logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego zanik fazymoze doprowadzic do uszkodzenia silnika?

krzysieg 21 Kwi 2005 12:08 24327 27
REKLAMA
  • #1 1424530
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Wsumie całe moje pytanie jest w temacie .
    Chodzi o silnik trójfazowy , słyszalem ze gdy nie bedzie napiecia na ktorejs z 3 faz to moze to spowodowac nieprawidlowe dzialanie silnika i nawet jego uszkodzenie ..... nie wiem konkretnie o co chodzi .

Mogłby mi ktos wyjasnic to bardziej szczególowo .

dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1424734
    wladekp
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    a czytałeś o zasadzie działania silnika trófazowego - jak przeczytasz wszystko będzie jasne (znajdziesz nawet t książce do szkoły średniej)
  • #3 1424771
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Nim się zastosujesz do powyższej rady to Ci powiem, że brak 1 fazy może być przyczyną uszkodzenia silnika trojfazowego. Jeżeli silnik pracuje to pół biedy bo bierze o wiele mniejszy prąd niż przy rozruchu. Jeżeli chcesz go uruchomić bez 1 fazy to obciążony po prostu nie wystartuje. Spore prądy najczęściej powodują wtedy uszkodzenie uzwojeń (przegrzanie, uszkodzenie izolacji, zwarcie uzwojeń i dym). Silniki trójfazowe często zabezpiecza się dodatkowo układem, który "pilnuje" czy są wszystkie 3 fazy. Pozdrawiam.
  • #4 1424881
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    w dużym skrócie: brak fazy powoduje wzrost prądu w pozostałych uzwojeniach, zakłócenie strumienia magnetycznego stojana i wytworzonego w wirniku. w efekcie grzanie się uzwojeń aż do ich zniszczenia. zabezpiecza się przed tym instalując zabezpieczenia silnikowe(termiki) lub(i) czujniki zaniku faz podłączone np.do układu sterowania, sygnalizacji itp.
  • #5 1426314
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Panowie to nie tak. Zapewniam, iż brak jednej fazy nie spowoduje uszkodzenia silnika. Może to nastąpić w skrajnym przypadku mało prawdopodobnym. Czyli mamy pracujący silniczek obcinamy cęgami jedną fazkę i co i nic. Silnik nie ulegnie uszkodzeniu i będzie kręcił nadal. Ale jeśli zaniknie faza silnika w sieci to już zupełnie inna sprawa. Wtedy silnik zaczyna zachowywać się na tej brakującej fazie jak prądnica i oddawać prąd do obciążenia. A jak zachowuje się prądnica gdy kręcimy ją i zrobimy zwarcie na wyjściu - leci szybko z dymem. I tu mamy sytuację analogiczną. Opór na wale rośnie bo w sieć gdzie brak fazy jest ładowany prąd a to pociąga pobór prądu z czynnych faz aby utrzymać obroty sinika. Mamy tu układ silnik prądnica sprzegnięty magnetycznie. Sprawy momentu obrotowego i poślizgu pomijam. Czy wyjaśniłem wystarczjąco intuicyjnie?
  • #6 1426980
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    zuhjk: Twoje zapewnienia w przypadku, gdy silnik nie jest w pełni zabezpieczony wspomnianymi wyżej patentami są niestety psu na budę. Tak jak już wspomniałem zanik fazy podczas pracy silnika jest mało niebezpieczny. Problem powstaje w momencie rozruchu obciążonego silnika. Może on najnormalniej w świecie nie ruszyć z miejsca. Taka sytuacja to pierwszy krok do usmażenia silnika. Jeżeli zabezpieczenia nie odetną zasilania to właściciel ma nowy wydatek. Zresztą gdyby wszystko było tak różowo jak piszesz to po co stosować np. czujniki zaniku fazy (bardzo mądra nazwa dla bardzo prostego wynalazku)?
  • #7 1427031
    Zibio
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Niestety brak fazy przy silniku obciążonym w pobliżu mocy znamionowej powoduje wzrost prądu powyżej prądu znamionowego i w rezultacie przegrzanie uzwojeń.
  • #8 1431031
    dzik6
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    witam generalnie chodzi oto że przy dłuszej pracy z silnika idzie mały dymek i to tyle .
  • REKLAMA
  • #9 1431749
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Silnik przy zaniku fazy zachowuje się jak prądnica obciążona siecią energetyczną tak jak pisał kolega „zuhjk” i między innymi z tym wiąże się zwiększony pobór prądu na pozostałych fazach. Jeśli silnik jest obciążony mocą zbliżoną do maksymalnej to rzeczywiście nawet przerwanie jednego przewodu fazowego spowoduje spalenie pozostałych uzwojeń bo wzrośnie w nich prąd tak jak pisał kolega „Zibio”. Ale również obniżone napięcie jednej fazy a szczególnie asymetria faz ( przesunięcia różne od 120 stopni ) może być przyczyną spalenia silnika.
  • #10 1448735
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    WITAM
    Masz wyzej madre odpowiedzi .moje proste
    Chodzi o to -jesli dane urzadzemie jest przystosowane do pracy 3-fazy
    to chyba proste ze na 2-ch bedzie zle pracowac. Co trzy konie to nie dwa
    ,dwa sie zmeczą zagotuja i tyle.
    Generalmie mowiac odcinamy jedną faze i co -silnik po czasie ulegnie uszkodzeniu, jesli w tym czasie robi to co do niego należy. lub ma zamiar
    sie krecic.
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Twoj samochód ma cztery koła
    (+ Jedno w bagazniku) na trzech tez pojedzie?! .
  • #11 1733812
    wojtek2121
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Sam doświadzczyłem takiego zjawiska jak brak 1 fazy. Co prawda z elektrotechniką jestem na bakier ale co nie co się orientuję. Mianowicie brak fazy spowodował spalenie silnika w cyrkulatce. Silnik ten to produkt czechosłowacki o mocy 5,5 kW. Po przewinięciu silnika w zakładzie naprawczym pojawił się problem- mianowicie nie mogę go uruchomić. Z silnika wychodzi 3 pary kabli o oznaczeniach U1, V1, W1, U2, V2, W2, a problem polega na tym, że podłączając kable do styków u1,v1 i w1 silnik się nie odzywa, może ktoś wie jak go podłączyć lub sprawdzić?
  • #12 1733823
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    wojtek2121 napisał:
    Sam doświadzczyłem takiego zjawiska jak brak 1 fazy. Co prawda z elektrotechniką jestem na bakier ale co nie co się orientuję. Mianowicie brak fazy spowodował spalenie silnika w cyrkulatce. Silnik ten to produkt czechosłowacki o mocy 5,5 kW. Po przewinięciu silnika w zakładzie naprawczym pojawił się problem- mianowicie nie mogę go uruchomić. Z silnika wychodzi 3 pary kabli o oznaczeniach U1, V1, W1, U2, V2, W2, a problem polega na tym, że podłączając kable do styków u1,v1 i w1 silnik się nie odzywa, może ktoś wie jak go podłączyć lub sprawdzić?

Jakbyś jeszcze powiedział czy ma być połaczony w gwiazdę czy w trójkąt to coś dałoby się zrobić. A tak na serio to co to zakład naprawczy, że wypuszcza taki silnik? A może ma być przełącznik Y/Δ? Gdybać można długo, a jasnowidzów brakuje.
  • #13 1733889
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    Coś mi sie przypomina ze powinno być U,V,W -X,Y.Z.
    Przy tak opisanych oznaczeniach można juz porozmawiać
    Teraz tylko odpowiedz na post -adamjk-
    -------------------------------------------------------------------------------------
    U 1, V1, W1 -to do zasilania - U2,V2,W2 razem zwarte!!- to jest podłączenie w gwiazde. Tak sie nie spali. O trójkącie nie wspomne bo możę być nieszczęście.
    U.V.W -X.Y.Z to jest opis na zaciskach -po juz podpietych uzwojeniach
  • #14 1733909
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3398
    Witam
    LUDZIE CO WY TU WYPISUJECIE.
    Narysujcie sobie trzy wektory wirujące, a następnie jeden usuncie.
    Zróbcie teraz wypadkowy i pomyślcie co ze strumieniem magnet.
    A tu jakieś prądnice, zwarcia itp.
    Post Kolegi WiesieU oraz Raaf jest prawdziwy (chociaż bardzo skrótowy, zresztą mój też). Ludzie w jekiej gminie tak uczą.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #15 1733930
    leszek.b
    Poziom 29  
    Aleksander_01 teraz odpowiadamy na post kolegi -wojtek2121
    Daj sobie spokuj z wektorkami - i wyłącz -Caps
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Co sadzisz o podłaczeniu? (zapraszam )
  • #16 1733995
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    leszek.b napisał:
    Witam
    Coś mi się przypomina ze powinno być U,V,W -X,Y.Z.
    Przy tak opisanych oznaczeniach można juz porozmawiać
    Teraz tylko odpowiedz na post -adamjk-
    -------------------------------------------------------------------------------------
    U 1, V1, W1 -to do zasilania - U2,V2,W2 razem zwarte!!- to jest podłączenie w gwiazde. Tak się nie spali. O trujkącie nie wspomne bo możę być nieszczęście.
    To U.V.W -X.Y.Z to chyba opis na zaciskach -po juz podpietych uzwojeniach

To jest dobre podłączenie w gwiazdę.
    W trójkąt masz na rysunku
    Załączniki:
    • Dlaczego zanik fazymoze doprowadzic do uszkodzenia silnika? silnik.jpg (11.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1734050
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    Popraw wprowadz zmiany bo tak koledze -wojtek2121 - silnik nie ruszy
    jest poczatkujący.
    Daj solidny opis - jesteś przeciez znawcą
  • REKLAMA
  • #18 1734062
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    leszek.b napisał:
    Witam
    Popraw wprowadz zmiany bo tak koledze -wojtek2121 - silnik nie ruszy
    jest poczatkujący.
    Daj solidny opis - jesteś przecirz znawcą

Witam
    Skoro jest źle to czemu sam nie poprawiłeś.
    Dlaczego ma nie ruszyć, to chyba Ty jesteś początkujący.
    Myślę że da sobie radę i nie bądź adwokatem w czyjejś sprawie.
    Pozdro
  • #19 1734076
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    Jest OK.
    A wiec mam prośbe -prosze do tego rysunku -dodać ( narysować) uzwojenia
    pokazać gdzie zworki ,zasilanie.

Dziekuje.
  • #20 1734129
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Musi być OK.
    Z silnika "wystają" trzy pary przewodów, są to końce uzwojeń.
    Omomierzem wyodręb poszczególne uzwojenia, i teraz łączysz jeden koniec do U1 a drugi do U2 (ALE WEDŁUG POPRZEDNIEGO RYSUNKU), albo inaczej: końce jednej fazy nie mogą być "w pionie".
    Następnie robisz to samo z pozostałymi uzwojeniami.

ŁĄCZENIE do sieci na rysunkach
    Załączniki:
    • Dlaczego zanik fazymoze doprowadzic do uszkodzenia silnika? silnik w trójkąt.jpg (16.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego zanik fazymoze doprowadzic do uszkodzenia silnika? silnik w gwiazdę.jpg (14.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 1735692
    wojtek2121
    Poziom 2  
    Seredecznie dzikuję za odzew. Z tego wysunąłem taki wniosek, że mam zmostkować U2,V2 i W2 a do pozostałych podpiąć fazy. Ale na wszelki wypadek podam, że na tabliczce znamionowej silnika znalazłem oznaczenie trójkąta i 380V. Dodałem zdjęcia by szanowni koledzy mogli ocenić moje przypuszczenia. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
    Załączniki:
    • Dlaczego zanik fazymoze doprowadzic do uszkodzenia silnika? puszk.jpg (60.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego zanik fazymoze doprowadzic do uszkodzenia silnika? tabl.jpg (94.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1735723
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam.
    Jest to silnik asynchroniczny, Uzwojenia połączone w trójkąt, napięcie nominalne przewodowe 380 V, o mocy nominalnej na wale 5,5 KW, posiada dwie pary biegunów, przystosowany do pracy ciągłej (S1).
    Podłączasz tak jak narysowałem na poprzednich rys. dla trójkąta.
    Masz zmostkować w pionie (spójrz na rysunek).
    Pozdrawiam
  • #23 1735754
    wojtek2121
    Poziom 2  
    @Aleksander_01- dzięki zaraz sprawdzę
  • #24 1735877
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    Kol. wojtek2121
    Po pomyślnym podłaczeniu -warto zainstalować układ elektroniczny -kontrolujący - fazy -(zanik fazy)
  • #25 1736268
    wojtek2121
    Poziom 2  
    Panowie silnik działa podłączyłem bezpośrednio do sieci pominowszy włącznik . Jutro włączę na stałe. Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #26 2001206
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    mam jeszcze dla ciebie jedną radę wzietą z życia...
    jeśli silnik podłączyłeś w trójkąt to sprawdź bez obciążenia pobór prądu przez silnik , powinien wynosić ok40% prądu znamionowego podanego na tabliczce , często bowiem firmy przezwajające silniki chcąc zaoszczędzić na drucie nawijają silniki w gwiazdę chociaż oryginalnie były w trójkąt, osobiście spotkałem się z takimi przypadkami
  • #27 2001315
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    igabriel napisał:
    często bowiem firmy przezwajające silniki chcąc zaoszczędzić na drucie nawijają silniki w gwiazdę chociaż oryginalnie były w trójkąt, osobiście spotkałem się z takimi przypadkami

Zazwyczaj wtedy na tabliczke zaciskową wyprowadza tylko 3 przewody.
    Ale zmierzyć prąd zawsze warto.
  • #28 2001359
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    silnik tej mocy powinien być włączany przez przełącznik gwiazda/trójkąt, dlatego ma 6 końcówek i znamionowy układ pracy w trójkąt.
    Pobór mocy przy starcie 5,5 ÷ 3 = 1,8 kW/ fazę × 6 (lekki rozruch) = prawie 11 kW/fazę czyli około 50 A (z zastosowaniem PGT 50 ÷ 3 = około 16A). Włączony od razu do sieci w trójkącie może bić bezpieczniki nawet 25A. Na szczęście tu startuje bez obciążenia to i rozruch ma lekki.

Podsumowanie tematu

✨ Zanik jednej fazy w silniku trójfazowym powoduje asymetrię napięć i prądów, co prowadzi do wzrostu prądu w pozostałych uzwojeniach oraz zakłócenia strumienia magnetycznego stojana i wirnika. Skutkiem tego jest przegrzewanie się uzwojeń, uszkodzenie izolacji, a w skrajnych przypadkach zwarcie i spalenie silnika. Problem jest szczególnie niebezpieczny podczas rozruchu silnika obciążonego, gdyż brak jednej fazy może uniemożliwić start, powodując duże przeciążenia i uszkodzenia. W praktyce stosuje się zabezpieczenia termiczne oraz czujniki zaniku faz, które odcinają zasilanie w przypadku braku jednej z faz, chroniąc silnik przed uszkodzeniem. Silnik trójfazowy przy zaniku fazy może zachowywać się jak prądnica obciążona siecią, co dodatkowo zwiększa ryzyko uszkodzenia. W dyskusji poruszono także kwestie prawidłowego podłączenia silnika (gwiazda/trójkąt) oraz znaczenie odpowiedniego doboru zabezpieczeń i kontroli faz. Przykładem był silnik asynchroniczny 5,5 kW, 380 V, 2 pary biegunów, gdzie prawidłowe połączenie i zabezpieczenie są kluczowe dla bezawaryjnej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA