logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blyss Standard 9K BTU - Kod błędu EC, klimatyzator się wyłącza po czasie

baroo_elektroda 10 Lip 2014 21:52 11214 8
REKLAMA
  • #1 13785392
    baroo_elektroda
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Zakupiłem niedawno taki klimatyzator jak w Castoramie Link. Zainstalowałem go tak samo jak poprzedni (tyle, że poprzedni nie był inwerterowy) i mam z nim problem. Po włączeniu działa bez problemu, ale po jakimś czasie wyłącza się. Na panelu mruga dioda zasilania i świeci się kod błędu "EC". Pomaga wyłączenie go z prądu, włączenie i start z pilota.
    Czy ktoś wie czego ten błąd może dotyczyć i jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 15709558
    djj82
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    baroo_elektroda napisał:
    Witam
    Zakupiłem niedawno taki klimatyzator jak w Castoramie Link. Zainstalowałem go tak samo jak poprzedni (tyle, że poprzedni nie był inwerterowy) i mam z nim problem. Po włączeniu działa bez problemu, ale po jakimś czasie wyłącza się. Na panelu mruga dioda zasilania i świeci się kod błędu "EC". Pomaga wyłączenie go z prądu, włączenie i start z pilota.
    Czy ktoś wie czego ten błąd może dotyczyć i jak to naprawić?

Prawdo podobnie nie masz czynnika ;)
  • REKLAMA
  • #4 16354361
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    @baroo_elektroda jak zakończyła się sprawa ?
    Rozwiązanie Twojego problemu przyda się innym użytkownikom forum.
  • REKLAMA
  • #5 21034228
    tomciog1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Wznowię nieco temat, bo może akurat ktoś/coś.
    Pacjent to akurat Kaisai. Wg instrukcji serwisowej błąd EC to m.in. brak czynnika, a raczej wyciek. I taki mi się pojawia EC52.
    I tu się zaczynając ciekawostki - na chłodzenia idzie jak burza, na grzaniu po próżni i dokładnym naładowaniu ( std 5m+ 7 m rury) wystartował jak złoto ( odczyty temperatura ok) i.... za chwilę zonk. Temperatura spada i za chwilę wali EC52. ( Czyli m.in. błąd czujników.
    I to, żeby nie było jałowych dyskusji - instalacja ponownie opróżniona, przedmuchana i wypróżniona solidnie. Czynnik nabity praktycznie co do grama. Czujniki przemierzone - bez uwag. Sądziłem, że jakiś syf się dostał do jedn.wew.. więc ją wymieniłem. Ba- profilaktycznie wymieniłem kontroler i zestaw czujek ( tam są 3 spięte razem). I... powtórka z rozrywki. Czyżby zawór 4d się zawiesił?
  • REKLAMA
  • #6 21053366
    vinetu_
    Poziom 17  
    Ocena: 40

tomciog1 napisał:
    Wznowię nieco temat, bo może akurat ktoś/coś.(...)

Poszła na rynek seria, która ma problemy z czujnikami, przez błędy montażowe płyty PCB jednostki zewnętrznej.
    Najłatwiej byłoby podpiąć TestTool'a i sprawdzić odczyty.
    Sprawdź, czy Twoja jednostka nie ma możliwości podejrzenia parametrów z pilota na wyświetlaczu j.wew
  • #7 21053905
    tomciog1
    Poziom 12  
    Czujki przemierzyłem, wymieniłem zarówno kontroler jak i zestaw czujek. Bez zmian.
    Obawiam się o zawór 4d, bo on nieżywy nie jest bezpośrednio sterowany cewką, tylko kapilarami z czynnikiem. W sumie to nie wiem czemu chinole tak życie utrudnili.
  • #8 21053980
    vinetu_
    Poziom 17  
    Ocena: 40

Odpal sprężarkę i podawaj zasilanie na zawór, jeśli faktycznie jest uszkodzony, będziesz słyszał to po jego pracy

tomciog1 napisał:
    (...)Obawiam się o zawór 4d, bo on nieżywy nie jest bezpośrednio sterowany cewką, tylko kapilarami z czynnikiem. W sumie to nie wiem czemu Chinole tak życie utrudnili.

Masz na myśli to, że przy zaworze jest drugi taki jakby zawór, a nie cewka bezpośrednio?
  • #9 21054399
    tomciog1
    Poziom 12  
    Od tego zacząłem - cewka pracuje, zawor reaguje, ale nie chce gorącego czynnika przerzucać. I właśnie się obawiam, że któraś z kapilar jest zapchana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzatorem Blyss Standard 9K BTU, który po pewnym czasie pracy wyłącza się, a na panelu pojawia się kod błędu "EC". W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym brak czynnika chłodniczego, problemy z czujnikami, a także możliwe zatory w kapilarach. Wskazano na konieczność sprawdzenia instalacji, czujników oraz zaworu 4D. Użytkownicy podkreślają, że błąd EC może być związany z wyciekiem czynnika lub błędami montażowymi płyty PCB jednostki zewnętrznej. Rekomendowane jest użycie narzędzi diagnostycznych do sprawdzenia parametrów urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA