logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry Pi - Jakie liczniki do zdalnego odczytu wody i energii?

rmnp 19 Cze 2014 20:45 6834 3
  • #1 13722694
    rmnp
    Poziom 2  
    Cześć!
    Chcę zrobić system do nowego mieszkania, który ma za zadanie czytać obecny stan liczników(woda, energia) z użyciem rpi i wysyłać do użytkownika(web, app). Chcę zrobić to do nowego mieszkania, więc mogę pozwolić sobie na montaż takich liczników jakie chce.
    Po małym researchu zobaczyłem, że wiele firm oferuje takie liczniki razem z gotowym oprogramowaniem. Zobaczyłem też sporo projektów inteligentnych domów, jednak nie o to mi chodzi. Moglibyście mi poradzić jakie mogę kupić liczniki i jak je połączyć z rpi, aby stworzyć taki system odczytu zdalnego, bo ile od strony przesyłania takich danych z rpi gdziekolwiek - nie będę miał problemu, to w sprawie liczników czy czytania z nich danych jestem zielony. Dodam jeszcze, że mam rpi model B i nie interesuje mnie livestream kamerą pokazującą na ekran licznika :P.
  • #2 13723432
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Zobacz coś takiego: http://i-node.pl/i-node/inode-energy-meter/
    Czujnik zwyczajnie przykleja się do licznika.
    Jest też identyczna wersja do z kontaktronem przewidziana do licznika wody.
    Urządzenia mają interfejs Bluetooth 4.0. Teoretycznie więc dane możesz odczytywać przez RPI. W przypadku domu taki dobowy wykres zużycia prądu wygląda tak: http://inode.pl/energy.png
  • #3 13726071
    rmnp
    Poziom 2  
    @Pawel2420: robiłeś coś z inodem i licznikiem? edit: orientujesz się jaka cena jednego inoda?
    Ciekawa rzecz, ale myślałem raczej nad połączeniem bezpośrednio rpi z jakimś licznikiem. Zależy mi bardziej, na odczycie stanu licznika, niż jego aktualnie zużycie. Znalazłem temat liczników od Energi, ale oni nie umożliwiają połączenia z licznikiem przez komputer - klik
  • #4 13726351
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Podałem ten link aby wskazać, że nie zawsze trzeba odczytywać fizyczne dane z licznika. Alternatywnym rozwiązaniem jest zliczanie mignięć diody LED. Każdy elektroniczny licznik ma taką diodę. Tak więc jest to metoda uniwersalna. ZE często montuje licznik w szafce za szybą z pleksi i użytkownik nie ma do niego fizycznego dostępu.
    Raspberry Pi - Jakie liczniki do zdalnego odczytu wody i energii?
    Z za tej szyby można jednak wykrywać mignięcia diody LED. Analiza dobowego zużycia prądu moim zdaniem jedynie sens w przypadku domów gdzie jest wiele różnych urządzeń. Tam zwykle można na czym zaoszczędzić.

Zwróć uwagę, że proste liczniki wody nie mają żadnej elektroniki. W takim przypadku można jedynie liczyć obroty tarczy (optycznie lub przy pomocy kontaktronu).
    To urządzenie z linku kosztuje detalicznie ~90zł.
REKLAMA