logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 3 fazowy co się dzieje przy podłączeniu 1 fazy?.

Donczakos 08 Mar 2017 19:41 3942 5
REKLAMA
  • #1 16332145
    Donczakos
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam mam pytanie czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć co dzieje się z silnikiem 3 fazowy podłączonym do 1 lub 2 faz słyszałem , że silnik może się uszkodzić a nawet spalić . Prosił bym o wytłumaczenie co się dzieje z silnikiem , ogółem wiem jak działa silnik 3 fazowy , gwiazda , trójkąt .Tylko to pytanie nie pozwala mi spać spokojnie :).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16332186
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16332222
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Donczakos napisał:
    ogółem wiem jak działa silnik 3 fazowy
    Nie wiesz, bo byś nie zadawał takich pytań. http://apow.sd.prz.edu.pl/file/MjMsNjcsMzQxNCxzaWxuaWtfaW5kdWtjeWpueV9rbGF0a293eS5wZGY=
    Przy zasilaniu jedną fazą, nie masz wirującego pola magnetycznego, generującego moment rozruchowy, tylko pole oscylacyjne - szarpiące wirnik we wszystkie strony, to samo z reguły przy zasilaniu silnika trójfazowego dwiema fazami. Dlatego sztucznie można wytworzyć pole wirujące eliptyczne, tworząc druga fazę, przesuniętą w stosunku do pierwszej o 90 stopni, poprzez zastosowanie w szereg z uzwojeniem kondensatora, bądź uzwojenia o zwiększonej rezystancji - pozwala to uzyskać moment rozruchowy.

Dodano po 1 [minuty]:

Bieda z nędzą napisał:
    Niestety, szybko męczy się tą drugoplanową rolą i po krótkim czasie wchodzi w tryb metalowy obciążnik.

Bądź źródło surowców wtórnych, wycenianych w zależności od posegregowania miedź/alu/stal.
  • REKLAMA
  • #5 16332246
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16332256
    Donczakos
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dzięki za odpowiedz chłopaki. Tyle tu tematów ,że aż ciężka znaleźć odpowiedni.
REKLAMA