logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kierunku na PWr: AiR czy Nanotechnologia? Zainteresowania i perspektywy

Arlic 29 Cze 2014 17:44 1431 9
REKLAMA
  • #1 13752790
    Arlic
    Poziom 11  
    Witam, w tym roku zdałem maturę jako absolwent technikum informatycznego, chce kontynuować naukę, ale potrzebuje pomocy w wyborze kierunku.

W moich zainteresowaniach są głownie przedmioty ścisłe, głównie fizyka.
    Z przedmiotów innych niż uniwersyteckie lubię programowanie oraz elektronikę.

Z kierunków które sobie upatrzyłem bazując na AiR na wydziale elektroniki
    oraz nanotechnologia na wydziale Wydział Podstawowych Problemów Techniki.

Chciałbym zapytać na czym skupiają się tę kierunki, jeżeli dobrze rozumiem na AiR jest dużo elektroniki, programowania, średnio matematyki i fizyki oraz mało mechaniki. W Przypadku Nanotechnologi jest dużo fizyki i matematyki i mało przedmiotów przygotowujących do zawodu.

Chciałbym mieć również możliwość zarobku po owych kierunku, oczywiście nie zakładając że na studiach nauczą mnie wszystkiego, bez wkładu własnej pracy.
    Niekoniecznie będę pracował w Polsce.

Jeżeli ktoś ma jakieś dodatkowe informacje lub chce się wypowiedzieć, bardzo proszę o napisanie.
  • REKLAMA
  • #2 13753088
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Arlic napisał:

W Przypadku Nanotechnologi jest dużo fizyki i matematyki i mało przedmiotów przygotowujących do zawodu.

Bardzo mało na całej uczelni jest kierunków przygotowujących do jakiegokolwiek zawodu. Pomyliłeś studia ze szkołą zawodową. Widziałeś w ogóle siatki i programy studiów? oba wydziały je publikują na swoich stronach.

Cytat:
    Chciałbym mieć również możliwość zarobku po owych kierunku, oczywiście nie zakładając że na studiach nauczą mnie wszystkiego, bez wkładu własnej pracy.

No to możliwość będziesz miał po każdym kierunku taką samą. ;-]
  • REKLAMA
  • #3 13753149
    Arlic
    Poziom 11  
    McMonster napisał:
    Arlic napisał:

W Przypadku Nanotechnologi jest dużo fizyki i matematyki i mało przedmiotów przygotowujących do zawodu.

Bardzo mało na całej uczelni jest kierunków przygotowujących do jakiegokolwiek zawodu. Pomyliłeś studia ze szkołą zawodową. Widziałeś w ogóle siatki i programy studiów? oba wydziały je publikują na swoich stronach.

Tak, ale nie mogę przewidzieć materiału kryjącego się pod niektórymi nazwami.

Cytat:

McMonster napisał:

No to możliwość będziesz miał po każdym kierunku taką samą. ;-]

Nie po każdym są taką samą, chyba mi nie powiesz że na europeistyce czy innym sztucznie wytworzonym kierunku można zdobyć cokolwiek przydatnego do zawodu?

Jeżeli masz inne jeszcze uwagi lub informację z chęcią wysłucham.
  • REKLAMA
  • #4 13753210
    McMonster
    Poziom 32  
    Arlic napisał:
    Nie po każdym są taką samą, chyba mi nie powiesz że na europeistyce czy innym sztucznie wytworzonym kierunku można zdobyć cokolwiek przydatnego do zawodu?

Wymieniasz skrajny przypadek, ale z pokrewnych kierunków inżynierskich często zysk jest ten sam. Inna sprawa to przepaść między tym, co jest prezentowane na studiach, a co będzie można zastosować w zawodzie. Z innej beczki, znam całkiem dobrego programistę po... filozofii.

Jeśli wiesz mniej więcej, co chcesz robić, to dowolny elektroniczny lub pokrewny kierunek powinien być dobry. Dziwi mnie tylko wybór PPT i nanotechnologii, gdy wymieniasz elektronikę i programowanie. Na PPT znajdziesz faktycznie dużo akademickiej fizyki i matematyki, ale samej elektroniki tam nie napotkasz. Za to poziom kursu programistycznego, który tam fizyką serwują, jest taki sobie, za dużo i ciężko dla fizyka, za mało dla elektronika czy programisty.
  • #5 13756323
    Arlic
    Poziom 11  
    Przeanalizowałem siatkę zajęć różnych kierunków na różnych wydziałach, i jeżeli to było możliwe to również poszczególne kursy.

Jeżeli dobrze z wywnioskowałem, to na AiR, W-4 będę mógł się nauczyć na zajęciach:
    1. Fizyki i matematyki na średnim poziomie.
    2. Programowania mikrokontrolerów na średnim poziomie.
    3. Programowania w językach wysokiego poziomu C/C++, Java, C# na średnim poziomie.
    4. Poruszania się w 3 wymiarowym układzie współrzędnych za pomocą narzędzi matematycznych na dość dobrym poziomie.
    5. Elektroniki na średnim poziomie.

Jeżeli się mylę proszę o poprawę.

Chciałbym jeszcze zapytać co się kryję na wydziale elektroniki pod nazwą "Podst. tech mikroprocesorowej.", Są tylko opisy z innym wydziałów i te opisy różnią się między sobą.
    edit. Jeszcze jedno pytanie. Nadal mnie interesuję parę kursów z fizyki technicznej, jeżeli przerabiał bym materiał sam z tych kursów i miał bym jakieś pytania/problemy, to jest możliwość zapytania na tej uczelni wykładowce danego kursu? Czy raczej wykładowcy są niezbyt chętni do pomocy i odpowiadania na pytania studenta?
  • #6 13758969
    Arlic
    Poziom 11  
    Z tego co widzę bardziej mnie ciągnie do fizyki niż elektroniki. Myślę że wybiorę optykę na WPPT.

Mam pytanie odnośnie wydziału, czy wykładowcy są pomocni wobec studenta zainteresowanego danym tematem?
  • #7 13759454
    McMonster
    Poziom 32  
    Rozstrzał jest duży, ale na każdym wydziale znajdzie się kilku pracowników naukowych, którzy będą przyjaźni i pomocni dla studentów wykazujących zainteresowanie oraz takich, których których studenci najchętniej zepchnęliby z dachu budynku C-5.

Może się trafić tak, że ta konkretna rzecz, którą się zainteresujesz, jest na wydziale "obsadzona" przez ostatniego chama, z którym nie będziesz chciał mieć do czynienia. Nie wyklucza to dalsze zajmowanie się tematem, ale może utrudnić lub ograniczyć wsparcie ze strony uczelni.
  • #8 13759492
    Elektronik94x
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeśli skończyłeś technikum informatyczne to idź w tym kierunku bo elektronika i informatyka to jak hardware i software moim zdaniem ( ja skończyłem technikum elektroniczne ) ale może się myle
  • REKLAMA
  • #9 13759596
    McMonster
    Poziom 32  
    Elektronik94x napisał:
    Jeśli skończyłeś technikum informatyczne to idź w tym kierunku bo elektronika i informatyka to jak hardware i software moim zdaniem ( ja skończyłem technikum elektroniczne ) ale może się myle

Jeśli masz na myśli barierę wymaganej wiedzy, to studia traktują wszystkich po równo, czyli wykładają od zera. Większość studentów to jednak wciąż licealiści.
  • #10 13763967
    Arlic
    Poziom 11  
    Przeczytałem jeszcze tematy realizowane na poszczególnych kursach na różnych kierunkach, jeżeli nie było to starałem odtworzyć tematy zajęć na podstawie udostępnionych notatek. Ostatecznie zdecydowałem się na EiT na WEiMiF (W-12).

Wygląda na to że jest tam prawie wszystko co lubię.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór kierunku studiów na Politechnice Wrocławskiej, koncentrując się na Automatyce i Robotyce (AiR) oraz Nanotechnologii. Użytkownik, absolwent technikum informatycznego, poszukiwał informacji na temat programów nauczania oraz perspektyw zawodowych związanych z tymi kierunkami. Zauważono, że AiR oferuje więcej zajęć z elektroniki i programowania, podczas gdy Nanotechnologia kładzie większy nacisk na fizykę i matematykę. Użytkownicy podkreślili, że na obu kierunkach istnieje różnica między teorią a praktycznymi umiejętnościami zawodowymi. Ostatecznie, autor zdecydował się na kierunek Elektronika i Telekomunikacja (EiT), który odpowiada jego zainteresowaniom.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA