logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pioneer VSX-534D - Zakłócenia dźwięku na linii PCCD source

TrabaruImpreza 17 Gru 2020 10:55 777 5
REKLAMA
  • #1 19120022
    TrabaruImpreza
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Spróbuję opisać problem w miarę jasno.

Kiedy komputer jest włączony i podaje sygnał przez kabel AUX (połączenie karta dźwiękowa - CD source we wzmacniaczu) dźwięk jest czysty i bez żadnych zakłóceń. Jednak kiedy jednocześnie połączę wzmacniacz (ARC OUT) z telewizorem za pomocą kabla HDMI w celu uruchomienia panelu konfiguracyjnego wzmacniacza, wówczas zakłócenia sygnału na linii PCCD source są bardzo dokuczliwe. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną takich zakłóceń? Przecież połączenie sygnałowe z PC i osobno wzmaka z TV nie powinno w żaden sposób być zależne.
    Pioneer VSX-534D - Zakłócenia dźwięku na linii PCCD source Pioneer VSX-534D - Zakłócenia dźwięku na linii PCCD source Pioneer VSX-534D - Zakłócenia dźwięku na linii PCCD source Pioneer VSX-534D - Zakłócenia dźwięku na linii PCCD source
  • REKLAMA
  • #2 19120211
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Gdzieś najprawdopodobniej pojawia się pętla masy, możliwe że ją wprowadza komputer lub TV. Jakie wtyczki są przy sprzęcie ? Z bolcem czy bez. Napisz jaka jest przy komputerze, cd, wzmacniaczu i tv, wtedy będziemy radzili dalej....
  • REKLAMA
  • #3 19120522
    TrabaruImpreza
    Poziom 4  
    Jeśli chodzi o kable zasilające to wszystkie są z bolcem (uziemieniem) w standardzie brytyjskim (mieszkam w UK i tutaj nie da się bez uziemienia podpiąć niczego do prądu... znaczy da się, ale po co ryzykować i sobie robić ewentualne kuku), więc nie wiem czy tutaj może być pętla masy, ale nie jestem elektrotechnikiem, więc tylko przypuszczam. Same kable sygnałowe to wiadomo, AUX to jack 3.5 mm na jednym końcu i z drugiego końca dwa RCA male. jeśli chodzi o półaczenie TV ze wzmakiem (ARC out) to kabel HDMI 2.0

odtwarzacza CD nie mam, podałem że tak jest wpięty kabel sygnałowy AUX, czyli od karty dźwięku do CD input source na wzmacniaczu. TV jest połączone z kartą graficzną innym kablem HDMI z gniazda numer "1" z czterech dostępnych, a wzmacniacz połączyłem z TV do gniazda numer "3".

Dodam że do karty graficznej jest też podłączony drugi monitor przez DisplayPort cable (DP), ale to chyba nie ma żadnego znaczenia, tak przynajmniej mi się wydaje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19121019
    TrabaruImpreza
    Poziom 4  
    Właściwie to mogłoby się zgadzać, ale problem w tym że te zakłócenia występują tylko i wyłącznie w momencie gdy podłączam telewizor pod wzmacniacz za pomocą kabla HDMI. Kiedy wypiąłem kabel ze wzmacniacza problem zniknął natychmiast.
    Przez myśl mi przeszła dość niedorzeczna myśl, że może to ma związek z portami HDMI w samym telewizorze, w sensie jeden port jest wykorzystywany na połączenie mięzy kartą graficzną, a właśnie TV; drugi port wykorzystałem do podłączenia TV z wejściem ARC we wzmaku. Czy jest jakakolwiek szansa na to że na tym odcinku może występować jakieś zapętlenie, zwarcie, sprzężenie?
  • #6 19157335
    TrabaruImpreza
    Poziom 4  
    Temat rozwiązany. kompa podpiąłem przez port optyczny. Zakłócenia wszelkiego rodzaju zniknęły
REKLAMA