logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo II - Citroen Berlingo II benz. brak świateł mijania

osliczka 01 Lip 2014 20:28 19473 6
REKLAMA
  • #1 13759306
    osliczka
    Poziom 14  
    Ocena: 169
    Witam, mam kłopot z Citroenem Berlingo II 2005r. silnik benzyna.
    Znikły światła mijania. Kontrolka na desce zapala się prawidłowo. Światła postojowe i długie są ok.
    Sprawdzone wszystkie bezpieczniki w BSI w samochodzie i BSM pod maską.
    Rozebrałem BSI, nigdzie nie widać popalonych styków w kostkach, na pinach,
    żadnych widocznych przepaleń, luźnych połączeń, zimnych lutów.
    Po podłączeniu do diagnostyki Autocom pokazuje prawidłowo wszystkie stany z manetek w COM'ie na kierownicy.
    Bardzo proszę o pomysły co jeszcze mogę sprawdzić. Z tego co udało mi się sprawdzić w tym modelu całe sterowanie światłami zewnętrznymi idzie bezpośrednio z BSI z całkowitym pominięciem BSM. Nie jestem tego w 100% pewien bo źródła podają różnie. Teoretycznie pownien iść sygnał po CAN do BSM bo tak jest w większości tych aut. W każdym razie po całkowitym rozpięciu BSM światła mijania nie znikają. Czy ktoś mógłby podać czy zasilanie na lampy idzie bezpośrednio z BSI i z których PIN'ów której wtyczki? Wydaje mi się, że będzie to zielona wtyczka. bardzo proszę o podpowiedzi dla rozwiązania problemu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13760066
    osliczka
    Poziom 14  
    wg instrukcji francuskiej wychodzi jednak, że mimo wszystko niezależnie od silnika bezpieczniki od świateł mijania są w BSM, a od świateł pozycyjnych w BSI. Czy zatem sugerujesz dłubanie w BSM i zostawienie w spokoju BSI?
  • REKLAMA
  • #4 13760362
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Tak, wziąłbym miernik i dzwonił od bezpieczników świateł mijania po płytce. Powinieneś dojść do przekaźnika, sprawdzasz, czy masz na nim napięcie i czy jest zasterowywany. Przy sprawdzaniu płytki wyjmujesz wszystkie bezpieczniki i wtyczki, żeby obwód sie nie zamykał gdzieś naokoło np. przez wspólne zasilanie.
  • REKLAMA
  • #5 13760485
    osliczka
    Poziom 14  
    wyjąłem na wierzch płytkę BSM. Wygląda bardzo zdrowo, żadnych podejrzanych ścieżek, skruszeń połączeń. Niestety na bezpiecznikach nr 3 i 4 które wg instrukcji odpowiadają za światła mijania nie pojawia się napięcie. Przynajmniej + bo masy nie sprawdzałem. Czy może ktoś mógłby podrzucić z którego złącza na płytce BSM zasilane są bezpośrednio lampy i które to przewody, albo który przekaźnik na płytce BSm jest odpowiedzialny za włączenie świateł mijania?
  • #7 13837754
    osliczka
    Poziom 14  
    BSM podmienione i działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem świateł mijania w Citroenie Berlingo II z 2005 roku, silnik benzynowy. Kontrolka na desce działa prawidłowo, a światła postojowe i długie są sprawne. Sprawdzono wszystkie bezpieczniki w BSI i BSM, a także stan złączy w BSI, które nie wykazują uszkodzeń. Diagnostyka Autocom pokazuje prawidłowe stany manetek. Użytkownik poszukuje informacji o zasilaniu świateł mijania, które teoretycznie powinno być sterowane przez BSI, z sygnałem CAN do BSM. Po rozebraniu BSM stwierdzono brak napięcia na bezpiecznikach odpowiadających za światła mijania. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przekaźników oraz podmianę BSM, co ostatecznie rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA