Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo II - Citroen Berlingo II benz. brak świateł mijania

osliczka 01 Jul 2014 20:28 14439 6
    osliczka
    Level 14  
    Witam, mam kłopot z Citroenem Berlingo II 2005r. silnik benzyna.
    Znikły światła mijania. Kontrolka na desce zapala się prawidłowo. Światła postojowe i długie są ok.
    Sprawdzone wszystkie bezpieczniki w BSI w samochodzie i BSM pod maską.
    Rozebrałem BSI, nigdzie nie widać popalonych styków w kostkach, na pinach,
    żadnych widocznych przepaleń, luźnych połączeń, zimnych lutów.
    Po podłączeniu do diagnostyki Autocom pokazuje prawidłowo wszystkie stany z manetek w COM'ie na kierownicy.
    Bardzo proszę o pomysły co jeszcze mogę sprawdzić. Z tego co udało mi się sprawdzić w tym modelu całe sterowanie światłami zewnętrznymi idzie bezpośrednio z BSI z całkowitym pominięciem BSM. Nie jestem tego w 100% pewien bo źródła podają różnie. Teoretycznie pownien iść sygnał po CAN do BSM bo tak jest w większości tych aut. W każdym razie po całkowitym rozpięciu BSM światła mijania nie znikają. Czy ktoś mógłby podać czy zasilanie na lampy idzie bezpośrednio z BSI i z których PIN'ów której wtyczki? Wydaje mi się, że będzie to zielona wtyczka. bardzo proszę o podpowiedzi dla rozwiązania problemu.
    osliczka
    Level 14  
    wg instrukcji francuskiej wychodzi jednak, że mimo wszystko niezależnie od silnika bezpieczniki od świateł mijania są w BSM, a od świateł pozycyjnych w BSI. Czy zatem sugerujesz dłubanie w BSM i zostawienie w spokoju BSI?
    ladamaniac
    Level 39  
    Tak, wziąłbym miernik i dzwonił od bezpieczników świateł mijania po płytce. Powinieneś dojść do przekaźnika, sprawdzasz, czy masz na nim napięcie i czy jest zasterowywany. Przy sprawdzaniu płytki wyjmujesz wszystkie bezpieczniki i wtyczki, żeby obwód sie nie zamykał gdzieś naokoło np. przez wspólne zasilanie.
    osliczka
    Level 14  
    wyjąłem na wierzch płytkę BSM. Wygląda bardzo zdrowo, żadnych podejrzanych ścieżek, skruszeń połączeń. Niestety na bezpiecznikach nr 3 i 4 które wg instrukcji odpowiadają za światła mijania nie pojawia się napięcie. Przynajmniej + bo masy nie sprawdzałem. Czy może ktoś mógłby podrzucić z którego złącza na płytce BSM zasilane są bezpośrednio lampy i które to przewody, albo który przekaźnik na płytce BSm jest odpowiedzialny za włączenie świateł mijania?
    osliczka
    Level 14  
    BSM podmienione i działa