WItam wszystkich mam problem bo chce podlaczyc do istniejacegp CO na drewno piec gazowy jedno funkcyjny z mozliwoscia grzania osobno CWU jesli mogl by ktos mi podpowiedziec jak to zdrobic bede wdzieczny pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkrzysio_sr napisał:Co do schematu oloaga to jest on nieczytelny (nawet jak na schemat blokowy).
Schematy kolegów wawrzeczko_t i A-Mail nie są dopracowane.
Już piszę o co mi chodzi:
Tylko powiedzcie nam wszystkim jak będzie chodził kocioł na paliwo stałe.
Chodzi o pracę samodzielną. Czy macie zamiar na "siłę przetaczać" wodę przez wyłączony kocioł gazowy ?
wawrzeczko_t napisał:Uważam, że lepiej jest przepychać wodę przez kocioł gazowy, ale nie na siłę lecz przy włączonym gazioku. Czyli w czasie pracy węgloka musi być włączony kocioł gazowy i to on przejmowałby kontrolę nad instalacją grzewczą. Taka jest moja idea ze względu na oszczędności poczynione w automatyce układu.
krzysio_sr napisał:Jest jeszcze drugi minus.
W przypadku awarii kotła gazowego , ten system przestaje istnieć.
Niestety ludzie , którzy to skopiują , mogą potem nie wiedzieć o co chodzi.
Powinieneś usunąć te schematy - bo są błędne.
Kotły łączymy w kaskady lub powinny zasilać bufor (ten sam).
totoni napisał:Przejrzałem waszą polemikę, ja mam takie rozwiązanie piec węglowy, piec gazowy i dołożyłem jeszcze solar. Wszystko pracuje niezależnie w zależności co w danym momencie jest źródłem ciepła.
wawrzeczko_t napisał:Uważam, że to jeden z nielicznych dobrych schematów połączenia węglówki z gazówką
cikez napisał:Zaworu bzp. ciepłej wody faktycznie nie mam - dołożę.
cikez napisał:Co do naczynie przeponowego na ciepła wodę to nie ma, ale nie jestem pewien czy mój zasobnik nie posiada czasem w sobie przepony
cikez napisał:Jeżeli chodzi o wysoką temp. powrotu to myślałem że właśnie stosując płytowy wymiennik spowoduje mały obieg i odpowiednio ciepłą wodę na powrocie.
cikez napisał:Zawory zwrotne to takie bajpasy przy pompie ? tak żeby w czasie awarii odłączyć pompę i wymienić ale zostawić obieg ? Jak tak to mam takie.
cikez napisał:jakiej pojemności bufor zalecałbyś ? piec na mieć 25 kW a dom ( docelowo po remoncie ) ok 200 m2