logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator BLYSS 267EC - Wyłacza się po 5-10 min / potrzebna instrukacja

maylo 09 Cze 2014 19:27 9012 3
REKLAMA
  • #1 13692957
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    Witam, klimatyzator jak w temacie. Po jakichś ok. 5 - 10 min pracy słychać z wewnątrz głośne puknięcie (jak by klapa/zawór) po czym sprężarka się wyłącza a klimatyzator przechodzi w tryb wentylatora (kontrolka AIR conditioning zapalona) Czy tak powinno być i czy jest to normalne ? po wyłączeniu i włączeniu za kilka minut mrozi ponownie. Rura odprowadzająca ciepło wyrzucona za okno... Nie mogę znaleść nigdzie instrukcji do niego..

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13695101
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    Prawdopodobnie wyrzuca wysokie ciśnienie czynnika chłodniczego. Sprawdź filtry i czystość wymienników - takie z lamelkami.
    Może tez byc problem z wydajnością wentylatora. Sprawdź pojemność kondensatora silnika - o ile jest.
    Najgorsze może być wywalanie termika sprężarki. Jeżeli wymienniki są czyste oraz nie ma ubytku czynnika to sprężarka do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 13696164
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    Nie ma kondensatora na silniku. Sprawa się poniekąd rozwiązała - ale poprosił bym o utwierdzenie mojej "tezy" - zmieniłem org rurę na rurę o mniejszej średnicy - tzn. 12 cm zastąpiłem rurą spiralną o śr. 10 cm . Dziś podłączyłem org rurę i klimatyzator się nie wyłączył pracują ok 30 min... Czy tak mała zmiana mogła spowodować tak drastyczny wzrost temperatury . zastanawiam się jak poprzedni właściciel go używał mając zaklejony wylot ciepłego powietrza...

Klimatyzator BLYSS 267EC - Wyłacza się po 5-10 min / potrzebna instrukacja
  • #4 13711829
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    maylo napisał:
    Nie ma kondensatora na silniku.

Kondensator z reguły nie jest na silniku. Może być gdzieś obok lub na płycie sterującej. Trzeba szukać idąc po kablach od wentylatora. Jak są 3 i silnik na 230V to musi być kondensator.
    maylo napisał:
    . zastanawiam się jak poprzedni właściciel go używał mając zaklejony wylot ciepłego powietrza...

Pewnie tu tkwi przyczyna wszystkich problemów. :cry:
REKLAMA