logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OCZ600SXS - Syczenie i brak 5V na linii POWER_OK przy wyłączonym PC

aenoo 09 Lip 2014 16:56 1233 8
REKLAMA
  • #1 13781444
    aenoo
    Poziom 9  
    Witam
    Od niedawna jestem posiadaczem używanego zasilacza OCZ 600SXS. Mam z nim problem a mianowicie zasilacz przy wyłączonym kompie wydaje syczący dźwięk. Drugi objaw to brak napięcia na lini POWER_OK, pojawia się ono dopiero po przełączeniu przycisku ON/OFF - elektronicy wymiekaja PLS HELP :D
  • REKLAMA
  • #2 13839577
    aenoo
    Poziom 9  
    Czy jest ktos w stanie pomoc ze śląska??
  • REKLAMA
  • #3 13839835
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Wykonałeś jakiekolwiek pomiary napięcia po stronie pierwotnej czy czekasz aż ktoś zakupi szklaną kulę?
  • #4 13839978
    aenoo
    Poziom 9  
    Jedynie zmierzylem wszystkie napiecia w kostkach i jedynie co mi wyszlo to na szarym kablu 0,18v i po kliknieciu przelacznikiem wskakuje na 5v i komp sie uruchamia. Niestety nie jestem elektronikiem i nie wiem co dalej z tym fantem. 3 eletronikow wymieklo przy nim...
  • #5 13839998
    marek216
    Poziom 43  
    aenoo napisał:
    Jedynie zmierzylem wszystkie napiecia w kostkach i jedynie co mi wyszlo to na szarym kablu 0,18v i po kliknieciu przelacznikiem wskakuje na 5v i komp sie uruchamia.

Chcesz mnie przekonać, że komputer startuje mając tylko 5V.
    Staraj się dalej.
    Do uruchomienia komputera potrzebujesz 3 napięcia 12V, 3.3V oraz 5V

aenoo napisał:
    Niestety nie jestem elektronikiem i nie wiem co dalej z tym fantem. 3 eletronikow wymieklo przy nim...

Im też wychodziło na pomiarach tak jak Tobie?
  • REKLAMA
  • #6 13840875
    aenoo
    Poziom 9  
    No komuter startuje wszystko sie kreci itp ale czarny ekran dopiero jak klikne wlacznikiem zasilacza laduje system itp. Tylko ten szary kabel na poczatku ma brak 5v.

Dodano po 15 [minuty]:

Jezeli chodzi o eektronikow to nie wiem co im wychodzilo ale ostatni stwierdzil ze cos jest nie tak z ukladem sterujacym power ok. Ale nic z tym nie zrobil...
  • REKLAMA
  • #7 13840987
    marek216
    Poziom 43  
    aenoo napisał:
    Jedynie zmierzylem wszystkie napiecia w kostkach i jedynie co mi wyszlo to na szarym kablu 0,18v

Powtarzam pytanie:
    Jak mierzyłeś, że nie znalazłeś napięć 5V 3.3V i 12V na wtyczce zasilacza.
    Jeśli tych napięć nie ma to znaczy że zasilacz nie ma prawa uruchomić płyty - Ty twierdzisz że uruchamia.

aenoo napisał:
    komuter startuje wszystko sie kreci itp ale czarny ekran dopiero jak klikne wlacznikiem zasilacza laduje system

Więc albo bredzisz albo nie potrafisz wykonać podstawowych pomiarów.
  • #8 13841027
    aenoo
    Poziom 9  
    Chodzi o to ze "jedynie co mi wyszlo NIE TAK" mialem dodac reszta napiec jest ok tak jak powinno byc. Sory za złe złożenie zdania ;/

Dodano po 21 [minuty]:

Głowny elektrolit, wlacznik i kondensatory zostaly wymienione ale problem nadal jest wiec moze to byc jakis uklad scalony a tego juz nie potrafie sprawdzic niestety ;///
  • #9 13926748
    aenoo
    Poziom 9  
    Układ PS223 wymieniony i problem nadal wystepuje. Ma ktoś jakieś pomysły??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem OCZ 600SXS, który wydaje syczący dźwięk przy wyłączonym komputerze oraz nie dostarcza napięcia 5V na linii POWER_OK. Po pomiarach stwierdzono, że napięcie na szarym kablu wynosi 0,18V, a po włączeniu zasilacza wzrasta do 5V, co pozwala na uruchomienie komputera. Użytkownik wymienił główny elektrolit, włącznik i kondensatory, jednak problem nadal występuje. Elektronicy sugerują, że może być uszkodzony układ sterujący POWER_OK. Wymieniono również układ PS223, ale problem nie został rozwiązany. Użytkownik poszukuje dalszej pomocy w diagnozowaniu usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA