logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny głośnikowe stereo lub 2.1 do 1000 zł do muzyki i gier - co polecacie?

Bartez Black 23 Cze 2014 10:10 2712 9
  • #1 13733086
    Bartez Black
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam zamiar w ciągu najbliższych paru miesięcy kupić jakieś kolumny do mojego komputera, oferujące przyzwoitą jakość dźwięku. Główne zastosowania to w szczególności słuchanie muzyki i od czasu do czasu gry komputerowe. Możecie mi coś polecić do 1000 zł? Najbardziej interesowałoby mnie zwykłe stereo, ewentualnie 2.1. Czy w przypadku podłączania tego typu głośników będę potrzebował jakiegoś wzmacniacza lub czegoś w tym rodzaju?
  • #2 13748253
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13748368
    Elvis1992
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    To ma być coś dużego czy skromnego ? Głośniki czy kolumny ? Polskie czy zagraniczne ? Wzmacniacz + kolumny, jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie. Głośniki komputerowe mają wbudowany wzmacniacz. Jakość to pojęcie względne w zależności od tego co, kto, jak ocenia. Jeśli chodzi o 2.1 to mogę Ci polecić Creative T3100 o ile się nie mylę. Z 2.0 do komputera nie miałem styczności ale z kolei wzmacniacz i dwie kolumny - mógłbym Ci pomóc. Sprecyzuj trochę wg w/w kategorii, oraz ujmij w wypowiedzi jaką wagę przywiązujesz do wyglądu, bo jest to poniekąd równie ważne kryterium.
  • #4 13749394
    maniek633
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeśli chodzi o creative to polecam CREATIVE INSPIRE S2 Wireless lub tańsze a też niezłe CREATIVE INSPIRE S2 (nie mają bluetooth i wejścia cyfrowego).

Moderowany przez Mirek Z.:

Usunąłem część postu będącą powtórką tego, co napisano wcześniej.

• #5 13777665
    idek24
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Jeśli do muzyki tylko i wylacznie stereo wzmacniacz i dwie kolumny nie zawracaj sobie głowy komputerowymi pierdziawkami.
    Szukaj kolumn np:Heco, Canton,B&W,Celestion,Elac,MB Quart do 700zł i 300zl przeznacz na wzmacniacz.
    Wzmacniacze :
    http://allegro.pl/sony-ta-f500es-i4403015355.html
    http://allegro.pl/yamaha-ax-590-wysmienity-wzmacniacz-legnica-i4399456843.html
    http://allegro.pl/listing/listing.php?string=denon+pma&search_scope=category-20120
  • #7 13882279
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Poczytaj forum. Napisano o nich już tyle, ze nic nowego nie da się dodać.
    W skrócie: dobre do kina, gorzej z muzyką, wymagają dużego pomieszczenia i sporego odstępu od tylnej ściany.
  • #9 13888755
    M1ck11
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    a nie zastanawiałeś się nad jakimiś jakimiś monitorami odsłuchowymi? sam posiadam Alesis Elevate 5, wcześniej byłem właścicielem Microlab Solo 6c. Oba zestawy to aktywne kolumny więc nie będziesz potrzebował żadnych wzmacniaczy etc. Cena w granicach 500 zł za nowe.
  • #10 13888794
    hossekostja
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Najlepiej posłuchaj u znajomych jeżeli nie posiadasz i nie miałeś okazji sprawdzić jak powinna dla Ciebie brzmieć ta muzyka (ma być głośna czy tylko ma być). Jeżeli chcesz do filmów to 5.1 to obecnie standard i efekty fajne. W Pabianicach masz niedaleko salon audio Q 21 może tam przynajmniej coś sobie osłuchasz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum polecają różne zestawy głośników stereo i 2.1 do 1000 zł, głównie do muzyki i gier. Wśród rekomendacji znajdują się zestawy Logitech, takie jak Z-623 i Z-906, a także głośniki Creative, w tym modele T3100 oraz Inspire S2. Dla lepszej jakości dźwięku sugerowane są monitory studyjne, takie jak Alesis Elevate 5. W przypadku wyboru kolumn stereo, zaleca się zakup wzmacniacza oraz kolumn od marek takich jak Heco, Canton, B&W, Celestion, Elac, czy MB Quart. Użytkownicy podkreślają, że głośniki komputerowe mają wbudowany wzmacniacz, co może być wygodne, ale dla audiofilów lepszym rozwiązaniem są oddzielne kolumny i wzmacniacz.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA