logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falujące obroty na rozgrzanym silniku Xsara 1.8 16v

sebastian-gun 23 Cze 2014 17:48 2784 12
REKLAMA
  • #1 13734405
    sebastian-gun
    Poziom 9  
    Witam jak w temacie .
    Mianowicie od jakiegoś czasu falują obroty tak od 1000 do 2500 tyś już nie mam pojęcia co z tym zrobić .
    Wymienione zostały poszczególne elementy :
    1. czujnik map sensor
    2. świece
    3. Filtr paliwa
    4. Pompa paliwa
    5. Przepustnica
    6. Wężyki podciśnienia
    7. Filtr powietrza
    8. Silniczek krokowy
    Nic z tych rzeczy nie pomogło nadal jest to samo już mi brakuje sił przekopałem różne fora i nie natrafiłem na żadne rozwiązanie mojego problemu dlatego postanowiłem napisać tutaj .
    Za zainteresowanie moim problemem z góry dziękuje .
  • REKLAMA
  • #2 13734601
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3365
    Zrób diagnostyke może są jakieś błedy, sprawdź parametry rzeczywiste coś napewno jest nie tak.
  • #3 13734626
    sebastian-gun
    Poziom 9  
    Niestety byłem na kompie już 3x i nie ma żadnych błędów
  • #4 13734788
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    A parametry rzeczywiste? czasami jest tak że nie da się od ręki stwierdzić co jest nie tak, a podgląd dużo może dać pod warunkiem że wiesz czego szukać.
  • REKLAMA
  • #5 13734817
    sebastian-gun
    Poziom 9  
    Parametry wychodzą prawidłowe byłem tym autem naprawdę w kilku jak nie kilkunastu miejscach diagnostycznych jeździłem z nimi i nic to nie dało . Wychodziło tylko że czujnik map sensor ale został wymieniony i nic to nie dało .
  • #6 13742716
    sebastian-gun
    Poziom 9  
    Witam ponownie widzę że nikt z forumowiczów nie jest w stanie mi pomóc z moim problemem .
  • #7 13745019
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Po wymianie map sensora są jakieś błędy?
  • REKLAMA
  • #8 13745088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13747842
    sebastian-gun
    Poziom 9  
    non e vero italiano napisał:
    Wymień triploplator i problem minie.

A możesz mi powiedzieć kolego co to takiego bo nie bardzo wiem co to jest .

Dodano po 1 [minuty]:

piotrekwoj1 napisał:
    Po wymianie map sensora są jakieś błędy?

Po wymianie map sensora nie ma żadnych błędów .
  • #10 13748120
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 13748556
    sebastian-gun
    Poziom 9  
    Kolego kolektor szczelny parametry na kompie wychodzą dobre nie jestem elektronikiem mówię tylko to co mi powiedzieli z diagnostyki ,więc nie miej mi za złe że czegoś nie wiem gdybym wszystko wiedział to bym się nie ubiegał o pomoc tutaj miejcie trochę wyrozumiałości na kompie wychodzi wszystko dobrze.W warsztacie citroena powiedzieli też nie wiele tylko tyle że według kompa jest dobrze i te silniki tak mają .
  • #12 13789336
    marseluss_2009
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    Kolego poradziłeś sobie z cytrynką? Mam podobnego pacjenta, na biegu jałowym u mnie sonda wisi na 0.332V, po lekkim przygazowaniu, przy którym silnik jak by chciał zgasnąć, zaczyna pokazywać 0.6~, czasy wtrysku jałowy 2.3, 220obr. 3,2. Dodam na postoju obroty stabilne, powyżej 2tysi idzie ok, ciśnienie 13.5-14 mniej więcej po równo, podciśnienia sprawdzone. Pół roku temu była wymieniana sonda lambda nie wiem co zostalo założone, ale stara leży w bagażniku i ma odciętą kostkę, podejrzewam że ktoś lutowal przewody ale nie zdążyłam sprawdzić. Czy ona może powodować duszenie silnika przy próbie przyspieszania?
  • #13 13877558
    sebastian-gun
    Poziom 9  
    Temat rozwiązany można zamknąć pomogło wymycie wtrysków

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falującymi obrotami silnika w Citroenie Xsara 1.8 16v, które wahają się od 1000 do 2500 obrotów na minutę. Wymienione zostały kluczowe elementy, takie jak czujnik MAP, świece, filtr paliwa, pompa paliwa, przepustnica, wężyki podciśnienia, filtr powietrza oraz silniczek krokowy, jednak problem nadal występuje. Użytkownik przeprowadził diagnostykę komputerową w wielu warsztatach, ale nie wykryto żadnych błędów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie szczelności kolektora dolotowego oraz wymianę wtryskiwaczy. Ostatecznie, problem został rozwiązany poprzez wymycie wtrysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA