logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bmw e46 320d 136km - błędy sterownika pompy wtryskowej i szyny CAN

Majster888 22 Cze 2014 21:56 8967 7
REKLAMA
  • #1 13732220
    Majster888
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam mam bunie przed liftem 136km pompa vp44 auto jezdziło normalnie ale od jakiegoś czasu zaczeło szarpac od czasu do czasu az staneło całkowicie błedy jakie wyskoczyły:
    Sterownik pompy wtryskowej (komunikacja) kod 70
    Szyna CAN kod 114
    Sterownik pompy wtryskowej kod 67
    Sterownik (regulacja CAN) kod 69
    Obstawiam jakies przetarcie lub upalenie sie przewodu badz gdzies zasniedziałe jakies styki jutro bede w tym kopał i sprawdzał albo pompa do regeneracji? Dodam jeszcze ze do tych objawów po właczeniu zapłonu mimo tego ze temperatura chłodziwa 16.7stopnia C chodzi wentylator w 50% jak to pokazał mi komp. Co o tym myslicie panowie? Jestem na 50% pewny ze gdzieś jest jakaś zwara i na 50% ze pompa ma ZGON.
  • REKLAMA
  • #2 13732259
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Gdzieś zasilanie zginęło na to wychodzi.
  • REKLAMA
  • #3 13732314
    Majster888
    Poziom 9  
    Własnie mi też sie tak wydaje ze gdzieś cos z pradem tylko teraz gdzie macie jakies schematy jaki prad i na jakim pinie powinie byc?
  • REKLAMA
  • #5 13733332
    Majster888
    Poziom 9  
    Zasilanie na sterownik przychodzi dodaje pogladowy rysunek (N nie ma pradu czy to jakis sygnałowy jest czy co???) Przejscie na tych przewodach do komputera jest. Czyli jak by wszystko ok

Dodano po 3 [minuty]:

Bmw e46 320d 136km - błędy sterownika pompy wtryskowej i szyny CAN
  • REKLAMA
  • #6 13733360
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4423
    A jak sprawdzałeś, jak miernikiem a nie żarówką, to pomiary mogą mylić.
  • #7 13733776
    Majster888
    Poziom 9  
    Miernikiem to sprawdzałem i takie wartosci mi pokazało. Chyba jednak pompe trzeba bedzie regenerowac coraz bardziej sie przekonuje do tego. A jest jakis sposób żeby sprawdzic ten cały sterownik na pompie? wywala bład komunikacja ale czemu skoro przejscia sa jakies tam prady dochodza to co mu z ta komunikacja (dde spalony albo sterownik silniaka inego wyjscia nie ma tak mi sie wydaje jeszcze sie wypowiedzcie elektronicy bo ja z elektroniki to laik jestem) I ten wentylator nie daje mi spokoju po właczeniu zapłonu chwila spokoju po czym kreska od temp na desce idzie na czerwone pole po czym włacza sie wentylator chłodnicy. Moze jakis czujnik na chłodnicy robi zware no juz sam nie wiem co mam myslec. Regeneracja pompy moze w 3tys sie zmiesci az mi sie nie chce myslec nawet o tym.

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Prosze mnie poprawic jak bym cos zle napisał. Pompa wtryskowa vp44 jest przykrecona 4 sruba które sa wkrecone w blok a od strony pompy sa nakretki? Czy może za kołem zebatym pompy sa łby śrub?
  • #8 17593818
    naprawa-pomp.com

Poziom 16  
    Ocena: 143
    Bmw e46 320d 136km - błędy sterownika pompy wtryskowej i szyny CAN Sprawdzenie samochodu z pompą czy to VP44 czy VP30 zaczynamy od sprawdzenia napięcia zasilania. Tylko nie miernikiem a żarówką 12V 55W taką ze świateł przednich H4, H7. Odłączmy kostkę zasilającą pompę wtryskową od sterownika i w zaznaczone plusem i minusem na zdjęciu otwory wkładamy kable przedłużające od naszej żarówki. Żarówka po włączeniu zapłonu będzie świeciła w większości marek z wyjątkiem forda. W fordzie może tylko błysnąć na sekundę i zgasnąć i tak za każdym przekręceniem zapłonu w pozycje jeden. Nie sprawdzajcie za pomocą miernika bo możecie się przejechać. Przez poślinionego palca dotkniętego do bieguna też wam pokaże napięcie a pod obciążeniem już nie. Jeżeli jest napięcie w kostce odcinamy dwa górne przewody od sterownika, te grubsze przewody które idą do zaworu dawki paliwa znajdującego się między przewodami wysokiego ciśnienia w pompie. Zawór musi być odcięty. W miejsce zaworu podłączamy żarówkę 12V 55W. Uwaga. Jeżeli żarówka nie świeci wyraźnie podczas kręcenia lub nie świeci wcale to sterownik jest uszkodzony na 100 procent. Jeżeli żarówka błyska różnie to może być. Nie oznacza to że sterownik jest sprawny. Zawór potrzebuje większego prądu, żarówkę uciągnie a zaworu nie. Tranzystor nie jest przepalony a przegrzany co i tak kwalifikuje go do wymiany. Możemy też sprawdzić zawór dawki paliwa za pomocą żarówki 12V 55W. Odcięty zawór podłączamy szeregowo za pomocą żarówki 55W do akumulatora.Jeden kabel od tego zaworu możemy dotknąć nawet do pompy czy masy a drugi od zaworu przez żarówkę szeregowo do plusa akumulatora. Za każdym dotknięciem żarówka będzie rozświetlała się pełnym światłem a w pompie będzie słychać charakterystyczny dość cichy KLIK.
    Konto firmowe:
    PUH OMEGA
    brzozowa 57, Ożarów, 27-530 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: puhomega.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z BMW E46 320d (136 KM) związane z błędami sterownika pompy wtryskowej (VP44) oraz szyny CAN. Objawy obejmują szarpanie silnika, a w końcu całkowite zatrzymanie. Wskazano błędy komunikacji z pompa (kod 70), szyną CAN (kod 114), oraz inne kody związane z regulacją. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie przewodów lub styku, a także możliwość konieczności regeneracji pompy. W dyskusji podano sugestie dotyczące sprawdzenia zasilania oraz użycia żarówki do testów, zamiast miernika, aby uniknąć błędnych odczytów. Dodatkowo, pojawił się problem z wentylatorem chłodnicy, który działa nieprawidłowo po włączeniu zapłonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA