logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lm-1036 - Projekt PCB przedwzmacniacza do wzmacniacza na TDA 2003

Misiek141098 25 Cze 2014 21:48 7278 26
REKLAMA
  • #1 13741964
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Witam !
    Z racji że dopiero "raczkuje" na elektrodzie serdecznie witam wszystkich zgromadzonych ! :)
    Ale do rzeczy , buduję coś na kształt wzmacniacza na kostkach TDA 2003. Ponieważ nie zależy mi za bardzo na mocy nadawały się idealnie . Chciałbym do tego zbudować właśnie przedwzmacniacz na LM-1036. Ponieważ nie umiem obsługiwać programów typu Eagle to chciałbym was poprosić o jakiś ciekawy projekt takiej płytki . Czytając kilka tematów na forum widziałem nie raz odpowiedzi typu "jaka płytka ? Tam jej nie potrzeba" a obok tego takie oto zdjęcie :
    więc prosiłbym o projekt takiej oto płytki do własnoręcznego wytrawienia .
    Z góry dziękuje i , o ile mi się uda , niedługo pochwalę się pierwszym w życiu skończonym projektem.

Ps. nie wiem czy to ważne ale całość miała by być zasilana z 12V akumulatora / baterii słonecznej ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13743648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13744958
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Dzięki chłopaki ! Szczególnie dj-MatyAS ;) ale zanim się wezmę za korektor , napotkałem problem . Mianowicie , zmodyfikowałem płytkę dla TDA 2003 tak aby była maksymalnie mała . Problem w tym że dziś wytrawiłem dwie takie same a jedną uzupełniłem odpowiednimi elementami . Dodam że płytka to tak na prawdę to samo co oryginalna pochodząca z datasheet . Tak to wygląda :
    Miało być pięknie , cóż wyszło inaczej ;)
    szybko zauważyłem że zrobiłem wszystko , oprócz wykonania płytki w odbiciu . Wszystkie elementy są przylutowane dobrze , było tak od początku . Natomiast TDA przylutowałem na początek odwrotnie . Gdy nie udało mi się końcówki uruchomić , a pojąłem swój błąd przylutowałem poprawnie(?) ale nic się nie uruchomiło . Teraz moje pytanie , czy szukać winy po stronie samej płytki i elementów czy po prostu spaliłem TDA przy pierwszej próbie . Dodam że zasilałem to z niespełna 9 V (jak się okazało bateria miała ok. 8 ;) ) Naturalnie wymiana baterii nie pomogła .

Tak dla ścisłości , wzorowałem się na tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2429656.html#11569989
  • #5 13745084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 13745148
    Misiek141098
    Poziom 9  
    A tu do rysunku mam najwięcej wątpliwości ;) Wiesz co , też tak sądziłem . wpadłem na szatański plan , podłączyłem dwie baterie w szeregu by zwiększyć napięcie (na zwiększenie prądu nie mam co liczyć , druga też nie była pełna że tak powiem . Ale na pewno spróbuje jeszcze z jakimś zasilaczem wtyczkowym , choć z tego co pamiętam to jedyny jaki posiadam także mocą nie grzeszy (TEORETYCZNIE do 12V 0,5A ) ale spróbować nie zaszkodzi szczególnie że głośniczek na próbę podpiąłem 0,5W 8ohm ;) jeszcze raz sprawdzę wszystkie połączenia dla pewności i zobaczymy . Póki co Wielkie Dzięki ;)
  • REKLAMA
  • #7 13745181
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13745390
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Dobrze, problem z TDA został zażegnany - powodem było zwarcie, które cóż spowodowane było moim błędem. Aktualnie śmiga jak trzeba, choć od jakości spodziewałem się "ciut" więcej. Ale mniejsza o to. Ps. z dwóch 9V baterii też śmiga jak trzeba, nawet z mocą nie jest źle. Jest może jakiś sposób na tą mizerną jakość?
    Swoją drogą, ten LM 3668 (?) mA wyższą moc i zasilany jest z wyższego napięcia. Wiem że to dobry scalak, ale szukałem czegoś co chodziło by na 12V z racji, iż ma być to przenośny zestaw głośników zasilany z baterii słonecznej oraz akumulatora.

Tak nawiasem mówiąc, co sądzicie o tej płytce? Wiem, że dość nieprofesjonalnie bo w paincie, ale z braku laku i pies kota ... Grać gra, może nie tak idealnie jakbym chciał ale jednak. Póki co muszę zrobić jeszcze jedną taką końcówkę, więc chciałbym poznać jakieś krytyczne uwagi.
  • #9 13745468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 13745611
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Czyli , układ który sobie upodobałem zwyczajnie nie może działać na pełnej mocy ? Maksymalna moc to 10W przy 14,4 V czyli maksymalnym napięciu akumulatora / dostarczanym przez źródła prądu . Faktycznie przy 4 ohm . Cóż , być może to była gra nie warta świeczki . Z drugiej strony TDA 8571 To duży projekt , chyba trochę ponad moje progi , z resztą nie dostarcze mu mocy dostatecznej do grania przez dłuższy czas ;) gdyby było takie rozwiązanie o powiedzmy mocy 20 W nawet Mono to może jeszcze jakoś dałbym rade to napędzić . Powiem tak , Akumulator też nie będzie B.duży bo muszę go na plecach zanieść na miejsce ;) Myślałem o czymś w granichach 5Ah 12V więc 4x40 W odpada w przedbiegach chyba że będe miał dobre dynamo i ktoś będzie pedałował :P

Dobra , to w drugą stronę . Co zrobić żeby wycisnąć z tych układów wszystko . Co na zasilanie , jakie zmiany w samych płytkach . Już pomijam fakt żywotności akumulatora . Może podbić napięcie do maksymalnego dla układów ? (18 V bodajże ) Jeśli tak , to czym . Póki co mam zamiar zpróbować dość nietypowego rozwiązania . Mianowicie wezmę sporo tych nieszczęsnych 9V baterii i spróbuje sklecić z tego coś w stylu 18Vx3 chodzi mi tu o dwie baterie w szeregu po czym trzy takie zestawy w równoległym aby podnieść wydajność , spróbować nie zaszkodzi ;)
  • #11 13746333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 13747947
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Ależ te baterie 9V to była kwestia próby zwyczajna ;) musiałem jakoś układ przetestować by nie mieć lekko karpiowatej miny przy podłączeniu układu do docelowego akumulatora ;) Głośnika akurat używam o troszke większym oporze (6ohm) ale z kolumny o na prawdę niezłej jakości . Sony / Technics takie pokroje ;)
  • #13 13747967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 13748223
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Dobra , przyznam się bez bicia . Nie mam pojęcia jaką sprawność ma ten głośnik ;) a co do mocy , spodziewałem się iż z baterii oszałamiająca nie będzie . Ale z tego co tu widze na akumulatorze bądź porządnym zasilaczu takim choćby ze 3A 12V powinno być już zgrabnie ;) Swoją drogą będę miał jeszcze prośbę o pomoc w zinterpretowaniu dwóch troidalnych transformatorów (nie umiałem sobie dać z nimi rady więc wywiozłem na działkę , leżą i się marnują ) Bo gdyby dawały jakieś konkretne napięcie to do czegoś by mi się nadały ;) (oczywiście do tworzenia sprzętu audio)

Zasilane z komputerowego zasilacza brzmi bardzo fajnie , nie przygasa już na pewno zbliżyliśmy się dzięki temu do mocy maksymalnej .
  • #15 13749158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 13749165
    Misiek141098
    Poziom 9  
    A to przepraszam ;) Faktycznie . Nie no na pewno nie w tym temacie , po prostu tak jakby forumowo wyślę .
  • #17 13754673
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Mam jeszcze malutkie pytanie względem drugiego układu na płytce (mniejsze go , 8 nóżek) To chyba nie LM 3886 tylko 386 ;) Wiem że mogę się czepiać ale w momencie gdy spytałem o taki układ a ekspedient podał mi byka którego ni jak nie można wsadzić w tą płytkę lekko sie zdziwiłem ;) Więc poza tymi elementami które podałeś reszta jest taka sama jak w PDF do tego wzmacniaczyka ?
  • #18 13754741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 13754851
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki ! Wiesz no , jako zielony gdybym po prostu nie zobaczył czegoś co ma ze 20 nóżek i bardzo zgrabne uszko do zamontowania radiatora i nie porównał tego z twoim zdjęciem , kupił bym i został z ciekawą miną przy pokazaniu na forum ;) Bardzo Ci dziękuje za całą pomoc . W razie jakiś problemów jeszcze będę się pytał :)
    Chyba znalazłem błąd , ale to sam zweryfikuj , czy przy wyjściu z LM 358 środek nie powinien być połączony do - ? Albo jak to cudeńko podłączyć do końcówki mocy .
  • #20 13755527
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 13758185
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Nie traktuj tego jako przechwałki ale po prostu sądzę iż na elektrodę nie zaglądają ludzie nie mający umiejętności myślenia i analizowania . Tu potrzebna jest inwencja własna i trochę oleju w głowie . Poza tym lepiej wszystko przemyśleć niż robić dwa razy , szczególnie że nie bardzo mnie stać na zabawy w robienie kilka razy tego samego ;) A co do przeprojektowania płytki , może dałbym radę , ale wtedy już na pewno były by błędy a i sama płytka mogła by nie być zbyt przejrzysta . Poza tym mam problemy ze skalowaniem takich rysunków . Np. ten projekt pod TDA 2003 jest dobry , z tym że trochę jeszcze za wielki i aby ustawić na nim scalaka trzeba trochę powyginać mu nóżki ;)
  • #22 13758232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 13758246
    Misiek141098
    Poziom 9  
    Będę próbował , choć u mnie to wygląda troszkę inaczej . Wiesz z problemów ze skalowaniem musiałem użyć do swojego projektu kartki w kratkę ;) dało mi to obraz poszczególnych ścieżek ale mam nadzieje że nie będę musiał się więcej w to bawić :)
  • #24 13825201
    Robo1985
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dj-MatyAS napisał:
    Widzę, że jesteś na dobrej drodze - nie kopiujesz bezmyślnie, ale próbujesz coś z tego zrozumieć - wielkie brawa!
    Masz oczywiście rację - 8 noga LM 358 nie jest na wcześniej zamieszczonych rysunkach podłączona do niczego, a powinna być - według datascheet'a do??? Do plusa zasilania...
    Jak na poniższych rysunkach - albo możesz połączyć kawałkiem przewodu w izolacji (od strony druku):
    ...albo przeprojektować druk... ta ostatnia opcja może być kłopotliwa...:
    Na wszelki wypadek zamieszczam jednak i taką wersję:

Witam, po moich wyliczeniach wyszlo mi ze plytka, na ktorej naniesc siezki powinna miec wymiary 64x122 [mm]. Dobrze to wyliczylem czy sie myle?
  • #25 13825251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 13825273
    Robo1985
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzieki wielkie za szybka odpowiedz :) wlasnie zamierzam sie do wykonania tego projektu i tylko tych danych mi brakowalo

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

dj-MatyAS, moglbys tak jeszcze w telegraficznym skrocie opisac czym sie rozni ten uklad zasilany na 24V a 12V? z tego co tak sobie zerkam to chodzi o moc wyjsciowa? dobrze kombinuje?
  • #27 14496765
    gustlik666
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam kolegów. Mam pytanie odnośnie tego przedwzmacniacza. A dokładnie chodzi mi o rolę tego LM358. Jego zadaniem jest sygnał wzmocnić czy stłumić bo nie ogarniam tego trochę. Mam taki problem, że złożyłem wersję tego przedwzmacniacza bez tego LM z linka goldi74 i wszystko ładnie działa z tym, że nie mam pełnego wysterowania wzmacniacza tzn. jeżeli sygnał podam z mp3 lub telefonu to uzyskuje na wyjściu wzmacniacza tylko z 20-30W, a gdy dam z np. laptopa to gra 2-3 razy głośniej. Z tąd moje pytanie czy ten układ LM358 ma za zadanie wzmocnić czy stłumić... Wg. moich domyśleń powinien właśnie podnieść do takiego poziomu aby wzmacniacz się nie przesterowywał. Mój wzmacniacz to kawałek wieży philipsa z kością STK4221II (wg noty 2x80W min). Gdy podam czysty sygnał na kostke to gra ok. Gdy podam sygnał poprzez ten przedwzmacniacz w wersji z linka goldiego74 też jest wszystko OK. Ale gdy dorobiłem ten układ LM358 na pająku i podłączyłem tak jak na tej płytce już poza LM1036 to nic nie gra a przy większej głośności w winampie tylko słyszę jakieś ciche trzeszczenie... Wszystko zasilone ze stabilizatora 12V.

Na zdjęciach gotowej płytki widzę, że rezystory z wyjść LM1036 to 10 om a nie 100 jak pisze autor...może tu jest wina?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje wzmacniacz na kostkach TDA 2003 i poszukuje projektu płytki przedwzmacniacza na LM-1036. W odpowiedziach podano różne projekty oraz schematy połączeń, a także porady dotyczące zasilania układu z akumulatora 12V. Pojawiły się problemy z uruchomieniem wzmacniacza, które były spowodowane błędnym lutowaniem oraz niewystarczającym napięciem zasilania. Użytkownik uzyskał pomoc w zakresie poprawy jakości dźwięku oraz optymalizacji zasilania, a także w kwestii projektowania płytki. W dyskusji poruszono również różnice w mocy wyjściowej przy różnych napięciach zasilania oraz rolę układu LM358 w przedwzmacniaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA