy, rozpocząłbym od sprawdzenia napięcia baterii, zresetował bios, dla "świętego spokoju" tę kartę sprawdził u kogoś kto ma kompa z takim slotem. W rozpiskę ustawień płyty głównej(jak nie masz to ściągnąć) bym zerknął. Mam tu na myśli właściwe ustawienia pinów(jumperów).Różne cuda widziałem, a pamięć ludzka jest niestety, jaka jest.
    Albo odpal na tym "blaszaku" linuxa z cd, pokaże Ci wszystko co jest nie tak.
  • #15 14648191
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Moja rada to sprawdz tę kartę na innym komputerze. Jeżeli będzie sprawna to będzie można szukać innej przyczyny. Niepokoi mnie ..Komputer z szafy.. Nie koniecznie ale myślę że coś mogło się uwalić nie kracząc. Wilgoć, kurz itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z instalacją sterowników do karty graficznej Radeon X1950 Pro AGP na systemie Windows XP SP3. Po zainstalowaniu sterowników komputer wyświetla czarny ekran i restartuje się, a w menedżerze urządzeń karta widoczna jest jako pięć oddzielnych urządzeń. Użytkownik próbował różnych sterowników (Catalyst, Omega) oraz używał Driver Cleaner, ale problem nadal występuje. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie zasilacza, podłączenie karty do innego slotu PCI, a także przetestowanie karty w innym komputerze. Wskazano również na możliwość konfliktu z SP3 oraz konieczność zresetowania BIOS-u i sprawdzenia ustawień płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA