logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Mag 5000, Danfoss VLT FC 200 i przetworniki ciśnienia?

Student23 08 Lip 2014 13:52 1473 9
  • #1 13777827
    Student23
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam przepływomierz elektromagnetyczny Mag 5000, Falownik Danfoss VLT AQUA DRIVE FC 200 30 kW, oraz 2x przetworniki ciśnieniowe. Potrzebuje połaczyc te wszystkie urzadzenia w jedna calosć tak by mierzyly odpowiednie wartosci do testowania pomp, a nastepnie tworzylo na ich postawie wykres. I teraz moje pytania.
    Falownik jest generalnie dedykowany do tego. Ma 2 wejscia analogowe, 1 wyjscie analogowe, 6 programowalnych cyfrowych, 2 wejscia impulsowe, wyjscie przekaznikowe.
    komunikacja : FC Protocol i Modbus RTU wbudowane (DeviceNet, Profibus i Ethernet IP dostępne jako opcja)

1. Jakie najtansze rozwiazanie moglbym do tego zastosowac
    2. Czy takie rzeczy moge zrealizowac na raspberry PI ( takie cos posiadam) zapewne idzie ale czy nie bedzie to uciazliwe.
    3. Czy taki przeplywomierz jest podlaczany do wejscia analogowego??
    4. Czy te czujniki moge wlasnie podlaczyc do falownika i on bedzie zczytywal mi te wartosci??

Prosiłbym o propozycje oraz krotka notatke na temat jak to mniej wiecej powinno wygladac. Bardzo dziekuje
  • #2 13777854
    gpos
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jakie wykresy chcesz uzyskać?? Czy charakterystykę pompy?
  • #3 13777866
    Student23
    Poziom 11  
    charakterystyka parametrów:
    -zalezności wysokości od wydajności, od sprawności i mocy.

- ciśnienie ssania ps [kPa]
    - ciśnienie tłoczenia pt [kPa]
    - przepływ Q [m3/h]
    - moc pobieranego prądu na silniku P [kW]
    - wysokość podnoszenia H [m]

Chociaz najwazniejsze jak narazie jest zaproponowanie jakiegos rozwiazania, typu jak to podlaczyc do czego ( sterownik czy przekaznik programowalny, chodzi o najtansze rozwiazanie ). Mniej wiecej chodzi mi o cos takiego : kupujesz sterownik xxx z 3 wejsciami analogowymi, czujniki podlaczasz do tych wejsc ( tu wczesniej pytalem o przeplywomierz do jakiego wejscia sie podpina bo nie jestem pewien ) czy wlasnie cos z tym falownikiem ma byc.
  • #4 13777895
    gpos
    Poziom 14  
    Jeśli umiesz trochę programować (zakładam, że umiesz jeśli bierzesz pod uwagę Raspberry PI) możesz po prostu:
    - kupić moduł wejść analogowych np. na modbus (TAKIE COŚ lub podobne),
    - podłączyć wszystkie żądane wyjścia analogowe z falownika, przetworników i przepływomierza do niego
    - napisać kawałek programu odczytującego i mielącego dane wedle własnego uznania (bibliotek do obsługi Modbus jest dużo)

Wg mnie nie będzie prostszego i tańszego rozwiązania. (Moduł kosztuje coś koło 600 PLN)
  • #5 13778039
    Student23
    Poziom 11  
    A no bardzo dziekuje, no akurat stycznosci nie mialem z raspberry jeszcze, ale takie cos wezme pod uwage. A to z tego falownika do tego modulu to co mam podlaczyc i jak? Myslalem jeszcze nad przekaznikami programowalnymi ( one kosztuja w granicach 500-700 zl i posiadaja 4 wejscia analogowe do ktorych moglbym podlaczyc wlasnie te czujniki). prosibłbym o jeszcze jakies inne propozycje ewentualnie. Zalozmy, ze bez tego raspberry. I w ogole takie cos jest mozliwe do realizacji na arduino???
  • #6 13778118
    gpos
    Poziom 14  
    Tylko w jaki sposób chcesz robić wykresy za pomocą przekaźnika programowalnego? Potrzebujesz czegoś mądrego (czyt. komputera, aby dane, które dostaniesz przekształcić i zrobić z nich wykres). Po co angażować jeszcze sterownik do tego?

Co do podłączania. Wszystkie urządzenia mają wyjścia analogowe. Podłączasz je do modułu i odczytujesz przetworzone dane w postaci cyfr. Dalej już tylko obliczenia tego co chcesz uzyskać.

Na arduino, raspberry się da, o ile wystarczy wejść analogowych. Tylko tutaj masz trochę wiecej zabawy. Sygnały analogowe najpierw sprzętowo (np. rezystorami) musisz dopasować zakresu wejść (przetworniki przeważnie dają sygnał 4..20mA lub 0..10V, a arduino chce na wejściu 0..2.56V, 0..5V, nie wiem, tych akurat nie miałem w ręce).
    Sama obróbka danych będzie tak samo skomplikowana jak na normalnym komputerze. Tylko, że jeśli będziesz chciał wyświetlić lub wydrukować znowu będziesz potrzebował komputera. Te komputerki nadają się dobrze do aplikacji wbudowanych, niezależnych urządzeń - do stanowiska laboratoryjnego ja bym użył zwykłego PC.
  • #8 13780062
    Student23
    Poziom 11  
    OK dziekuje bardzo, czyli jezeli dobrze rozumiem.
    1. Podlaczam wyjscia falownika, przeplywomierza, przetwronikow do takigo modulu. Z tego moduly podlaczam do raspbery, a z rapsbery do kompa. Kwestia by znalezc odpowiednie biblitoeki i mozna programowac ????

2. a taki siemens s7-1200 standardowy ( co ma 2 wejscia analogowe, 8 cyfrowych z czego z 2 chyba idzie zrobic analogi, ale nie jestem pewien ) to spełniłby tez wymagania nie? czy jednak moduł z kolejnym wejsciem jest konieczny. zastanawia mnie ciagle ten przeplywomierz MAG 5000 czy on faktycznie do wejscia analogowego ma byc podlaczony, bo ze specyfkiacji to tak jasno nie wynika.
  • #9 13780135
    gpos
    Poziom 14  
    Mam wrażenie, że nie za bardzo ogarniasz co chcesz zrobić, używanie bibliotek w porgramowaniu to czarna magia dla Ciebie, czytać ze zrozumieniem nie umiesz.
    Może jak się nie czujesz na siłach to zleć zrobienie takiego układu komuś kto to pociągnie od początku do końca.
  • #10 13780626
    Student23
    Poziom 11  
    Ok niewazne, nie chce tego programowac. Chodzi tylko o zaproponowanie rozwiazania i mniej wiecej jak to ma wygladac. Pomijac te biblioteki, chodzilo mi poprostu o podlaczenie tego, czy dobrze mysle. Pisałes wczesniej: ,,Co do podłączania. Wszystkie urządzenia mają wyjścia analogowe. Podłączasz je do modułu i odczytujesz przetworzone dane w postaci cyfr. Dalej już tylko obliczenia tego co chcesz uzyskać " to jakos trzeba te dane odczytac, dlatego pytałem czy chodzilo o to raspbery i czy od tego modulu ma ono isc wlasnie do kompa.

Ale jak jest to problem by wyjasnic no to mozna zamknac temat.
    Pozdrawiam i dzieki za poswiecony czas

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na połączenie przepływomierza elektromagnetycznego Mag 5000, falownika Danfoss VLT AQUA DRIVE FC 200 oraz dwóch przetworników ciśnienia w celu testowania pomp i generowania wykresów. W dyskusji poruszono różne opcje podłączenia, w tym wykorzystanie modułów analogowych na protokole Modbus oraz Raspberry Pi do przetwarzania danych. Użytkownik rozważa również użycie programowalnych przekaźników oraz sterowników PLC, takich jak Siemens S7-1200. Wskazano na konieczność odpowiedniego podłączenia wyjść analogowych z falownika i czujników do wybranego modułu, a także na wyzwania związane z programowaniem i przetwarzaniem danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA