logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Golf IV - Przepalony styk we włączniku świateł - jak to obejść?

Daniel1028 29 Cze 2014 16:16 11772 11
REKLAMA
  • #1 13752473
    Daniel1028
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam forumowiczów!
    Padły mi światła mijania, najprawdopodobniej przepalony styk:
    Volkswagen Golf IV - Przepalony styk we włączniku świateł - jak to obejść? Volkswagen Golf IV - Przepalony styk we włączniku świateł - jak to obejść?

Styk jest przepalony w miejscu do którego w kostce wchodzi żółto-zielony kabel.

Czy jest możliwe tymczasowe obejście tego problemu - np. żeby zamiast przeciwmgielnych świeciły światła mijania? Potrzebuję pilnie samochodu, a nie chce się narażać na niepotrzebne koszty w postaci mandatu i punktów karnych :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13752689
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Daniel1028 napisał:
    żeby zamiast przeciwmgielnych świeciły światła mijania? Potrzebuję pilnie samochodu, a nie chce się narażać na niepotrzebne koszty w postaci mandatu i punktów karnych

Jak będziesz miał kontrol i będą Ci sprawdzać światła to co wtedy? :)

Wypalenie tego styku to może być objaw a nie przyczyna.

Masz normalne seryjne żarówki zamontowane w aucie?

Do wymiany masz na pewno włącznik i jedną wsuwkę we wtyczce.
  • REKLAMA
  • #3 13752717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13752718
    Daniel1028
    Poziom 9  
    Tak, żarówki to normalne H7 12V 55W czyli jak mi się wydaje te standardowe z czwóreczki :)
    Co masz na myśli przez objaw? Dodam, że w samochodzie nie stosowałem żadnych przeróbek typu niestandardowe żarówki właśnie. Będąc szczerym to żarówki które mam zamontowane w samochodzie (oprócz postojówek) są takie same z jakimi auto kupiłem od poprzedniego właściciela :)

Dodano po 2 [minuty]:

non e vero italiano ew. coś z demontażu? Są dosyć ciekawe oferty na allegro :) za 35 zł można dostać sprawny przełącznik.
  • REKLAMA
  • #5 13752749
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13752766
    Daniel1028
    Poziom 9  
    No w sumie masz rację :) różnie to bywa niestety... Spotkałem się także ze stwierdzeniem, że winny może być także przekaźnik. To już niestety dwie rzeczy do sprawdzenia.
  • #7 13752779
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13752796
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Osobiście też wolałbym oryginał ( ale trzeba mieć możliwość sprawdzić czy sprawny itp).
  • #9 13752830
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 13753075
    Daniel1028
    Poziom 9  
    W jaki sposób wyciągnąć kabelki z kostki za przełącznikiem? Jest to możliwe, czy siedzą tam one na stałe?
  • #11 13753524
    proxi777
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    musisz mieć ciękiego drucika (cos w stylu igly tylko grubsze troche) i jak widzisz piny na kostce tak jak na zdj na dole i na gorze sa takie male otworki musisz wsadzać tego drucika i ruszać nim jednocześnie ciągnąć za przewód
  • #12 13755346
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Na szybko styknie przecie żółty z czarnym do żółto ziel (nie pamiętam na sto procent)
    Problem w schemat zerknąć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z przepalonym stykiem we włączniku świateł w Volkswagenie Golfie IV, co skutkuje brakiem świateł mijania. Prosi o tymczasowe rozwiązanie, aby zamiast świateł przeciwmgielnych mogły świecić światła mijania. Forumowicze sugerują, że problem może leżeć w obrotowym włączniku świateł, który należy wymienić, a także wskazują na możliwość sprawdzenia przekaźnika. Użytkownik potwierdza, że ma standardowe żarówki H7 12V 55W. Wskazówki dotyczące demontażu wtyczki oraz podłączenia kabli są również omawiane. Wymiana włącznika może kosztować około 70 zł, podczas gdy oryginalny może być znacznie droższy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA