logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić inwerter do katod Revoltec po skróceniu kabla?

kluszon 04 Lip 2014 15:26 2133 1
REKLAMA
  • #1 13767090
    kluszon
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam

Kupiłem 2 zestawy katod firmy Revoltec, nie chciałem mieć wyłączników do nich, więc uciąłem kabelki przed włącznikiem(w efekcie kabel skrócił się o 0,5m) zlutowałem je zabezpieczyłem miejsce lutowania izolacją(jak na zdjęciu). Niestety po podłączeniu do moleks-a nie zaświeciły. Dobrałem się do inwertera okazało się, że oba są spalone(po otwarciu obudowy wyczuwalny zapach). Wydaje mi się, że w jednym poszedł tylko bezpiecznik(pod lupą widać przerwę) a w drugim bezpiecznik i jeden tranzystor(zmiany na ścieżce od dołu układu). Czy skrócenie kabelka o 0,5m mogło spowodować uszkodzenie? I w co się zaopatrzyć żeby naprawić inwerter? Tranzystory w układzie to 8050SS DF331.

Jak naprawić inwerter do katod Revoltec po skróceniu kabla?
    Jak naprawić inwerter do katod Revoltec po skróceniu kabla? Jak naprawić inwerter do katod Revoltec po skróceniu kabla?
    Jak naprawić inwerter do katod Revoltec po skróceniu kabla? Jak naprawić inwerter do katod Revoltec po skróceniu kabla?
  • REKLAMA
  • #2 13783746
    kluszon
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Jest mi ktoś w stanie doradzić na jaki bezpiecznik wymienić spalony? I czy skrócenie kabla o 0,5 metra mogło spowodować spalenie układu?

Tranzystor już sobie znalazłem 8050ss - 1,5A/40V - NPN i taki kupie

Nikt nie jest w stanie pomóc?
REKLAMA