logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Hitachi L200 błąd E14

kachu23 22 Kwi 2005 04:45 4233 8
REKLAMA
  • #1 1426699
    kachu23
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam podczas pracy falownik został zalany przez obsługę i po wyschnięci wyświetla sie błąd E14 co oznacza : Zabezpieczenie przed zwarciem doziemnym.Niby jest to zabezpieczenie pomiędzy silnikiem a falownikiem tylko że mam podłączone tylko zasilanie z sieci 230V.

Czy posiada ktos schemat do tego falownika
    a może ktoś wie jak jest sprawdzane to zabezpieczenie przez falownik
    pewnie da sie to naprawić

z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #3 1428186
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    kolego jeśli uszkodzenie jest na płycie czołowej to j a gdzieś taką płytę man bo uszkodził mi się blok mocy
  • REKLAMA
  • #4 1439422
    balt
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    A czy wyczyściłeś dokładnie płytę? Może został jakiś syf po odparowaniu wody i to może być przyczyna. Pomiar jest na przekładniku Ferrentiego jak w różnicówce tylko realizowany przez elektronikę. Jeżeli pojawia się jakiś prąd na czujniku podłączonym do przekładnika z innego obwodu przez pozostałości z wody to tak będzie. A z czystej ciekawości: nie miałeś żadnych fajerwerków po zalaniu? Ja miałem coś takiego tylko z SEW-em a woda pochodziła z klimatyzatora szafy. Obsłudze przeszkadzało że z rurki za szafą woda kapie i ją zagieli. Rozerwało mostek IGBT i wypaliło kilka dziur na płycie.
  • REKLAMA
  • #6 3425893
    Berny1978
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć kachu. Mam taki sam falownik i taką samą usterkę. Pojawia się ona w momencie uruchamiania falownika i już nic się nie da zrobić. Gdzie dokładnie znajduje się ten tranzystor. Może trochę późno :) ale z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #7 3427041
    kachu23
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam sa tam trzy takie same tranzystory (każdy do jednej fazy) budową przypominaja układzik np. LM317 i znajduja sie przy radiatorze

pozdrawiam

ps. ale nie wiem gdzie dostaniesz te układzik (moja firma sprowadzała go z zagranicy) niestety wtedy w polsce go nie mozna było dostać
  • #8 3428212
    Berny1978
    Poziom 11  
    To było to.Łebski z Ciebie facet. Zwarcie tranzystora na radiatorze. No a co zamiennikami? W aplikacji to mi wygląda na ultra szybki tranzystor bipolarny z diodą. Pozdrawiam.
  • #9 3568236
    Berny1978
    Poziom 11  
    Faktycznie problem jest z tym tranzystorem.
    Falownik leży i czeka na lepsze czasy. Temat uważam za zamknięty.

Dodano po 9 [sekundy]:

Faktycznie problem jest z tym tranzystorem.
    Falownik leży i czeka na lepsze czasy. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Falownik Hitachi L200 po zalaniu wyświetlał błąd E14, oznaczający zabezpieczenie przed zwarciem doziemnym między silnikiem a falownikiem. Pomimo podłączenia tylko zasilania 230V, problem występował. Przyczyną okazało się zwarcie w tranzystorze mocy IRGIB6B60KD, który znajduje się na radiatorze i odpowiada za jedną z faz. Zalecane jest dokładne oczyszczenie płyty z pozostałości po wodzie, gdyż mogą one powodować fałszywe sygnały na przekładniku ferrytowym wykorzystywanym do wykrywania prądów upływowych. Wymiana uszkodzonego tranzystora przywróciła pełną funkcjonalność falownika. Tranzystory te są trudne do zdobycia lokalnie i często sprowadzane z zagranicy. W dyskusji pojawiła się także uwaga o możliwych uszkodzeniach płyty i bloków mocy w wyniku zalania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA