Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneeer VSX808 - Zakłócenia dźwięku

tomekbelno 07 Lip 2014 21:22 939 5
  • #1 07 Lip 2014 21:22
    tomekbelno
    Poziom 9  

    Witam, mam problem z nagłośnieniem w domu.Sprawa wygląda tak. Mam amplituner Pioneer 808RDS -napędza altusy 140 ale to nie jest ważne. Podłączony wejściem CD do laptopa Samsung RC510, przez kabel AUX. W tym momencie wszystko śmiga pięknie, natomiast gdy do laptopa podłącze jeszcze TV ( bez różnicy czy użyje przewodu VGA czy HDMI) w głośnikach pojawia się dziwny dźwięk, nie jest on stały, raz głośniej, raz ciszej. Do tematu dodam nagranie tego zjawiska. Co jest przyczyną tego upiornego dźwięku?

    0 5
  • #2 27 Lip 2014 22:20
    marcin.waski
    Poziom 23  

    Jest to tzw. "brumienie" spowodowane zakłóceniami z sieci 230V. Spróbuj użyć listwy z filtrem przeciwzakłóceniowym lub wyeliminuj uziemienie z podłączonych urządzeń.
    Jeśli nie pomoże kup separator galwaniczny toru Audio (z reguły są to pasywne transformatory ze złączami XLR).

    Moderowany przez _PREDATOR_:

    Taką poradę nagradzam upomnieniem!

    0
  • #3 28 Lip 2014 05:52
    Polon_us
    Poziom 40  

    marcin.waski napisał:
    wyeliminuj uziemienie


    Cóż, porada naprawdę "fachowa". Eliminacja uziemienia? Zabezpieczenia ochronnego? Kolega zastanowił się zanim to napisał?

    Instalacja, gdzie mieszka autor tematu wymaga przejrzenia przez doświadczonego elektryka, a nie zdjęcia uziemienia. Powinna być sprawdzona pod kątem poprawności połączeń, jak i ich jakości (tych połączeń).

    0
  • #4 28 Lip 2014 09:41
    marcin.waski
    Poziom 23  

    W starych instalacjach elektrycznych nie było przewodu PE.
    Jako instalator urządzeń AV miałem już nie raz do czynienia z gniazdami "z bolcem", który na krótko połączony był z przewodem zerowym "N".
    -Nie namawiam autora postu do grzebania we własnej rozdzielni elektrycznej, czy gniazdkach - sugeruję mu sprawdzenie uziemienia (rzeczywiście słabo sformułowałem wcześniejszą wypowiedź) - w wielu przypadkach z przydźwiękami to pomaga.

    0
  • #5 28 Lip 2014 09:56
    grubs
    Poziom 32  

    marcin.waski napisał:
    W starych instalacjach elektrycznych nie było przewodu PE.
    Jako instalator urządzeń AV miałem już nie raz do czynienia z gniazdami "z bolcem", który na krótko połączony był z przewodem zerowym "N".


    Pozostaje mieć nadzieję że nie likwidowałeś tego połączenia.

    0
  • #6 29 Lip 2014 22:07
    tomekbelno
    Poziom 9  

    Witam, sam pracuje jako monter elektryk więc 230 nie ma tu nic do tego.
    Problem rozwiązany, kupiłem już trzeci przewód AUX który rozwiązał problem. Mianowicie potrzebny był przewód ekranowany- dość porządny.
    Za 1.5m zapłaciłem 48 zł ;)
    Więc zakłócenia mogły być powodowane sianiem fali z przewodów telewizyjnych.

    Temat do zamknięcia

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo