Ja rozwiązywałem ten problem (ESL 65070R) poprzez:
1. Wymiana hydrostatu i czyszczenie wężyka.
2. Czyszczenie czujnika.
3. Wymiana czujnika.
4. Wyjecie misy i umycie jej (wystąpiły problemy z uszczelnieniem wszystkiego przy montażu).
5. Przelutowanie podejrzanych tyrystorów i triaków na płytce układu sterującego.
6. Sprawdzenie kabli od hydrostatu.
I nic.. albo pomagało na krótko. - ciągle BEZSKUTECZNIE!
W końcu, po objawach miałem pewność, że to układ hydrostatu działa wadliwie.
(Albo był błąd nabierania wody: F1 albo wypompowywania F2, albo zmywarka w trakcie
pracy wypompowywała wodę i "myła" powietrzem...)
ROZWIĄZANIE, KTÓRE W KOŃCU POMOGŁO U MNIE TO
GENERALNIE WYCZYSZCZENIE TRUDNO DOSTEPNEGO KUBKA HYDROSTATU:
1. odczepiłem wężyk hydrostatu od miski, sprawdziłem jeszcze raz, że jest drożny.
2. nalałem ciepłą wodę do miski do poziomu podłogi zmywarki.
3. z kroćca miski - od kubka hydrostatu (odczepiony wężyk) powinna lecieć woda - ale nic nie wypływa!
4. za pomocą grubej rurki do napojów dmuchnąłem do kroćca - w misce po chwili zaczęły lecieć bąbelki - po wyjęciu słomki - ciągle wody nie ma.
5. zassałem mocno jeszcze raz przez te rurkę - ruszyła woda z farfoclami... wyjąłem słomke
- i zaczęła lać sie woda.
6. Obejrzałem wnętrze rurki (do napojów) - a tam taki duży kłak! Woda wylała sie z miski do poziomu kroćca jak dzika rzeka!.
7. Przymocowałem wężyk hydrostatu do kroćca, na wszelki wypadek zalałem miskę jeszcze raz gorącą wodą (ok. 0.7 litra), wsypałem trzy łyzki "kreta", 15 minut czekania, płukanie miski - pompa + woda z garnka.
8. Włączyłem program kalibracyjny (przeszedł bez błedów), program mycia - BEZ BŁĘDÓW.
PROBLEM USUNIĘTY.
Dodane 23.03.2016:
Po naprawie jaką opisałem zmywarka pracuje juz miesiąc

W tym byla testowana na dlugim gorącym programie.
Pytał mnie jeden kolega o tryb diagnostyczny i kalibracyjny (To gdzies jest na forum chociaz do innego ESL... ) - pokrótce:
Wejście:
trzymać guziki na panelu pierwszy i trzeci od lewej i wlaczyć zasilanie duzym klawiszem.
Powinny sie zapalic trzy pierwsze diody.
Wtedy:
- pierwszy guzik: tryb czytania bledow (chyba 4 wstecz) + tryb testow pojedynczych obwodow (zmiekczacz, pompa, napusc wode, pompa myjaca, na koncu chyba suszarka - przechodzenie między testami za pomocą tego samego guzika.
- drugi guzik - kasowanie wszystkich bledow (piszczy pare sekund).
- trzeci guzik - 15 minutowy program kalibracyjno - testowy (dioda przy podłodze mruga na pomarańczowo).
Wyjście: wyłaczenie zasilania.
Tryby testow - generalnie musza byc zamknete drzwiczki, albo trzeba wetkac plaski srubokret w rygiel (i uwazac bo może chlapać).