logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony inwerter Revoltec - jak zidentyfikować uszkodzone elementy?

GeTaS 11 Sty 2008 14:32 5145 7
REKLAMA
  • #1 4682234
    GeTaS
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam was.
    Mam mały problem. Dostałem od kumpla katody, które są uszkodzone. Zauważyłem spalony bezpiecznik który jest zastąpiony drucikiem. Efektem tej modyfikacji jest uszkodzenie inwertera. Znalazłem schemat który prawdopodobnie jest od tego urządzenia. Poniżej zamieszczę zdjęcie płytki, oraz schemat. Inverter i katody są konstrukcją przeznaczoną do komputerów(firma revoltec)
    Czy mogli byście mi doradzić co uległo uszkodzeniu?
    Uszkodzony inwerter Revoltec - jak zidentyfikować uszkodzone elementy? Uszkodzony inwerter Revoltec - jak zidentyfikować uszkodzone elementy? Uszkodzony inwerter Revoltec - jak zidentyfikować uszkodzone elementy?
    ps. czy znacie może wartości wszystkich elementów do tej konstrukcji?
  • REKLAMA
  • #2 4682290
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Witam!
    Naprawiałem coś podobnego tyle, ze zasilało to coś normalną świetlówkę 8W. Patrząc po tak prostej konstrukcji, sprawdziłbym tranzystory.Pewnie one są powodem nie działania tego inwertera. Tak w moim przypadku było.
  • REKLAMA
  • #3 4682308
    GeTaS
    Poziom 12  
    Po krótkiej rozmowie z kolegą powiedział mi, że chwilę przed zniszczeniem widział iskrę która strzeliła z/do (niewie dokładnie) nogi kondensatora U4 lub U5 . Może te informacje pomogą zidentyfikować problem :)

Poszukam gdzieś takie tranzystory, albo kupię je i zobaczę czy to coś da
  • #4 4682711
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Ja bym na twoim miejscu sprawdził czy rezystory R1 i R2 mają "przejście" czy nie są spalone.
  • REKLAMA
  • #5 4683585
    GeTaS
    Poziom 12  
    ehh niema co. Byłem w sklepie i powiedzieli mi że nie mają takich podzespołów. Pewnie niechciało im się szukać albo coś w tym stylu... posprawdzam wszystko i może kiedyś kupię te rzeczy .
    dzięki za zainteresowanie tematem :)
  • #6 4684612
    mdm150
    Poziom 27  
    Jeśli chodzi o tranzystory to podaj ich oznaczenie to coś tam sie dobierze.Ja u siebie też dobierałem.
  • #7 4685107
    GeTaS
    Poziom 12  
    d1616
    (poniżej)A
    (calkiem przy nóżkach)gcg38
  • REKLAMA
  • #8 4685774
    mdm150
    Poziom 27  
    Poszperałem trochę na sieci i wynika z tego że są to tranzystory typu 2SD1616A lub KSD1616A a ich parametry bez problemu można znaleźć choćby tu: http://www.datasheetcatalog.com/ . Możesz spróbować zastąpić je tranzystorami typu BD139. Powinno zadziałać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego inwertera firmy Revoltec, stosowanego w katodach do komputerów. Uszkodzenie objawiało się spalonym bezpiecznikiem zastąpionym drucikiem, co doprowadziło do awarii inwertera. Wskazano, że najprawdopodobniej uszkodzone są tranzystory, co potwierdził przypadek podobnego urządzenia zasilającego świetlówkę 8W. Autor zauważył iskrzenie przy nóżkach kondensatorów U4 lub U5, co może wskazywać na uszkodzenie tych elementów lub tranzystorów. Zasugerowano również sprawdzenie rezystorów R1 i R2 pod kątem zwarć lub przepaleń. Wskazano, że tranzystory oznaczone jako 2SD1616A lub KSD1616A można zastąpić tranzystorami BD139, co może przywrócić działanie inwertera. Wartości elementów nie zostały podane, ale schemat i zdjęcia płytki zostały udostępnione w linkach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA