logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

w jaki sposób w kotle beretta gazowy zrobić dwa sterowania na C.O

misiek83 29 Cze 2014 14:58 1995 7
  • #1 13752194
    misiek83
    Poziom 12  
    Ocena: 105
    Witam . Mam problem w jaki sposób zrobić kotłownię gdzie będzie kocioł gazowy wiszący firmy beretta 23KW. Kocioł będzie chyba dwufunkcyjny .Mam rozprowadzony kabel do pogodówki i w budynku będą dwa oddzielne sklepy i nie wiem jak to rozwiązać?? W tych dwóch sklepach są przygotowane kable do programatora. Myślałem aby na jedną część tą większą zamontować programator pokojowy a drugą sterować po prostu głowicami przy grzejnikach. Proszę jakiegoś fachowca o podpowiedz. Mam wątpliwości że jak będą dwa programatory to muszę założyć dwie pompki na każdą część i wtedy każdy sterownik robi swoje ale piec ma pompę w sobie więc jak sterownik rozłączy pompę z jednego sklepu to i tak będzie pchać pompa ta co jest w piecu. Czy dobrze myślę. Jak to w ogóle rozdzielić z opłatami za gaz??
  • #2 13752709
    Pawlo-3102
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Trzeba złożyć to tak by każdy sterownik wyłączał swoją pompę ale również rozpinał złącze przeznaczone do wyłączania kotła.Potrzebne są do tego 2 sterowniki typu on-off i ze 2 przekaźniki.Między pompkami i kotłem sprzęgło hydrauliczne.Tak wykonane strefy będą niezależnie pracować.
  • #3 13753882
    misiek83
    Poziom 12  
    Witaj Pawlo-3102 mam pytanie , jeżeli tak zrobię to co z tą pompą co jest montowana w kotle?? Czy ona nie będzie pchać w dany układ na którym będzie pompa i która np. będzie już wyłączona bo np. osiągnięta została temp. Jeżeli możesz co czy masz możliwość przesłania takiego schematu?? Z góry dziękuję pozdrawiam. Dodam że ciepłej wody będzie używane bardzo mało i dlatego nie będę dawał wymiennika ciepłej wody tylko będzie mały zasobnik w kotle , czy takie moje rozumowanie jest oki.??
  • Pomocny post
    #4 13756355
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 523
    misiek83 napisał:
    Witaj Pawlo-3102 mam pytanie , jeżeli tak zrobię to co z tą pompą co jest montowana w kotle?? Czy ona nie będzie pchać w dany układ na którym będzie pompa i która np. będzie już wyłączona bo np. osiągnięta została temp. Jeżeli możesz co czy masz możliwość przesłania takiego schematu?? Z góry dziękuję pozdrawiam. Dodam że ciepłej wody będzie używane bardzo mało i dlatego nie będę dawał wymiennika ciepłej wody tylko będzie mały zasobnik w kotle , czy takie moje rozumowanie jest oki.??

http://www.beretta.pl/berettapl/web/pol/catal...sp?id_level1=4&id_level2=36&id_accessorio=113
  • Pomocny post
    #5 13756845
    Pawlo-3102
    Poziom 17  
    Z gotowymi zestawami jest fajna sprawa ale z tego co wiem ceny są o wiele za wysokie,można zestaw wykonać samemu (sprzęgło na Allegro to koszt około 150 zł, pompy np. Omnigena też niewiele kosztują-fachowiec szybko to poskłada w gotowy zestaw).Co do pytania o pchanie przez pompę-po to właśnie mamy sprzęgło-rozdziela ono obieg kotłowy od obiegów centralnego ogrzewania.Gdy pompa za sprzęgłem się włączy, "podbiera" ciepłą wodę z obiegu kotłowego.Gdy jedna z pomp nie pracuje druga sobie podbiera.W wypadku gdy obie pompy się wyłączą woda krąży w obiegu kocioł-sprzęgło.Schematu nie obiecuję bo ciężko z czasem, ale może dorwę jakiś z netu i wkleję.
  • #6 13756990
    misiek83
    Poziom 12  
    Dzięki serdeczne Pawlo-3102 rozjaśniłeś mi moje wątpliwości. Mam nadzieję że sobie już poradzę.Pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

Dzięki również tobie kolego West fajna stronka pozdro i dzia

Dodano po 7 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie do Pawlo-3102 i do West związane z montażem kotła.Będzie na pewno beretta 23 kw wiszący i jak jest lepiej żeby był dwufunkcyjny czy jedno i do tego zasobnik wody?? Dodam że ciepła woda będzie używana sporadycznie jak to bywa w sklepie spożywczym np. Wydaje mi się że kocioł dwufunkcyjny i do tego jak mi podpowiadacie sprzęgło i każdy obiekt oddzielnie i będzie luks. Tylko czy pompki na te dwa oddzielne pomieszczenia mają mieć zasilanie prądu jakoś z kotła czy tylko normalnie z kontaktu i przez sterownik pokojowy będzie wł/wył pompki.pozdrawiam
  • #7 13759584
    Pawlo-3102
    Poziom 17  
    Do pompek robimy jakąś puszkę z dwoma przekaźnikami.Podpinamy tam prąd-można na wtyczce.Puszczamy do sterownika.Sterownik pokojowy gdy żąda grzania zamyka obwód, prąd nam wraca.Ten prąd puszczamy na pompę i jednocześnie na przekaźnik, który ma tylko zewrzeć mostek w kotle i go uruchomić.Nie znam się na kotłach Beretta ale być może do obsługi pogodówki będzie potrzebny jakiś sterownik typu bus.Zazwyczaj wpina się go w osobne złącze na płycie więc nie powinien kolidować z mostkiem on/off (choć są kotły,w których jest to problem np.Dedietrich).

Co do kotła-dwufunkcyjny zda egzamin tam,gdzie jest blisko do odbiorników i tam gdzie nie ma jednocześnie dużego poboru ciepłej wody.Taki kociołek 23 kW "na oko" powinien bezproblemowo obsłużyć 2-3 umywalki używane jednocześnie.

Kocioł dwufunkcyjny ma to do siebie że trzeba od czasu do czasu przeczyścić wymiennik.Z jednofunkcyjnym mniej roboty ale zajmuje więcej miejsca i dochodzi koszt zbiornika i armatury do niego.
  • #8 13762722
    misiek83
    Poziom 12  
    Jeszcze raz wielkie dzięki dla Ciebie pawlo-3102 za podpowiedzi , mam nadzieję że sobie poradzę z co do pogodówki to kocioł ma wejście na płycie więc dam radę no i z pompami też dam radę .Pozdro jak by coś się jeszcze urodziło nie znanego w trakcie montażu to dam znać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię podłączenia kotła gazowego Beretta 23 kW w systemie centralnego ogrzewania (C.O) z dwoma oddzielnymi sterowaniami. Użytkownik planuje zastosować programator pokojowy w większym sklepie oraz głowice termostatyczne w mniejszym. Wskazano, że każdy sterownik powinien wyłączać swoją pompę oraz rozłączać złącze kotła, co wymaga użycia dwóch sterowników typu on-off i przekaźników. Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego pozwoli na niezależne działanie obiegów. Użytkownik rozważa również, czy lepszym rozwiązaniem będzie kocioł dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny z zasobnikiem wody, biorąc pod uwagę sporadyczne użycie ciepłej wody. Podano również, że kocioł dwufunkcyjny wymaga regularnego czyszczenia wymiennika, a jednofunkcyjny zajmuje więcej miejsca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA