logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana przyłącza elektrycznego i wyniesienie licznika na zewnątrz

Jakobo 25 Cze 2014 19:12 18819 4
  • #1 13741365
    Jakobo
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam pytanko. Mam przy domu stare przyłącze, chciałbym wymienić na nowe, tj. warkocz. Dodatkowo, chciałbym wyrzucić licznik na zewnątrz.
    Byłem w elektrowni, powiedzieli, że mogę pisać podanie o wymianę przyłącza, przyjedzie elektryk i stwierdzi, czy stwarza zagrożenie, jeśli tak, to wymienią, jeśli nie- to nie.
    Licznika elektrownia na pewno mi nie wyniesie na zewnątrz, muszę za to zapłacić sam.
    Pan w elektrowni powiedział: 'Weź se chłopie elektryka, zapłacisz, zrobią. My wystawimy pozwolenie na wyniesienie- będzie dobrze'.

Pytanie, czy aby na pewno? Płacę abonament na te zabiegi, dodatkowo wszystko od pionu jest elektrowni, więc czemu ja mam to robić? Czy jest jakaś podstawa prawna na to, aby to elektrownia wymieniła wszystko?
  • #2 13741465
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2649
    Przeczytaj dokładnie umowę ale jak dla mnie będzie wyraźnie napisane że granica jest na zaciskach prądowych przyłącza czyli ich jest przyłącze i zaciski, od zacisków w stronę licznika wszystko Twoje. Z energetyki możesz tylko wywalczyć wymianę przyłącza na splot a resztę związaną z wyniesieniem pokrywasz Ty z własnej kieszeni.
  • #3 13741466
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Jakobo napisał:
    Płacę abonament na te zabiegi, dodatkowo wszystko od pionu jest elektrowni, więc czemu ja mam to robić?

Bo Ty masz takie życzenie. Jeśli dostawca energii (nie elektrownia) nie stwierdzi stanu przyłącza kwalifikującego go do wymiany, swoje widzimisię finansujesz sam.
  • #4 13741524
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    U mnie ściana była gorąca tak się przyłącz grzał i mimo trzech wezwań energetyki poza dokręceniem przewodów na zaciskach licznika nie zrobili nic. Dostałem nakaz wyniesienia licznika na zewnątrz domu na własny koszt. Więc nie licz na ZE tylko na siebie. Jestem odbiorcą indywidualnym zużywającym ponad 15000kWh. Raz tylko udało mi się otrzymać rabat przy zwiększaniu zabezpieczenia przedlicznikowego. Znajdź elektryka zgłoś w ZE i nie licz na nich tylko na siebie.
  • #5 13741542
    Jakobo
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dziękuję za szybką odpowiedź. W takim razie będę myślał robic to na własny koszt.

Pozdrawiam!
REKLAMA