WItam wszystkich mam problem bo chce podlaczyc do istniejacegp CO na drewno piec gazowy jedno funkcyjny z mozliwoscia grzania osobno CWU jesli mogl by ktos mi podpowiedziec jak to zdrobic bede wdzieczny pozdrawiam
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekrzysio_sr wrote:Co do schematu oloaga to jest on nieczytelny (nawet jak na schemat blokowy).
Schematy kolegów wawrzeczko_t i A-Mail nie są dopracowane.
Już piszę o co mi chodzi:
Tylko powiedzcie nam wszystkim jak będzie chodził kocioł na paliwo stałe.
Chodzi o pracę samodzielną. Czy macie zamiar na "siłę przetaczać" wodę przez wyłączony kocioł gazowy ?
wawrzeczko_t wrote:Uważam, że lepiej jest przepychać wodę przez kocioł gazowy, ale nie na siłę lecz przy włączonym gazioku. Czyli w czasie pracy węgloka musi być włączony kocioł gazowy i to on przejmowałby kontrolę nad instalacją grzewczą. Taka jest moja idea ze względu na oszczędności poczynione w automatyce układu.
krzysio_sr wrote:Jest jeszcze drugi minus.
W przypadku awarii kotła gazowego , ten system przestaje istnieć.
Niestety ludzie , którzy to skopiują , mogą potem nie wiedzieć o co chodzi.
Powinieneś usunąć te schematy - bo są błędne.
Kotły łączymy w kaskady lub powinny zasilać bufor (ten sam).
totoni wrote:...sedno tkwi w automatyce i poprawnej konfiguracji systemu
totoni wrote:Przejrzałem waszą polemikę, ja mam takie rozwiązanie piec węglowy, piec gazowy i dołożyłem jeszcze solar. Wszystko pracuje niezależnie w zależności co w danym momencie jest źródłem ciepła.
wawrzeczko_t wrote:Uważam, że to jeden z nielicznych dobrych schematów połączenia węglówki z gazówką
cikez wrote:Zaworu bzp. ciepłej wody faktycznie nie mam - dołożę.
cikez wrote:Co do naczynie przeponowego na ciepła wodę to nie ma, ale nie jestem pewien czy mój zasobnik nie posiada czasem w sobie przepony
cikez wrote:Jeżeli chodzi o wysoką temp. powrotu to myślałem że właśnie stosując płytowy wymiennik spowoduje mały obieg i odpowiednio ciepłą wodę na powrocie.
cikez wrote:Zawory zwrotne to takie bajpasy przy pompie ? tak żeby w czasie awarii odłączyć pompę i wymienić ale zostawić obieg ? Jak tak to mam takie.
cikez wrote:jakiej pojemności bufor zalecałbyś ? piec na mieć 25 kW a dom ( docelowo po remoncie ) ok 200 m2