logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszty ogrzewania gazem w starym domu z lat 80-tych - czy 4000 zł rocznie to realne?

pafnucy80 05 Lip 2014 06:22 5631 4
REKLAMA
  • #1 13768540
    pafnucy80
    Poziom 1  
    Witam

Koledzy Rodzice, chcą założyć sobie piec gazowy do ogrzewania domu. Dom jest z lat 80-tych 90m2 wys. 2,5m, zbudowany z białej cegły, docieplony styropianem gr. 10 cm, podłoga na strychu także docieplona styropianem 10 cm, okna wymienione na plastiki 2 warstwowe. W domu znajduje się stara instalacja grzewcza, piec na węgiel, w systemie znajduje si ok 100- 110 litrów wody, grzejniki z lat 80-tych, rury doprowadzające wodę gruuuube. Podczas zimy spalają ok 4 ton węgla, plus tona drzewa, temp w domu max 21 stopni, palone "oszczędnie". Teraz moje pytanie, jakie bedą koszty +- (bo wiadomo zależy to od zimy) zużycia gazu na okres zimowy. Rodzice chcą wymienić tylko piec a resztę zostawić bez zmian tj. rury i grzejniki. Fachowcy lokalni stwierdzili ze będzie to ok 4000 tys. rocznie z podgrzewaniem wody, ale mi wydaje się to raczej nie realne. Proszę o opinie i względne koszty, mieszkają oni na wschodzie wiec i temp. mogą spadać nawet do -25 stopni. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13768942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13779556
    karol123240
    Poziom 14  
    Ocena: 114
    Jerzykowski nie zgodze sie z Tobą, niezaizolowane grube rury działają jak grzejnik i oddają ciepło do otoczenia. grzejniki są zapewne żeliwne trzymają ciepło ale wolniej sie nagrzewają. moim zdaniem nowa instalacja może ograniczyć koszta do 5.000 rocznie a pompa nie pobiera aż takiej ilości prądu. piec na gaz jest wygodą jest troche droższy w utrzymaniu niż kocioł na węgiel.
  • REKLAMA
  • #4 13779681
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13810018
    dziad_ek
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Koszty łatwo przeliczyć jeśli weźmiesz pod uwagę kaloryczność opału i jego cenę plus koszty dostawy. Ja na działce mam własnoręcznie wykonany piec (piec, nie kocioł ) w którym palę odpadami drewna . Są to gałęzie które w małej miejscowości zazwyczaj się po przycięciu drzew wyrzuca ale mam za to bardzo niskie koszty pozyskania opału , na ten okres to opał i dostawa gratis,( ewentualnie kilka piw), ale nie ma nic za darmo bo muszę ten opał pociąć na małe kawałki , wysuszyć i potem zimą palić. Zaletą jest praktycznie bezdymne spalanie - z komina unosi się tylko para wodna...ale są też inne problemy i chyba nie ten temat
REKLAMA