logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta ratunkowa z pendrive nie startuje na DELL GX620, Windows XP SP3

benbog 20 Cze 2014 19:14 4338 5
REKLAMA
  • #1 13725321
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Kilkoma programami wgrywam obraz płyty ratunkowej na pendrive. Próba uruchomienia kończy się na napisach:
    Start booting from USB device...
    SYSLINUX 3.82 2009-06-09 EBIOS Copyright (C) 1994-2009 H. Peter Anvin et al
    Pod tym tekstem pojawia się pulsująca kreska i nic więcej się nie dzieje.

Płyta DVD, nagrana z tego samego pliku iso, działa normalnie.

Komputer DELL GX620, Windows XP SP3.

Podobny problem był z obrazem BartPE:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2501801.html
  • REKLAMA
  • #2 13725764
    mariusek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Polecam użyć programu ULTRA ISO do stworzenia botowalnego pendrive.
    Opis jak zrobić takiego pendrive:
    - Otwierasz obraz ISO programem.
    Wybierasz z opcji:
    - BOOTABLE -> WRITE DISK IMAGE
    W polu "DISK DRIVE" z listy rozwijanej wybierasz pendrive.
    Następnie klikasz na przycisk "Xpress Boot" i wybierasz opcję "Xpress Write".
    Pojawi się kilka okienek o formatowaniu pendrive, bierzesz YES.
    Testowałem to na różnego rodzaju przerobionych bootowalnych narzędziach.
  • REKLAMA
  • #3 13726068
    benbog
    Poziom 23  
    Próbowałem tym programem jako pierwszym. Próbowałem później parę innych (np. PowerISO, WinSetupFromUSB, Rufus), ale efekt zawsze jest taki sam: po napisach początkowych komputer stoi.
  • REKLAMA
  • #4 13726085
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Zmień Pendrive. Nie z każdym PC dobrze sobie radzi przy bootowaniu.
  • REKLAMA
  • #5 13726162
    mariusek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Miałem te same problemy jak mówi @swiercm - nagrywam na karty microSD przez adaptery z microSD na SD, to podłączam do czytnika kart SD w komputerze.
    Na jedną kartę ta sama modyfikacja bez problemu się wgrywa, na inną nie. Nie wiem czy to problem tego, że są w FAT32/NTFS. A karty pamięci po pełnym sformatowaniu nie "wywalają" błędów, więc problem z kartą pamięci to nie jest.
    Zawsze używam tych samych narzędzi, tych samych ustawień - a efekty są różne.

Możesz zacząć od sformatowania pendrive na NTFS i zrobieniu w UltraISO tak jak opisałem.
  • #6 13726178
    benbog
    Poziom 23  
    Koledzy, udało się.

Po napisaniu poprzedniej odpowiedzi, coś mnie tknęło i odpaliłem program Rufus, a ten poinformował mnie o nowej wersji do ściągnięcia. Po ściągnięciu uruchomiłem go i na tym samym pendrive, który dotąd nie działał, wgrałem obraz płyty. Po restarcie Linux uruchomił się bez żadnych problemów. Wypróbowałem podstawowe funkcje i wszystko działa.

Dla pewności wziąłem jeszcze kartę microSD z czytnikiem, która poprzednio nie działała i wgrałem obraz. Też działa, więc pewnie ta nowa wersja Rufus'a potrafi coś więcej, niż poprzednia.

Jaka to uciecha, że zamiast czekać parę minut na uruchomienie się płyty (sama część ratunkowa ma 1,2 GB, cała płyta CD-Action niemal 8 GB), z pendrive'a po niecałej minucie mam już wszystko gotowe do działania.

Rufus do pobrania
REKLAMA