Witam. Po próbie włączenia komputera ku mojemu zdziwieniu komputer pracuje, lecz na ekranie nic się nie pokazuje. Wziąłem się za podmianę podzespołów celem wykluczenia wadliwego sprzętu (RAM, grafika, procesor, pasty itd.) Komputer nie wstał nawet w minimalnej konfiguracji bez napędów itd. Dopiero po wymianie zasilacza wszystko pracuje poprawnie jak wcześniej. Zasilacz, o którym mowa w temacie załącza się na stole i pracuje z obciążeniem 10A na linii +12V.
Pomierzyłem wszystkie napięcia na wtyczkach i wygląda to tak:
+12V-12,40V
-12V--11,73V
+5V-5,35V
3,3V-3,41V
Na złączu 20/24 pin brakuje przewodu białego -5V, lecz nie było go od nowości.
Zasilacz na stole zachowuje się normalnie, a po wpięciu do komputera wentylatory kręcą się, lecz komputer się nie odpala. Dodam, że słychać szmeranie z zasilacza na włączonym PC. Zasilacz nie posiada już gwarancji. Jaki mógł być powód uszkodzenia? Liczę na waszą pomoc w uruchomieniu zasilacza.
Pomierzyłem wszystkie napięcia na wtyczkach i wygląda to tak:
+12V-12,40V
-12V--11,73V
+5V-5,35V
3,3V-3,41V
Na złączu 20/24 pin brakuje przewodu białego -5V, lecz nie było go od nowości.
Zasilacz na stole zachowuje się normalnie, a po wpięciu do komputera wentylatory kręcą się, lecz komputer się nie odpala. Dodam, że słychać szmeranie z zasilacza na włączonym PC. Zasilacz nie posiada już gwarancji. Jaki mógł być powód uszkodzenia? Liczę na waszą pomoc w uruchomieniu zasilacza.