logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć boot sektor virus z dysku Seagate Barracuda 80GB?

soczysty 20 Kwi 2005 17:20 1641 9
REKLAMA
  • #1 1422445
    soczysty
    Poziom 11  
    Witam wszystkich mam problem ,wczoraj kupiłem se nowiutkiego dyska ze sklepu <segate barracuda 80 giga>po podłączeniu i prubie zainstalowania systemu wyskakuje mi boot sektor virus, natomiast gdy wyłonczę w biosie ochronę wirusową mogę bez problemu zainstalować system ale zaraz po skonczonej instalacji system warjuje wyrzuca ruznego rodzaju błędy i aż wkoncu siada. Jest wogule jakaś morzliwośc usunięcia go .
    Za wszelkom pomoc będe wdzięczny POZDRAWIAM!!
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    (TJT)
  • REKLAMA
  • #2 1422465
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    fdisk /mbr powinien skasowac wirusa, zreszta przeskanuj ten dysk jakims programem antyvirusowym.
  • REKLAMA
  • #3 1422472
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Zapisz dysk zerami (wdclear). Jeśli jest coś na dysku zostanie usunięte. Jeśli problem się pojawi znowu to na 95% nie jest to żaden wirus.
    PS wdclear pokaże ci ewentualne błędy (badki) na dysku - możliwe że to jest przyczyną.
  • REKLAMA
  • #4 1423389
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Podejrzewam, że nie ma wirusów, dysk jest sprawny i najgorszym z możliwych rozwiązań jest loformat, zerowania i tym podobne zabiegi. Trzeba przecież wziąć pod uwagę fakt, że dysk jest nowy i mało prawdopodobne jest, by był on uszkodzony (chyba, że upadł lub podczas montowania została uszkodzona taśma hermetyzująca dysk).
    Komunikat biosu jest jak najbardziej właściwy: jeżeli w biosie jest włączona ochrona antywirusowa bootsektora, to każda instalacja systemu będzie powodować alarm biosu o próbie zapisu w tym sektorze.
    Błędy zapisu na dysku mogą być spowodowane złym ustawieniem parametrów pracy kontrolera (IDE BUs Master, UDMA, LBA itp) lub najpopularniejszym błędem popełnianym przez niedoświadczonych "komputerowców" i namiętnych formatowiczów - nie zainstalowane w systemie sterowniki VIA4in1 (w przypadku płyty z chipsetem VIA). Powszechnie wiadomo, że chipset ten sprawia kłopoty i nie ma mowy o poprawnej pracy systemu bez zainstalowanych odpowiednich sterowników VIA.
    Następną przyczyną problemów może być sam bios płyty głównej. Przed wymianą dysku twardego powinieneś zaktualizować bios, sczególnie, gdy płyta jest nie najnowsza i poprzedni dysk twardy był dużo mniejszy od nowego.
  • #5 1423421
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Soczysty, podaj oznaczenie i producenta swojej płyty głónej. Jeżeli BIOS Twojej płyty źle widzi dysk, to żadne zapsywanie dysku zerami nie pomoże. Najpierw trzeba wiedzieć, czy Twój dysk zostanie poprawnie obsłużony przez płytę.
  • #6 1423907
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Przy instalacji systemu JEST zawsze modyfikowany boot sektor a komunikat pochodzi od zabezpieczenia w biosie tak jak napisał md a podejrzewam że te "różnego rodzaju" błędy (soczysty napisz jakie bo my Ci odpowiemy że to z powodu "różnego rodzaju" przyczyn) mogą pochodzić z powodu "kłótni" instalatora z biosem i w następstwie złej modyfikacji boot sektora. Spotkałem się z tym przy instalacji zwykłego DOSa - nawet nie wystartował.
    Zacznij od sprawdzenia tego co pisze jankolo i wyłącz to zabezpieczenie w biosie bo ono w zasadzie nic nie daje (dobre było w DOSie na stare wirusy). Następnie fdiskiem ze startowej dyskietki DOSa usuń partycje i załóż od nowa. Zainstaluj system i napisz co się dzieje - tylko nie znowu "różnego rodzaju błędy" ale konkretnie jakie.
  • #7 1424275
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Uwaga dotycząca programu fdisk: należy ściągnąć z Microsoftu nową wersję fdisk, ponieważ stary nie zobaczy poprawnie Twojego dysku.
  • #8 1425762
    soczysty
    Poziom 11  
    witam ,formatowałem dyska robiłem fdisk ale bez zmian ,a płytę kgówną mam msi-kt4v na procku AMD atlon 2000+.
    A dzisiaj wykręciłem dyska i ruszając na boki coś w srodku hałasuje jagby jakaś lużna podkładka tak to słychać .Morze to wina własnie tego ??
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    (TJT)
  • #9 1426283
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    No to pewnie komuś upadł w sklepie :(
    :arrow: soczysty
    Popraw się z ortografii bo mało soczysta :)
  • REKLAMA
  • #10 1427703
    soczysty
    Poziom 11  
    [quote="Robert B"]No to pewnie komuś upadł w sklepie :(
    :arrow: soczysty
    Popraw się z ortografii bo mało soczysta :)[/quote

haha oki postaram się zwracać uwagę na pisownię:):D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nowo zakupionego dysku Seagate Barracuda 80GB, na którym podczas instalacji systemu pojawia się komunikat o wirusie w sektorze rozruchowym (boot sector virus). Wyłączenie ochrony wirusowej w BIOS umożliwia instalację systemu, lecz po jej zakończeniu system generuje różne błędy i ostatecznie przestaje działać poprawnie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie polecenia "fdisk /mbr" do nadpisania sektora rozruchowego oraz przeskanowanie dysku programem antywirusowym. Zalecane jest również wyzerowanie dysku narzędziem wdclear, które usuwa dane i sprawdza obecność uszkodzonych sektorów (bad sectors). Jednakże istnieje podejrzenie, że problem nie wynika z wirusa, lecz z nieprawidłowej konfiguracji kontrolera IDE, braku odpowiednich sterowników chipsetu (np. VIA4in1 dla płyt z chipsetem VIA) lub uszkodzenia mechanicznego dysku, co potwierdza hałas wewnątrz dysku przy jego poruszaniu. Wskazano, że ochrona antywirusowa bootsektora w BIOS jest przestarzała i może powodować fałszywe alarmy podczas instalacji systemu. Zaleca się wyłączenie tej ochrony, usunięcie i ponowne utworzenie partycji za pomocą fdisk z aktualną wersją pobraną z Microsoftu oraz instalację systemu z poprawnie zainstalowanymi sterownikami chipsetu. W przypadku hałasu i luźnych elementów w dysku istnieje duże prawdopodobieństwo uszkodzenia mechanicznego, co może wymagać reklamacji lub wymiany dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA