logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kontynuacja] Zastąpienie przekaźnika układem elektronicznym

2ziam3 10 Lip 2014 19:27 1230 7
REKLAMA
  • #1 13784839
    2ziam3
    Poziom 11  
    Jestem elektronikiem montażystą i mam 47 lat. Potrzebuję przerobić schemat z zamkniętej dyskusji:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2570102.html#12315848

[Kontynuacja] Zastąpienie przekaźnika układem elektronicznym

Co muszę zrobić aby układ działał mi na 12V. Prąd dla mnie nie jest ważny, ważne jest zwieranie, które wykorzystuję w przełączniku czasowym.

Czy można zastosować jakieś bardziej znane typy tranzystorów?

Jak będzie wyglądał graficznie układ końcowy gdyż w treści dalszych postów były jeszcze nanoszone poprawki, które dla mnie nie są do końca jasne. Potrzebuję najlepiej wyraźnego schematu. Nie wiem czy tak można ale chciałbym się oddźwięczyć. Dziękuję z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13784906
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Rozumiem, ze chodzi o zwiększenie zarówno napięcia zasilania jak i napięcia sygnału przełączającego.
    1. Zwiększ wartość rezystorów z 200ohm do np. 1k.
    2. Takie tranzystory z wbudowanymi rezystorami są mało popularne. Możesz je zastąpić standardowymi dodając rezystory na zewnątrz np. o wartości 10k.
  • REKLAMA
  • #3 13785268
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 13785539
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6086
    Cytat:
    Co muszę zrobić aby układ działał mi na 12V. Prąd dla mnie nie jest ważny, ważne jest zwieranie, które wykorzystuję w przełączniku czasowym.
    Tranzystor to nie przekaźnik, "zwieranie" jest zawsze wzgledem jednej elektrody wspólnej która musi mieć znany potencjał i to trzeba uwzględnić przy wyborze układu.
  • REKLAMA
  • #5 13825598
    2ziam3
    Poziom 11  
    śledzę temat, chwilowo jednak na wakacjach jestem.
  • #6 14281808
    2ziam3
    Poziom 11  
    Pawel2420 napisał:
    Rozumiem, ze chodzi o zwiększenie zarówno napięcia zasilania jak i napięcia sygnału przełączającego.
    1. Zwiększ wartość rezystorów z 200ohm do np. 1k.
    2. Takie tranzystory z wbudowanymi rezystorami są mało popularne. Możesz je zastąpić standardowymi dodając rezystory na zewnątrz np. o wartości 10k.

natrafiłem na kolejny problem, chciałem znależć odpowiednik i zaginąłem w morzu możliwości, jak osiołek : Link

nie potrzebuję zwierania jakiegoś prądu lecz tylko obwodu, chociaż to to samo. Chodzi o to że mój czasomierz (time swich ACL18) już jest przygotowany pod zwieranie obwodu.

Jakie tranzystory mam zastosować w powyższym schemacie, aby działał na napięcie ok. 12 V?
  • REKLAMA
  • #7 14283203
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1486
    2ziam3 napisał:
    Jakie tranzystory mam zastosować w powyższym schemacie, aby działał na napięcie ok. 12 V?

Nie za bardzo rozumiem jak chcesz ten układ podłączyć do innych urządzeń. Naszkicuj schemat i podaj jaki konkretnie sygnał ma wchodzić na wejście układu, co ma robić wyjście, jaki prąd ma płynąc na wyjściu i jaka polaryzacja. Jak będą dane to coś się wymyśli.
  • #8 14667057
    2ziam3
    Poziom 11  
    zgodnie z poleceniem zastąpiłem istniejący przekaźnik kontaktronowy na taki który zwiera w czasie spoczynku, tzn. kiedy nie przepływa przezeń prąd. Niestety to nie zadziałało. Prawdopodobnie prąd pracy nie był wstanie ruszyć przekażnika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, elektronikiem montażystą, poszukuje pomocy w przeróbce schematu układu elektronicznego, aby działał na napięciu 12V, z zachowaniem funkcji zwierania w przełączniku czasowym. W odpowiedziach zasugerowano zwiększenie wartości rezystorów oraz zastosowanie standardowych tranzystorów z zewnętrznymi rezystorami. Podkreślono, że tranzystor nie działa jak przekaźnik, co wymaga uwzględnienia potencjału elektrody wspólnej. Użytkownik napotkał trudności w doborze odpowiednich tranzystorów oraz w podłączeniu układu do innych urządzeń. W dalszej dyskusji użytkownik wymienił problemy z nowym przekaźnikiem, który nie zadziałał z powodu niewystarczającego prądu roboczego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA