logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentax K200D - cienka zielona linia na każdym zdjeciu

robertus00 27 Cze 2014 10:49 1431 2
REKLAMA
  • #1 13746171
    robertus00
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witajcie. Mam problem z Pentaxem K200D.
    Na każdym zdjęciu, w tym samym miejscu widać zielona linię. Ma grubości chyba 1 pixela. jest zawsze, niezależnie od parametrów zdjęcia. Tylko jak zrobię zdjęcie z zamkniętym dekielkiem to jej nie ma. Nie jest to też wina obiektywu.
    Co to może być i gdzie to mogę naprawić? Czytałem w internecie o rożnych serwisach, ale im więcej czytałem tym bardziej martwię się, że nie mam gdzie dać aparatu do naprawy.
    Na przykładowym zdjęciu kreska jest pionowo z prawej strony fioletowej ściany i na szklanej ramce kominka.
    Pentax K200D - cienka zielona linia na każdym zdjeciu
  • REKLAMA
  • #2 13746412
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    To raczej uszkodzona matryca lub jej połączenie z płytką. Nie wiem czy coś z tym zrobisz. Naprawa jeśli w ogóle możliwa to może okazać się nieopłacalna. Może lepiej byłoby kupić używkę z uszkodzonym czymś innym i zrobić podmiankę.
  • #3 13746483
    robertus00
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    W sumie potwierdzasz moje podejrzenia :(
    Aparat ma ledwie kilkanaście tysięcy klapnięć przebiegu, gdyby naprawa była mniej więcej jak koszt używanej puszki to bym naprawił. Przynajmniej bym wiedział co mam.
REKLAMA