logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IRDA na USB nie łączy z Nokia 6100 na Windows XP - co robić?

bestia 22 Kwi 2005 20:54 1097 6
REKLAMA
  • #1 1428576
    bestia
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam. jeśli ktoś móż mi pomóc w podłączeniu IRDY na USB posiadam WinXp. Po podłoczeniu telefonu przez podczerwień na komp. pokazuję się informacja że jest w zasięgu Tel N 6100. Po chwili wyskakuje komunikat że połączenie jest zablokowane lub tel jest poza zasięgiem. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 1436749
    Magikexe
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jest to dosc czesty problem. Czesto wina lezy w ustawieniach. Spruboj zmniejszyc predkosc transmicji.
  • REKLAMA
  • #3 1438191
    bestia
    Poziom 12  
    Witam. Już próbowałem zmniejszać prętkość, instalować sterowniki. Gdy łączę się z telefonem wyskakuje mi komunikat że telefon jest poza zasięgiem lub połączenie jest zablokowane.
  • REKLAMA
  • #4 1438453
    arazz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Mi pojawiał sie podobny komunikat. Miałem plyte główną co w biosie miała włączoną obsługe IRDY ale ze złącza na płycie głównej. I po podłączeniu IRDY z USB pokazywał sie komunikat ze połączenie zablokowane. Jak to wyłączyłem wsio juz bylo O.K Sprawdź moze masz tez cos podobnego. pozdro ;-)
  • REKLAMA
  • #5 1438462
    doc3nt
    Poziom 20  
    Ocena: 1
    dosc czesty przpadek ostatnio z tanimi irda'mi z importu ;)
    roznie gadali na ten temat - a to ze sterowniki zle, a to ze ustawienia a to znow ze wina jest po stronie tandetnego plastiku przez ktory ida promienie - ktos radzil nawet abu zdemontowac ten kawalek aby nie sprawialo to roznych refleksow, odbic fal ir.
    a i ciekawa byla wypowiedz kogos co proponowal przeprowadzenie polaczenia z odosobnieniu - jakims zamknietym pudelku lub podobnym aby nie dochodzilo siwatlo dzienne.
    jak to sie ma to Twojego problemu? nie wiem
    mozesz poprobowac.
    najlepiej gdybys mogl sprawdzic te irde na innym kompie oraz samego fona na innej irdzie...

pozdro
  • #6 1438500
    _myszon
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    arazz napisał:
    Witam. Mi pojawiał się podobny komunikat. Miałem plyte główną co w biosie miała włączoną obsługe IRDY ale ze złącza na płycie głównej. I po podłączeniu IRDY z USB pokazywał się komunikat ze połączenie zablokowane. Jak to wyłączyłem wsio juz bylo O.K Sprawdź moze masz tez cos podobnego. pozdro ;-)

Sa plyty glowne w ktorych istnieje mozliwosc przekierowania portu COM2 na lacznosc w podczerwnieni (zlacze na plycie). IrDA pod USB nie ma z tym przekierowaniem nic wspolnego. Jesli mialbym cos poradzic to sprawdz najpierw to urzadzenie na innym kompie.
  • #7 1439491
    bestia
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, jakiś cud się zdażył bo właśnie przed chwilą zaczeła działać. Niestety nie potrafie powiedzieć dlaczego. Ewentualnie mogę podać moje konfigóracje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z połączeniem IrDA na USB z telefonem Nokia 6100 pod Windows XP objawia się komunikatem o zablokowanym połączeniu lub telefonie poza zasięgiem. Przyczyną mogą być nieprawidłowe ustawienia prędkości transmisji, konflikt z wbudowanym portem IrDA na płycie głównej (np. przekierowanie portu COM2 na złącze podczerwieni), lub niska jakość tanich adapterów IrDA powodująca zakłócenia sygnału. Zalecane jest zmniejszenie prędkości transmisji, sprawdzenie ustawień BIOS dotyczących IrDA na płycie głównej oraz testowanie adaptera i telefonu na innych komputerach lub z innymi urządzeniami IrDA. W jednym przypadku problem rozwiązał się samoczynnie bez wyraźnej przyczyny, co sugeruje możliwe niestabilności konfiguracji lub sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA