logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe w domu 200m² - Jakie rozdzielacze i pompka?

Pawlo-3102 22 Cze 2014 12:13 2004 3
REKLAMA
  • #1 13729968
    Pawlo-3102
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Witam.

Chciałbym poprosić o poradę doświadczonych instalatorów.

Sprawa wygląda tak-jest domek, w którym każde piętro ma ok. 200 m kwadratowych.Wszystko ma być w "podłogówce".Ze względu na to że wychodzi dość dużo obiegów na piętro mam kilka pytań:

1.Myślałem by rozdzielić jedno piętro na 2 rozdzielacze-czy można je zasilić jednym pionem spiętym trójnikiem? Czy rura PeX/Al/PeX 25 "wydoli" na taką ilość ogrzewania? (oczywiście każde piętro będzie miało swój osobny pion)

2.Czy jest szansa że pompka 25/6 o przepływie ok 50l/min poradzi sobie z takim piętrem czy bezpieczniej zastosować większą?

Za wszelkie porady z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13733114
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    1.
    2 rozdzielacze i rozdział przez trójnik to korzystne rozwiązanie. Postaraj się wykonać to symetrycznie aby zrównoważyć przepływ.
    Jeżeli zapotrzebowanie będzie nie większe 11 kW na piętro to rury np Tece 25 wystarczy (dla deltaT=10 K będzie przepływ 16 l/minutę, starta 90 Pa/m, prędkość V= 1 m/s)

2. Jak będzie dobrze instalacja zrobiona to pompka 25/6 powinna poradzić sobie na II biegu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13735014
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2118
    Robiłem 280m2 z jednego rozdzielacza, kwestia rozplanowania. Dalsze obiegi robisz mniejsze, bo długie jest podejście. Podejścia tez moga grzać, lub nie ( otulone, lub w peszlu). Jeśli grzeją to zasilenia w peszlach a powroty gołe i "normalne rozstawy 10-15cm. Jeśłi otulone to rury blizej siebie Te obiegi bliżej robisz wieksze, bo podejścia sa krótkie.
  • #4 13738409
    Pawlo-3102
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Dzięki za pomoc.
    Moje obawy wynikają z tego iż robiłem niedawno kotłownię i automatykę ogrzewania w domku.Wcześniej robili tam ponoć dobrzy fachowcy, zrobili piętro 180 mkw według wyliczeń jakiegoś pana posługującego się ładnym oprogramowaniem chyba firmowanym przez Kan-therm.Zrobili 2 rozdzielacze na rurze PeX/Al 25, w tym pierwszy z brzegu zasilający małe 6 obwodów i kolejny 11-obwodowy zasilał na oko większe obwody reszty domu.Przepływy na obwodach są mizerne i nie sięgają 1l/min przy pompce 25/6-na 3 biegu.Miałem wrażenie że taka pompka powinna poradzić sobie bez problemu a tu lekka lipa.Po przymknięciu się kilku obwodów sprawa się polepsza.Zastosowali rozdzielacze o przekroju 3/4"-nie są one zbyt małe na taki metraż?
REKLAMA