logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 40 GB - Zawieszenie po usunięciu partycji, brak bootowania

kriss 88 20 Wrz 2006 16:05 1926 13
REKLAMA
  • #1 3039232
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam

Mam problem z HDD jak w temacie a mianowicie chcialem usunac partycje i zmienic ich rozmiar, mowie przy okazji zrobie sobie formata i wgram Win XP. Wiec wsadzilem plytke z XP i zaczalem usowac partycje
    najpierw C,D pozniej chcialem tez E i w tym momecie zawieszil sie komp a HDD swiecil caly czas wiec zrobilem restarta i wtedy juz nic sie nie chce uruchomic :( W biosie go wykrywa a pozniej biala ramka na czarnym tle i wisi, twardy swieci i nic dalej nie idzie nawet nie mozna z niczego zbootowac ani z dyskietki ani z CD-romu, mozna tylko wtedy gdy wyjme zasilanie z twardego ale wiadomo nic dalej nie pojdzie.
    Pod kompem kumpla niewiem czy bios go wykrywa ale gdy jest podlaczony moj jego system sie nie laduje :( w moim starym kompie nawet go bios nie wykrywa ale moze jest dla niego poprostu za duzy

Bardzo prosze o jakas pomoc zalezy mi bardzo poniewaz nie mam kasy na nowy dysk
    Co mozna zrobic w tak krytycznym momecie ?

Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3039368
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jak dysk jest wykrywany w biosie to powinno się udać bootowanie z dyskietki.Zmień w biosie bootowanie na A: ,dyskietka z win98 i uruchom Fdiska.
  • #3 3039516
    kriss 88
    Poziom 16  
    Witam

Wlasnie w tym problem ze nie mozna zbootowac ani z dyskietki ani z CD-ROMu :(

Czy jest jakakolwiek szansa na uratowanie tego dysku ?
  • REKLAMA
  • #4 3039583
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    wypinamy taśmę z HDD, uruchamiamy PC z dyskietki.
    dobrze by było jesli na tej dyskietce będzie program Mhdd. ( szukaj na tej stronce www.hddguru.com )
    po uruchomieniu pc, dołączamy taśme do dysku oraz uruchamiamy program Mhdd.
    po komendzie port, wybieramy kanał. Domyślnie program Mhdd obsługuje dyski w kanale secondary master.
    wiec dobrze by było do dysku dołączyć taśmę z tego kanału.
    potem f3, F2, shift F2.
    jeśli zgłosi się dysk to skanujemy klawiszem F4.
    ale ten dysk moze nie dojśc do tego punktu, powodzenia.
    na końcu pozostaje jeszcze terminal dyskowy, przynajmniej bedziemy wiedzeli co mu dolega.
  • REKLAMA
  • #5 3039887
    kriss 88
    Poziom 16  
    Witam wiec tak :

Kiedy pokazalo sie cos w stylu dos juz po wyboze dysku wcisnalem F3 nad domyslnym pojawil sie napis Reset i u gory na czerwono zaznaczylo sie AMNF
    Wcisnalem F2 i poazal sie nr seryjny Twardziela i napis :
    INIT DRIVE:DONE
    Scan parameters:
    Start LBA 0
    Stop LBA 0
    Remap OFF
    Time of 240
    ..... OFF
    ..... OFF
    ...... OFF

pokazalo bledy :
    ERROR 708073
    726664
    6236156
    6239837
    6243186

I Warning :
    62261565
    62263605
    62264115
    62266115
    62266410
    byl pokazany czas i nizej tylko przy"x" UNC: 5

Po tej calej operacji dalej nie mozna z podlaczonym dyskiem z zadnego uzadzwnia bootowac :(

Co to moze oznaczac?
  • #6 3041485
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    kriss 88 napisał:
    Witam

Mam problem z HDD jak w temacie a mianowicie chcialem usunac partycje i zmienic ich rozmiar, mowie przy okazji zrobie sobie formata i wgram Win XP. Wiec wsadzilem plytke z XP i zaczalem usowac partycje
    najpierw C,D pozniej chcialem tez E i w tym momecie zawieszil sie komputer a HDD swiecil caly czas wiec zrobilem restarta i wtedy juz nic sie nie chce uruchomic :( W biosie go wykrywa a pozniej biala ramka na czarnym tle i wisi, twardy swieci i nic dalej nie idzie nawet nie mozna z niczego zbootowac ani z dyskietki ani z CD-romu, mozna tylko wtedy gdy wyjme zasilanie z twardego ale wiadomo nic dalej nie pojdzie.
    Pod komputerem kumpla niewiem czy bios go wykrywa ale gdy jest podlaczony moj jego system sie nie laduje :( w moim starym kompie nawet go bios nie wykrywa ale moze jest dla niego po prostu za duzy

Bardzo prosze o jakas pomoc zalezy mi bardzo poniewaz nie mam kasy na nowy dysk
    Co mozna zrobic w tak krytycznym momecie ?

Z gory dzieki za pomoc

Pierwszy i zarazem podstawowy błąd , jaki popełniłeś to ten , że rozpocząłeś usuwanie partycji od głównej/podstawowej czyli C , dalej D . Powinno się zaczynać od końca , czyli od ostaniego dysku logicznego .
    Co do samego dysku , to wygląda na to , że ma mnóstwo badów i to prawdopodobnie fizycznych , które były utrzymywane w ryzach , kiedy jeszcze partycje były założone . W momencie usunięcia partycji podstawowej C , bady wyszły jakby na zewnątrz .
    Teraz możesz jeszcze próbować zerowania dysku , choć nie wiem czy przyniesie to pozytywne efekty . Czy wogole uda się ten zabieg wykonać . W przeciwnym wypadku dysk do kosza . Radziłbym wypróbować w tej kwestii program Victoria . Reaguje trochę mniej chimerycznie niż MHDD .
    Podejrzewam też przy okazji uszkodzenie firmware-u . Natomiast nie wykluczam uszkodzonej taśmy dysku , lub uszkodzeń mechanicznych .
    Pozdrawiam .
  • #7 3042538
    kriss 88
    Poziom 16  
    Witam

Wczoraj wieczorem wlaczylem jeszcze raz MHDD i bylo tam kilka opcji dodatkowych. Pierwsza z ktorej skozystalem to erase dysk a pozniej "make one full size partition" i odziwo zalaczyl mi sie system XP ktorego w sumie juz nie powinno byc :D Problem ktory jest teraz to taki ze pokazuje mi tylko podtawowa partycje czyli C-5 GB a po reszcie slad zaginal :cry:
    sprubuje jeszcze partition magica lub Fdiska, moze odzyskam pozostale partycje.
    Juz bede pamietal zeby zaczynac kasowanie partycjy od konca :idea:
    Apropo tych Badow czy konieczna jest zmiana dysku ? czy z tymi fizycznymi
    badami lepiej opchnac go na gieldzie i kupic nowy ?

Pozdrawiam i dzieki za dotychczasowe odpowiedzi

PS. Tasma jest dobra bo sprawdzalem na 2 innych
    Partition magic widzi caly dysk ale ne mam pelnej wersji i nie moze zrobic tylu operacji. zainstaluje pelna wersje i wtedy mysle ze bedzie wszystko wpozadku

Pozdrawiam
  • #8 3042638
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- kasowanie partycji od końca dysku lub od początku dysku nie jest niczym uzasadniona. Przecież na dysku mogą istnieć obok siebie partycje ukryte, serwisowe oraz wolne miejsca do wykorzystania.

- nie wiem skąd przedmówca wziął ten pomysł, chyba tylko z praktyki.
    - analiza dysku przez BIOS odbywa się tylko i wyłącznie za pomocą tablicy partycji ( tej podstawowej i tych rozszerzonych ).
    - najważniejsze że dysk ruszył i to chyba nie na długo.
    - jak działa to sprzedaj go jako uszkodzony i kup nowy.
  • #9 3042900
    tekkno
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    sory ze sie tak podepne ale zdechla mi w zeszlym tygodniu 20 GB tez segate i dysk skrzeczy doslownie
    mam tez drogi 40 Maxtora i dzial elaegancko sam jak tylko dolaczam 20 to zaczyna cos charczec skrzeczec tak jak by ktos drapal srubokretem o obudowe i niewidac zadnego dysku slyszlem ze starsze wrsjie Biosa maja cos takiego jak formatowanie niskotonowe jak to znalezc ewentualnie czy dam go rade uratowac ;/
    ostatnio zmienilem plytke glownoa + procek + ram
    teraz zmaniem monitr i grafike niemam kasy na HDD zalezy mi zeby go postawic a z 40 daleko nie zajade ;/

Proszę poprawić błędy przed napisaniem kolejnego postu.
    [jankolo]
  • #10 3042927
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam wejdż na stronę SEAGATE i ściagnij programy Seatols zrób dyskietki z tych programów i powinienes usunac bady . pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Witam kolegę teknno zrób to samo programy sa bezpłatne lecz trzeba sie zarejestrowac na stronie SEAGATE pozdrawiam
  • #11 3042955
    aksel3
    Poziom 12  
    Przedmówca ma racje .Wbij sie na strone segta sciagnij ten program zrob dyskietki.jesli komp nie rusza ci z podłaczonym dyskiem to go odłącz zasilanie.wrzuc dyskietki i kiedy sie zacznie botowac podłacz napiecie do dysku. ja tak zrobiłem.jedyna szansa zeby go odzyskac.
  • REKLAMA
  • #12 3043280
    kriss 88
    Poziom 16  
    Moj dysk jest uratowany Dzialaja wszystkie partycje tak jak powinny narazie go zostawie byle wytrzymal do stycznia wtedy kupie sobie nowy i chyba nawet pod nowa plyte gl

Dzieki za wasza pomoc
  • #13 3043589
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    aksel3 napisał:
    odłącz zasilanie.wrzuc dyskietki i kiedy sie zacznie botowac podłacz napiecie do dysku

Proszę nie udzielać rad prowadzących do uszkodzenia sprzętu!
  • #14 3047777
    aksel3
    Poziom 12  
    Tu sie zgadzam mozna uszkodzic dysk w ten sposób. Jesli po pdołaczeniu dysku do jakiekolwiek komputera zawiesza go . To jest jedyny sposób. Ten dysk i tak jest spisny na straty według mnie to czemu nie sprobowac. mi sie udało :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z dyskiem Seagate Barracuda 40 GB po próbie usunięcia i zmiany rozmiaru partycji podczas instalacji Windows XP. Komputer zawieszał się, a dysk był wykrywany w BIOS, lecz system nie bootował ani z dyskietki, ani z CD-ROM-u. Po odłączeniu zasilania dysk świecił, ale nie startował. Próby uruchomienia narzędzi diagnostycznych MHDD wykazały liczne błędy UNC i obecność bad sektorów, co wskazuje na uszkodzenia fizyczne dysku. Zalecano użycie programów do zerowania dysku i naprawy, takich jak MHDD, Victoria oraz narzędzi Seatools ze strony Seagate. Dysk częściowo udało się przywrócić, pojawiła się podstawowa partycja, lecz pozostałe zniknęły. Dyskusja podkreśliła, że usuwanie partycji powinno być wykonywane ostrożnie, a dysk z licznymi bad sektorami może wymagać wymiany. Niektórzy sugerowali ryzykowne metody podłączania dysku podczas bootowania z dyskietki w celu odzyskania funkcjonalności, jednak ostrzegano przed możliwością dalszych uszkodzeń. Ostatecznie dysk został tymczasowo uratowany, ale zalecane jest jego zastąpienie nowym nośnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA