logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz z Allegro obsłuży kolumny STX z Elektrody?

GUUFI15 20 Kwi 2005 18:46 1302 7
REKLAMA
  • #1 1422709
    GUUFI15
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cze mam pytanie czy taki wzmacniacz:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48713643
    pociągnie dwie kolumny na takich głosnikach:
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=51
    albo taki zestaw:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277938.html
    Wiem ze to co pisze o tym wzmacniaczu to nieprawdziwe dane ale moze by niebył taki zły do takich kolumienek w takiej cenie bo niemam zbyt wysokich funduszy na wzmaka. Prosze o pomoc i z góry dziękuje
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 1422934
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    A co chcesz tym nagłaśniać bo do domu to pociągnie. Te stx-y mają małą efektywność więc na dyskotece będzie gorzej! Tego wzmaka zawsze możesz sprzedać(na allegro:-) )
  • REKLAMA
  • #3 1423137
    niszar
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ten wzmacniacz ma ponoć 4 X 25W, po zmostkowaniu niby 2 X 50, ale to jest bardzo wątpliwe. Nie wspominając oczywiście o jakości dzwięku. Do samochodu starczy, do domu to do tych głośniczków min 2 X 80W
  • #4 1423157
    GUUFI15
    Poziom 11  
    a chciał bym nagłaśniać nim jakąś małom imprezke jak by sie dało a czy w takiej cenie to kupiło by gdzieś mocniejszy wzmacniacz
  • #5 1424539
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Jezeli to nie do samochodu kup jakas unitre (WS432 442 itp gwarantowane 2x35W ) ten wzmacnicz co podales to totalna porazka on nie mam nawet napisanych 4x25W tylko 4x11W w srodku siedza 2 scalaczki TDA i zero sladów przetwornicy dobre radio samochodowe zagra duzo lepiej

Ja oststanio wylicytowalem sobie Fishera 2x150W w allegro za 90zł jak troszke sie przyjrzysz w aukcjach pojawia sie duzo dobrego mocnego sprzetu proponuje wlasnie jesli kopa potrzeba fishery one maja pierońska moc (wiekszosc modeli ma 2x100 i wiecej pobory z sieci nawet do 850W moj ma 510W)
  • REKLAMA
  • #6 1434210
    GUUFI15
    Poziom 11  
    a czy te fishery to są nawet dobrej mocy i czy da sie nimi nagłaśniać małom dyskoteke szkolnom do 100 osób iakimiś kolumienkami podobnymu co podawałem w pierwszym poście
  • REKLAMA
  • #7 1434508
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Ja mam jednego nie uzywam go do naglaniania imprez (jeszcze nie bo mam go od tygodnia lepiej gra od mojego elmuza 2158 czysciej i ma wiekszego kopa) ale kolega ma takiego 2x120 i graja imprezy po szkolach jeden tylko problem sie pojawia jak dlugo gra sie na pelnej mocy sprzet sie grzeje dosyc wypadalo by jakis wiatrak przylorzyc na radiator ogolnie sa bardzo godne polecnenia nie wiem czemu nie maja uznania wsród ludzi.

Te kolumny stxa moga byc za malo sprawne na dyskoteki na male imprezki moze chyba ze byc po dwa takie dal na kolumne albo kolumny sprobowac zrobic na GDN 27-300 albo na wzór kolumn sounwave'a na glosniku GDN30-200
  • #8 1437529
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam
    niepchaj sie w first lepiej radio samochodowe niz ten wzmacnacz !!!!!!!!!!! szkoda grosza za takie coś mam taki bo jeszcze kiedyś jak weszły one kupiem taiego sobie to podłaczyłem do samochodu to ciszej mi grało niz na radiu
    teraz mi lezy i nie mam co z nim zrobić
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania taniego wzmacniacza z Allegro (opisany jako 4x25W lub 2x50W po zmostkowaniu, choć realnie ma około 4x11W) do napędzenia kolumn STX z Elektrody. Użytkownicy wskazują, że wzmacniacz ten ma niską moc i słabą jakość dźwięku, co czyni go nieodpowiednim do nagłośnienia nawet małej imprezy, zwłaszcza ze względu na niską efektywność kolumn STX. Zalecane jest stosowanie wzmacniaczy o mocy co najmniej 2x80W do tych głośników. Alternatywnie polecane są używane wzmacniacze marki Fisher o mocy 2x100W i więcej, które oferują znacznie lepszą jakość i moc, choć wymagają chłodzenia przy dłuższej pracy na pełnej mocy. Wzmacniacze samochodowe i tanie modele typu First są odradzane ze względu na słabe parametry i niską jakość dźwięku. Do nagłośnienia małych imprez szkolnych do 100 osób lepszym wyborem są mocniejsze wzmacniacze i kolumny o wyższej sprawności, ewentualnie z głośnikami GDN 27-300 lub GDN 30-200.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA