logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crucial SSD M500 240GB - Spowolnienie pracy do 50MB/s

ergie 21 Cze 2014 11:08 1614 4
REKLAMA
  • #1 13726740
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 290
    Cześć

Mam laptop dell e6500 z sata2 (win7 home premium x 64), na którym pracuje dysk ssd crucial m500 240gb, na podobnej platformie ten dysk pracuje z prędkościami ponad 100-200MB/s, na owym lapku nagle zwolnił do ok 50-60MB/s.

jak to sprawdzić, czy mu się coś nie przestawiło (jakieś udma, pio czy coś w tym stylu, bo tyle kojarzę) :)

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13727381
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    W BIOSie należy sprawdzić czy jest aktywny tryb AHCI natomiast w systemie trzeba sprawdzić czy funkcja TRIM jest włączona.
  • REKLAMA
  • #3 13731870
    ergie
    Poziom 28  
    Jest włączony w biosie i funkcja trim jest na '0'

(DisableDeleteNotify = 0)

Zrobiłem to wg tego:

b) Następnie szukamy kolejno następujących wpisów (rozwijając „drzewo”):

HKEY_LOCAL_MACHINE
    System
    CurrentControlset
    Services
    Msahci

W tym miejscu, w prawej części okna wyświetla nam się kilka parametrów.
    Klikamy prawym przyciskiem myszy na wpis o nazwie „Start”, wybieramy „Modyfikuj” i zmieniamy widniejącą wartość na „0” (cyfra zero).

c) Następnie szukamy kolejno następujących wpisów (rozwijając „drzewo”):

HKEY_LOCAL_MACHINE
    System
    CurrentControlset
    Services
    IastorV

W tym miejscu, w prawej części okna wyświetla nam się kilka parametrów.
    Klikamy prawym przyciskiem myszy na wpis o nazwie „Start”, wybieramy „Modyfikuj” i zmieniamy widniejącą wartość na „0” (cyfra zero). <-- tu miałem "3", zmieniłem na "0", brak poprawy

Mam taki sam dysk na drugim kompie (stacjonarnym) i jedyne różnice jakie widzę to firmware, który podniosłem, oba dyski mają teraz najnowszy(aktualny), oraz to, że jak wejdę w hd tune to na stacjonarce pokazuje w zakładce "info" :

'Standard: ATA/ATAPI-0 - SATA II'
    Supported: UDMA Mode 6 (ultra ata/133)
    Active: UDMA Mode 7 (Ultra ATA/512)

na laptopie program Hd Tune nie pokazuje tych danych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13737545
    black_elwis
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Sprawdź dysk SSD typowymi nowymi programami, czy aby nie wystąpiły problemy bądź inne babole. Do tego dostostuj się do innych instrukcji, które są domyślnie adresowane do użytkowników takowych dysków. Zaznaczę, że mam leciwego Samsunga 64 GB na system i od czasu jego kupna co jakiś czas sprawdzam, czy coś jeszcze może go przyspieszyć ;)
  • #5 14033149
    ergie
    Poziom 28  
    Przeinstalowałem system i zainstalowałem kilka sterowników della, chipset, audio i grafikę, reszta pobrała się przez windows update i laptop do tej pory chodzi bardzo dobrze. Zero zwiech, zero spowolnień, tak więc winą był zapewne jakiś sterownik.
REKLAMA