logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-DX850 - komunikat OVERLOAD, brak reakcji, wentylator nie działa

butjar 20 Kwi 2005 23:35 8075 8
REKLAMA
  • #1 1423670
    butjar
    Poziom 10  
    Witam wszystkich na forum .
    Będąc w Niemczech otrzymałem Amplituner technics SA-DX850 w którym po włączeniu ze standbay pojawia się na ok 4s napis DVD potem HALL a następnie przechodzi do wyświetlania napisu OVERLOAD i tak już zostaje ,nic się nieda przełączyć (a jedynie po wciskaniu obojętnie jakiego swicza pokazuje się SWITTCH OFF POWER).Nadmienię ,że wentylator nie działa a radiator od końcówki mocy staje się coraz cieplejszy. Tak naprawdę niewiem jak ten sprzęt rozgryść ponieważ uważam ,że niema tu chyba uszkodzenia typowo elektr. lecz sprawa programu,lub blokady .W związku z tym proszę o pomoc w naprawie tego sprzętu.
    Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam JB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1424334
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Rozpoczął bym od tego czy włącza się też blokada przy sile głosu na "0" bo napis overload oznacza włączenie się zabezpieczenia może to być końcówka mocy uszkodzona a jak na małej sile głosu działa to sprawdził bym wentylator cały układ wentylatora działa tak że procesów wysyła rozkaz włączyć wentylator jak wentylator nie zostanie włączony układ to wykrywa mierząc przepływ prądu przez wentylator i jeżeli stwierdzi że się nie kręci to wyłącza wzmacniacz w takim przypadku rozbieram cały wentylator i podłączam do zasilania 1,5v i mierzę pobór prądu wentylator powinien się kręcić a pobór powinien być mniejszy niż 10ma jak jest za duży albo się nie kręci to go rozbieram i czyszczę cały oś, komutator i smaruję tak żeby dobrze działał i miał jak najmniejszy pobór prądu
  • REKLAMA
  • #3 1424433
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    :arrow: h jaworski -użyty tu wentylator jest bezszczotkowy i sprawa komutatora nie wchodzi w rachubę-i tak to nie jest tu problemem.
    Butjar-radziłbym oddać to do serwisu .
  • #5 1426268
    butjar
    Poziom 10  
    Kolego tik_tak jest pewna sprawa ,otóż sprzęt radiowy niejest mi tak dobrze znany jak telewizyjny i tak sobie pomyślałem ,że mając wiedze na temat TV przy waszej pomocy poradziłbym sobie z tym problemem .Jeśli jesteście wstanie mi coś podpowiedzieć to przy moim doświadczeniu myślę ,że damy radę.
    A w sprawie regulacji siły głosu to przy min. również jest taki sam komunikat ,a wentylator jest Ok sprawdzałem na zasilaczu z odczytem prądu.Jeszcze raz wielkie dzięki za dotychczasowe zainteresowanie .Czekam na info. POZDRAWIAM butjar
  • REKLAMA
  • #6 1426340
    Roburr
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    A dzieje sie tak nawet gdy jest minimum głosności? Jesli nie i wiesz że wiatrak jest sprawny to przeczyść połaczenie między stylami wiatraka i płytką z której jest sterowany i wymień elektrolit równolegle z wiatrakiem połączony. To pomagało w starszych Technicsach. Może i w tym sie sprawdzi. Jeśłi nie to przepraszam za zamieszanie.
  • REKLAMA
  • #7 1426791
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2334
    Koncówka mocy do wymiany,zobacz na czym jest zrobiona ale cena pewnie kosmiczna.
  • #8 1427202
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Sprawdź na wyjściach końcówek(najlepiej na tych cewkach powietrznych-chodzi o filtr dolnoprzepustowy) czy jest stałe napięcie i dojdziesz która z końcówek leży.
  • #9 6961499
    rdr0
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    NA 100% końcówka mocy - miałem to samo u siebie. Do wymiany dwa układy hybrydowe, koszt ok 150 zł

Regulamin p.13...
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Technics SA-DX850 po włączeniu przechodzi przez komunikaty DVD, HALL, a następnie zatrzymuje się na napisie OVERLOAD, nie reagując na przełączniki, a wentylator nie działa. Radiator końcówki mocy nagrzewa się, co wskazuje na możliwe zabezpieczenie przeciążeniowe. Wentylator jest bezszczotkowy i sprawny po testach na zasilaczu, co wyklucza mechaniczne uszkodzenie wentylatora. Przy minimalnej sile głosu komunikat OVERLOAD nadal się pojawia. Sugerowano sprawdzenie połączeń wentylatora z płytką sterującą oraz wymianę elektrolitów powiązanych z wentylatorem, co pomagało w starszych modelach Technicsa. Najczęściej wskazywaną przyczyną jest uszkodzona końcówka mocy, którą należy wymienić. Zalecane jest sprawdzenie napięć na wyjściach końcówek mocy, szczególnie na cewkach powietrznych filtru dolnoprzepustowego, aby zidentyfikować uszkodzony element. Koszt wymiany dwóch układów hybrydowych końcówki mocy szacowany jest na około 150 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA