logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LPG tankowanie - Dlaczego różna ilość gazu wchodzi do baku? Jak sprawdzić spalanie?

saa204 21 Cze 2014 14:23 2733 7
REKLAMA
  • #1 13727359
    saa204
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Czemu raz wchodzi mi np na pusty bak lpg 32l /41 i brzęczy że koniec. Świecą się wtedy 4 diody.
    A raz wchodzi na pusty np 24-25l i nie brzęczy tylko dystrybutor zwalnia i już nie tankuje wcale.
    No i po takim tankowaniu zamiast świecić się 4, palą sie 3 diody.

To jeśli tak jest to w jaki sposób mogę sprawdzić spalanie?
    Bo nigdy nie tankuje np do 80% objętości bo to w cały świat np raz jak pisałem odbija i brzęczy a raz nie.
    Tankuje na 1 stacji.
    Czy to ma wpływ to ile jest gazu na stacji benzynowej?
  • REKLAMA
  • #2 13727713
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Przede wszystkim temperatura zewnętrzna. Po drugie nie widzę problemu w sprawdzeniu spalania wyjeżdżasz do końca, tankujesz i notujesz, a po wyjeżdżeniu przeliczasz. Po trzecie "pod korek" gazu się nie tankuje, zawór jest tak ustawiony, że zostaje 20% rezerwy bezpieczeństwa.
  • REKLAMA
  • #3 13727748
    saa204
    Poziom 15  
    Jaka temp. Na mój gust to jest losowo czy mi zatankuje z odbiciem ww. czy poprostu mi staje tankowanie i nadal mi się świecą 3 diody zamiast 4.
    Np raz po przejechaniu 90km zatankuje za 8zł kiedy indziej za 12 a czasami za 18zł i wtedy mi się świecą 4 / 4 diod i jest do pełna po zawór słychać.
  • #4 13734014
    fazgord
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    przeszukaj forum a nie pytaj.

1. zbiornik jest tankowany w 80% bezpieczeństwo na wypadek zwiększenia temp otoczenia.
    2. różne dystrybutory mają różne ciśnienie tankowania sprawdza się na tej samej stacji.
    3. Kontrolki napełnienia to zabawki dla dzieci mniej więcej pokazują co i jak nie sugeruj się
    4. samo odbicie jest mechaniczne także nie idealne. u mnie plus minus ok 0,7l.
  • #5 13734070
    saa204
    Poziom 15  
    Ja sprawdzam na 1 stacji i 1 dystrybutorze to czemu raz wchodzi 32l i odbija a raz się zatrzymuje na 25l i nie tankuje już to 7l prawie róznicy.
  • REKLAMA
  • #6 13734175
    fazgord
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wymiana zaworu, lub czyszczenie doczytaj google. ok 60 zł.

różnicy 7l nie da się wytłumaczyć inaczej.

ew, pływak ale to było by mało spotykane.

Zmień stację na kilka tankowań.
  • REKLAMA
  • #7 13734228
    saa204
    Poziom 15  
    A to nie zależy ile gazu jest na stacji?
  • #8 13734549
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Zależy, także od temperatury i tzw. ciśnienia przetłaczania. Jedz na nowo otwartą stację, najlepiej sieciową i zobacz ile tam Ci zatankują.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważa różnice w ilości gazu LPG, która wchodzi do baku, co może wynikać z kilku czynników, takich jak temperatura otoczenia, ciśnienie na dystrybutorze oraz mechaniczne ograniczenia zaworu. Wskazówki dotyczące sprawdzania spalania obejmują tankowanie do pełna i notowanie zużycia. Rekomendacje obejmują korzystanie z tej samej stacji i dystrybutora, a także rozważenie wymiany lub czyszczenia zaworu, jeśli różnice w tankowaniu są znaczne. Użytkownicy sugerują, że ciśnienie gazu na stacji oraz jego ilość mogą wpływać na efektywność tankowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA