logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosa spalinowa - Iskra jest świeca zalana a nie pali ?! O co tu chodzi ?

korek123321 19 Cze 2018 22:21 58212 27
REKLAMA
  • #1 17285660
    korek123321
    Poziom 6  
    Ocena: 37
    Witam, mam problem z kosą spalinową NAC (2t) . Świeca jest zalana iskra jest a i tak nie pali ,Iskra jest bardzo mocna, nie wiem czy to ważne ale ma ona kolor przeważnie niebieski. Czuje jakby szarpak na połowie długość sznurka lżej chodził. Raz odpalił i myślałem że już koniec MĘKI z nim a tu nic... dalej nie chce odpalić. Kompresja jest bo dzisiaj były wymieniane wszystkie uszczelki i tłok z cylindrem . Mam wrażenie jakby iskra była za późno, jakby ona się pojawiała gdy tłok jest na dole a nie na górze. Z góry Dzięki. Mam nadzieje że mi pomożesz :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17285709
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1612
    Cuda panie cuda, wszystko jest a nie pali...
    Podlewałeś paliwa pod świece?
  • #6 17285737
    mechanix
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    no to trzeba ustawić zapłon.
  • #7 17285739
    bearq
    Poziom 39  
    korek123321 napisał:
    bearq napisał:
    Cuda panie cuda, wszystko jest a nie pali...
    Podlewałeś paliwa pod świece?

Tak i to nie raz raz coś tam zawarczała i to wszystko...

Czyli albo brak iskry w cylindrze albo zapłon kompletnie przestawiony. Nawet na złym zapłonie powinna chodzić, kulawo ale powinna.
  • #9 17285765
    mechanix
    Poziom 14  
    w instrukcji powinno być podane,ile mm. przed górnym położeniu tłoka powinna pojawić się iskra.Ustawiamy jak w motocyklach itd
  • REKLAMA
  • #11 17285823
    mechanix
    Poziom 14  
    najprościej weź kawałek pręta metalowego.Wykręć świecę.W otwór po świecy włóż ten pręt , i kręć kołem magnesowym do momentu kiedy tłok będzie w GP.Na tym pręcie oznacz ten punkt jako 0.zaznacz od tego punktu w dół i w górę skalę mm. Zacznij od 3mm. przed GP tłoka. Jak nadal nie zapali to zmniejsz ilość mm. Czy ten silniczek ma zapłon elektroniczny,bo nic o nim nie wiemy?
  • #12 17285837
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    W instrukcji nic o ustawieniu zapłonu nie ma ponieważ się go nie reguluje. To że iskra jest na wykreconej świecy nie znaczy że jest pod ciśnieniem. Stare paliwo też potrafi napsuć nerwów.
  • #13 17285841
    bearq
    Poziom 39  
    Pewnie że nie ma bo tam cewka jest przykręcona na stałe a co za tym idzie i stały jest zapłon.
    Czyli zostaje nam iskra której brak w cylindrze...
  • #15 17285846
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    mechanix napisał:
    Czy ten silniczek ma zapłon elektroniczny,bo nic o nim nie wiemy
    Widziałeś kosę z elektronicznym zapłonem?
  • REKLAMA
  • #17 17287015
    bearq
    Poziom 39  
    A jak mamy Ci pomóc, znasz prawdopodobny problem więc?
  • #18 17287145
    mechanix
    Poziom 14  
    wszystkie te porady sprawdziłeś praktycznie?
  • #19 17287182
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 993
    bearq napisał:
    Czyli zostaje nam iskra której brak w cylindrze...
    Albo jest iskra, ale zbyt wiele paliwa dostaje się do cylindra zalewając świecę.
  • #20 17287720
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1140
    Albo podczas wymiany cylindra i tłoka odwrotnie założono tłok lub pękły pierścienie. Jeśli paliwo dochodzi (świeca mokra) i jest iskra, to pozostaje zmierzyć ciśnienie w cylindrze, które może być zbyt niskie.
    Czy tłok z cylindrem zakupiłeś jako komplet, czy oddzielnie.
  • #21 17287738
    mechanix
    Poziom 14  
    poczytaj ten temat,trochę rozjaśni-Ciągle łamiące się pierścienie
  • #23 17288928
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    korek123321 napisał:
    DriverMSG napisał:
    Sprawdź, czy nie zerwało klina.

Nie...

To może gaźnik masz rozregulowany albo problem ze ssaniem, ja ostatnio jakimś cudem ciepły silnik na ssaniu chciałem w DEMONIE odpalić. szarpałem mało se ręki nie wyrwałem, chyba ze 60 razy... kilka razy nawet odbiło:) hahahah, jak się okazało dźwigienka ssania była na on, ustawilem jak potrzeba, 3 razy wcisnąłem pompkę i odpaliła z kopa :).
    Także czasem pierdoły życie zatruwają, ale serio powinieneś się przyjrzeć gaźnikowi, one łatwo ulegają rozregulowaniu, i dupa zimna... W instrukcji powinieneś mieć jak go ustawić...
  • #24 17289104
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1929
    Też ostatnio miałem problem z odpaleniem mojej kosy NAC. Problemem był pęknięty wężyk doprowadzający paliwo ze zbiornika do gażnika. Też była iskra i też świeca pozornie wyglądała na mokrą.
    Drugie co mi natruło życia przy odpalaniu tej kosy to mokry, zaolejony filtr powietrza (gąbka), który znacznie utrudniał przepływ powietrza. Swoja drogą nie wiem dlaczego, ale ten filtr mimo że go czyszczę regularnie to od czasu do czasu potarfi się zamoistnie zachlapać olejem, który z paliwem cofa się z gaźnika.
  • #25 17289311
    korek123321
    Poziom 6  
    Ocena: 37
    UWAGA UWAGA :D chcę oznajmić że kosa działa ^^ ALE ALE nie wiem czy się z tego cieszyć czy też nie. Mianowicie kosa odpala tylko w trybie PRACA. A na ssaniu za cholerę nie chce odpalić (z tego co wiem silnik na zimno odpala się na ssaniu czy nie?). Jak odpalę w trybie PRACA i zmienię na ssanie to gaśnie jak bym całkowicie odcinał powietrze, ale jest tam taka mała dziurka. W cze siniej normalnie odpalała na ssaniu... A naprawiłem tak: wkurzyłem się na tego TRUPA i wszystko rozebrałem na części pierwsze (oprócz korbowodu) i raptem działa :D . Tylko oby jutro też działała :D. Czy tak ona powinna odpalać? Nie wiem co było przyczyną ale grunt że działa. DZIĘKI Wszystki za pomoc :)
  • #26 17289423
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    korek123321 napisał:
    UWAGA UWAGA :D chcę oznajmić że kosa działa ^^ ALE ALE nie wiem czy się z tego cieszyć czy też nie. Mianowicie kosa odpala tylko w trybie PRACA. A na ssaniu za cholerę nie chce odpalić (z tego co wiem silnik na zimno odpala się na ssaniu czy nie?). Jak odpalę w trybie PRACA i zmienię na ssanie to gaśnie jak bym całkowicie odcinał powietrze, ale jest tam taka mała dziurka. W cze siniej normalnie odpalała na ssaniu... A naprawiłem tak: wkurzyłem się na tego TRUPA i wszystko rozebrałem na części pierwsze (oprócz korbowodu) i raptem działa :D . Tylko oby jutro też działała :D. Czy tak ona powinna odpalać? Nie wiem co było przyczyną ale grunt że działa. DZIĘKI Wszystki za pomoc :)

Czyli jak pisałem na ssaniu często sie nie da odpalić a czasem odrazu gasnie, po wyłączeniu ssania odpalisz ja bez wiekszego problemu.

Jak napisałem wcześniej gaźnik do regulacji.
  • #27 20660578
    arielkesy
    Poziom 1  
    >>17287182
    Witam, u mojego tay tak jest. Aż pluje paliwem jak świece wykręce.
  • #28 21056751
    litwinjacek997
    Poziom 1  
    Ocena: 1

Mój NAC miał syndrom nagłej śmierci. Skończyłem koszenie jednego dnia wieczorem, i chciałem dokończyć następnego - i NIC. Szarpałem do bólu łokcia i zero reakcji. Co charakterystyczne odpalała na otwartej przepustnicy, bez ssania, i z ciągłym pompowaniem paliwa. Ciekawe. Znalazłem na znanym portalu gaźnik za 21,50 PLN (fragment opisu ... japoński gaźnik) gdzie były same entuzjastyczne opinie, typu kosa zmartwychwstała. Pomyślałem, a co mi szkodzi spróbować, albo coś poprawi, albo nie, 50%. Dokładnie zainstalowałem nowy gaźnik, uważając na te maleńkie przeloty, żeby nie zasłonić uszczelką.
    No i kosa zmartwychwstała - naprawdę wielki szok. Chyba nikt nie odpowie na pytanie dlaczego, ale taki jest fakt. Do oferty dołożyłem długą entuzjastyczną opinię, bo już byłem mentalnie przygotowany na kupno nowej kosy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kosą spalinową NAC (model WLBC430-2ZXU), która nie odpala mimo obecności iskry i zalanej świecy. W trakcie dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak niewłaściwe ustawienie zapłonu, zbyt duża ilość paliwa w cylindrze, problemy z gaźnikiem oraz zanieczyszczony filtr powietrza. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawienia zapłonu, regulacji gaźnika oraz stanu uszczelek i pierścieni tłokowych. Ostatecznie, po rozebraniu i ponownym złożeniu urządzenia, kosa zaczęła działać, ale tylko w trybie pracy, co sugeruje dalsze problemy z ssaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA