logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosa Solo 140 - Słaba iskra, czy to wina cewki? Gdzie kupić zamiennik?

mistrzu234 09 Lip 2014 19:07 4017 10
REKLAMA
  • #1 13781808
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam.
    Niedawno wyciągnąłem z szopy i spróbowałem odpalić kose solo 140. Niestety kosa nie chce się uruchomić. Przeczyściłem świece i pojawiła się iskra,lecz jest ona bardzo mała i nie zawsze ona przeskakuje. Jak namoczę świece w benzynie to coś obróci i szybko gaśnie. Dziadek mówi że to ponoć cewka gdyż już próbował ją kiedyś naprawić. Czy to na pewno wina cewki? Wiecie gdzie można dostać taką cewkę?
    Czy jest szansa ze podejdzie jakiś tani zamiennik ?
    http://www.kramp.com/do/action/ProductDisplay...Phelon&langId=-22&productId=300282&storeId=20
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13781852
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Wszystko na to wskazuje ,wiesz może jak sprawdzić czy cewka jest w 100% dobra?
  • #5 13781894
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Ale jak wyciągnąłem świece i pociągnąłem sznurkiem to iskra jest ale bardzo słaba i nie zawsze się pojawia wygląda jakby cewka była przeciążona lub miała przebicie>
  • REKLAMA
  • #7 13781936
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Próbowałem odpalić na 3 różnych świecach ale na każdej ten sam efekt. Po pociągnięciu czasem obróci 1-2 razy i na tym koniec ,paliwo i gaźnik jest w porządku.
  • #8 13784825
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Udało mi się dzisiaj po przeczyszczeniu tłumika uruchomić kosę ale po dodaniu gazu po chwili się dusi i gaśnie ,na wolnych obrotach to samo się dzieje. Jaka może być tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 13784899
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 616
    Zdejmij tłumik i zobacz jak wygląda tłok i pierścienie jeśli nie będą miały rys świadczących o zatarciu lub zużyciu to masz zabrudzony gaźnik, uszkodzone uszczelniacze na wale lub inną nieszczelność.
  • #10 13792324
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Mam większy problem jak się mi zdawało :( Wczoraj zauważyłem że z mojej kosy wycieka paliwo nw czemu i nw skąd. Ale jeszcze bardziej jestem zdziwiony tym że przez jeden dzień nie wyciekło nic a na drugi już mam pusty bak :(. Nw czemu tak się dzieje gdyż kosa jest położona na baku ,korkiem do góry. Muszę chyba zdemontować bak i sprawdzić jego szczelność ale nie wydaje mi się żeby coś jak bak mogło przeciekać.
  • #11 13799245
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Dzisiaj wyczyściłem gaźnik i kosa pracuje dobrze ale tylko przez chwilkę. Nie wiem co się dzieje gdyż paliwo mi wycieka z wyjścia wężyków od góry. Kiedy odkręcę korek to przestaje. Popatrzyłem do odpowietrznika i go przeczyściłem ale problem pozostał,wygląda na to że robi podciśnienie w zbiorniku i wypycha paliwo wierzchem albo nie dociera do gaźnika. Wie ktoś co się może dziać ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem kosy spalinowej Kosa Solo 140, która nie odpala z powodu słabej iskry. Po przeczyszczeniu świec iskra jest minimalna i nieregularna. Istnieje podejrzenie, że przyczyną może być uszkodzona cewka zapłonowa. Użytkownik pyta o możliwość zakupu zamiennika cewki oraz jak sprawdzić jej stan. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie gaźnika i tłumika. Po pewnych próbach udało się uruchomić urządzenie, ale występują problemy z jego działaniem, w tym wycieki paliwa i zatykanie się gaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA