logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie WLZ 4x35 do ZK z 5 ZUG'ami - jak podzielić PEN?

przemm07 12 Lip 2014 15:34 4485 22
  • #1 13790284
    przemm07
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam.

W warunkach technicznych była informacja o układzie sieci TN-C. Doprowadziłem do ZK WLZ YAKY 4x35. Zdziwiłem się jednak otwierając skrzynkę z licznikiem, ponieważ znalazłem tam 5 ZUG'ów na wyjściu. Czy mogę podpiąć po prostu przewód PEN z WLZ'u pod niebieskiego ZUG'a, oznaczając oczywiście odpowiednio żółto-zieloną taśmą.

Mam jeszcze jedno pytanie. Nie zmieszczę przewodów aluminiowych do ZUG'ów, a w skrzynce jest mało miejsca. Czy mogę wyciągnąć te ZUG'i (są Zakładu Energetycznego) i w ich miejsce wstawić rozgałęźnik typu LZG 5x(35/4x16)?
  • #2 13790352
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Teoretycznie nie możesz, bo to już N... Już bardziej wypadałoby pod żółtozielonego ZUG-a. A najlepiej - bezpośrednio pod szynę PEN w złączu. W ogóle, podłączanie aluminiowej 35-ki pod typowego ZUG-a słabo wygląda. Szczególnie jak to PEN...
  • #3 13790389
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6681
    przemm07 napisał:
    Czy mogę wyciągnąć te ZUG'i (są Zakładu Energetycznego)

Jak w umowie lub w WTP określona jest granica własności (miejsce dostarczania energii)?
  • #4 13790863
    przemm07
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    JWitek napisał:
    Teoretycznie nie możesz, bo to już N... Już bardziej wypadałoby pod żółtozielonego zuga. A najlepiej - bezpośrednio pod szynę PEN w złączu. W ogóle, podłączanie aluminowej 35-ki pod typowego zuga słabo wygląda. Szczególnie jak to PEN...

Niebieski idzie zapewne przez licznik 3-fazowy. Czy podłączenie PEN pod żółty nie spowoduje nieprawidłowej pracy licznika?

Dodano po 1 [minuty]:

zbich70 napisał:
    przemm07 napisał:
    Czy mogę wyciągnąć te ZUG'i (są Zakładu Energetycznego)

Jak w umowie lub w WTP określona jest granica własności (miejsce dostarczania energii)?

Zaciski prądowe na listwie zaciskowej w złączu w kierunku odbiorcy
  • #5 13791347
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    przemm07 napisał:

Niebieski idzie zapewne przez licznik 3-fazowy. Czy podłączenie PEN pod żółty nie spowoduje nieprawidłowej pracy licznika?

W ogromnej większości przypadków liczniki nie kontrolują prądu w torze N i służy on tylko do zasilania obwodów napięciowych. Na wszelki wypadek sprawdź swój typ, jeżeli jest elektroniczny.
  • #7 19493186
    macioo5
    Poziom 6  
    Witajcie,
    jako że temat nie jest zamknięty, chciałem podpiąć się pod sprawę sprzed ponad 6 lat.
    Jestem w podobnej sytuacji jak kolega. Tzn. w warunkach przyłączenia mam sieć TN-C. ZE wykonał rozdział PEN w ZK a ja zostałem w 4 żyłowym, miedzianym WLZ (4x16), który wkopałem w ziemię, bo właśnie taki został ujęty w projekcie budowlanym....
    Czy w takiej sytuacji mogę zmostkować PE z N zakładając, że mam znów doziemiony PEN i na nowo dokonać właściwego rozdzielenia już w budynku? Czy licznik się nie "zbuntuje"? W prawdzie ze schematu nie wynika aby NORAX 3 (taki mam) mierzył prąd na N ale wolałbym konsultacji :)
    Z góry dzięki za pomoc
  • #8 19493205
    zbich70
    Poziom 43  
    macioo5 napisał:
    ZE wykonał rozdział PEN w ZK
    ZE wykonał podział czy może tylko zamontował listwę z pięcioma zaciskami?
  • #9 19493232
    macioo5
    Poziom 6  
    Wykonał podział. Do zacisku niebieskiego idzie przewód N a do żółtozielonego PE.
  • #10 19493244
    zbich70
    Poziom 43  
    macioo5 napisał:
    Wykonał podział. Do zacisku niebieskiego idzie przewód N a do żółtozielonego PE.
    A co na to Twój elektryk, który to wykona i się pod tym podpisze?
  • #11 19493264
    macioo5
    Poziom 6  
    Jeszcze nie mam bladego pojęcia. Zanim z nim porozmawiam, chciałem się dowiedzieć, czy takie rozwiązanie stwarza jakiekolwiek zagrożenie i czy jest jakiś sposób ażebym uniknął ewentualnego wykopywania wszystkiego z ziemi i kupowania nowego wlz w czasach szalonych cen miedzi 🙂
  • #12 19493279
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    Kolega nie podał rejonu, w którym mieszka, ani jakie ZE obsługuje jego okolice.
    Bo np. w Tauronie są określone standardy, i wykonawcy maja się ich trzymać.
    Wystarczy zapytać u siebie, we właściwym RDE/ZE, i po kłopocie.
    Co prawda sieci kablowe (i napowietrzne) wykonują wyłonieni podwykonawcy, ale mają na to projekty.
    Raz miałem przypadek, żw WTP dla Odbiorcy opiewały na układ sieciowy TT, a podwykonawca sieci zrobił sobie TN.
  • #13 19493295
    macioo5
    Poziom 6  
    Mieszkam na pomorzu i obsługuje nas Energa. Zaraz sprawdzę jak wygląda sytuacja z WTP ale jestem prawie pewien, że nie było mowy o tym, jaki wlz należy zastosować. WTP przesłałem projektantowi i w projekcie mam wyraźnie YKY 4x10 (zwiększyłem do 16).
  • #14 19493310
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    No to szukaj i sprawdzaj :
    Link
    Załącznik 1 01 str. za 26
  • #15 19493375
    macioo5
    Poziom 6  
    Kolego elpapiotr, bardzo Ci dziękuję za link. Znalazłem informację, która jest dla mnie istotna i wygląda na to, że podwykonawca zrobił wszystko jak należy... Ja teoretycznie powinienem mieć możliwość podłączenia się swoim WLZetem do tego w układzie TN-C, zgodnie z tym co napisane w tych standardach:

f) jako listwę zaciskową zalicznikową LZ należy stosować jedno z dwóch alternatywnych
    rozwiązań
    - 5 zacisków śrubowych jednobiegunowych w niedzielonej osłonie izolacyjnej
    zapewniającej osłonę z każdej strony zacisku, montowanych na szynie TS-35,
    umożliwiająca podłączenia przewodów wlz w układzie TN-C lub TN-S o przekrojach
    w zakresie 6-16 mm2, wykonane zgodnie z normą (...)

i kolejne ważne:

3.3. Sieć zasilająca, odbiorcza i ich parametry
    Konstrukcja i wykonanie kablowych rozdzielnic szafowych i szafek pomiarowych nn musi
    gwarantować jej prawidłową pracę przy następujących parametrach systemu
    elektroenergetycznego:
    a) najwyższe robocze napięcie systemu nn – 420 V,
    b) napięcie znamionowe systemu nn – 400 V,
    c) układ sieci nn zasilającej – TN-C, sporadycznie TT,
    d) układ sieci nn odbiorczej – TN-S, TN-C-S
    e) liczba faz – 3,
    f) częstotliwoĞć znamionowa – 50 Hz.

Już zgłupiałem. Ma być pięć zacisków z możliwością połączenia zarówno TN-C jak i TN-S. To się nie wyklucza? Czy faktycznie dostaję możliwość zmostkowania i nowego podziału w rozdzielni budynku?
  • #16 19493384
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4328
    macioo5 napisał:
    Czy faktycznie dostaję możliwość zmostkowania i nowego podziału w rozdzielni budynku?
    Nie ma czegoś takiego jak "nowy" podział. Bo jeśli na być "nowy" to musi być i "stary".

Żyłę PEN wprowadzasz w swej tablicy na szynę (uziemioną) PE a tę z kolei łaczysz z szyną N.
    W co drugim praktycznie temacie jest ta kwestia wyjaśniana i powtarzana.
  • #17 19493391
    macioo5
    Poziom 6  
    kkas12 napisał:
    Nie ma czegoś takiego jak "nowy" podział. Bo jeśli na być "nowy" to musi być i "stary".

No właśnie jest :) Pisałem wcześniej, że ZE rozdzielił PEN w ZK. Wiem, jak rozdzielić PEN a moje pytanie brzmi "jak podłączyć 4 żyłowy wlz, który już leży w ziemii do rozdzielonego w ZK PEN :)
  • #20 19493574
    tw84
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    macioo5 napisał:

i kolejne ważne:

3.3. Sieć zasilająca, odbiorcza i ich parametry
    Konstrukcja i wykonanie kablowych rozdzielnic szafowych i szafek pomiarowych nn musi
    gwarantować jej prawidłową pracę przy następujących parametrach systemu
    elektroenergetycznego:
    a) najwyższe robocze napięcie systemu nn – 420 V,
    b) napięcie znamionowe systemu nn – 400 V,
    e) liczba faz – 3,

Co za idiota to pisał?

Cytat:

Do sieci TN można podłączyć instalację TN albo TT.
    Do sieci TT nie wolno podłączać instalacji TN bo to niezgodne z przepisami i niebezpieczne.

Cytat:

e) liczba faz – 3,

Nie faz, tylko przewodów fazowych.

Czemu to ma znaczenie? Bo w sieci 3x400/230 V faz jest sześć: fazy napięć 230V są przesunięte o 60 stopni względem faz napięć 400V, co razem daje sześć faz: 0, 60, 120, 180, 240 i 300 stopni.

Kto podłączał przełącznik gwiazda-trójkąt to wie, że można go podłączyć w "dobrą" albo "niedobrą" stronę, w zależności od tego, jak duży będzie skok kąta napięcia w momencie przełączania.

Cytat:

Bo jakby było 60Hz, albo 16 2/3 Hz to niby co by się zmieniło z punktu widzenia odbiorcy energii?
  • #21 19493842
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Napisz to do ENERGI, na pewno poprawią i napiszą że w sieci jest sześć faz. Ludzie czytający te zalecenia od razu "będą w domu" i skończą się dyskusje na forach o ilości faz.
    tw84 napisał:
    Bo jakby było 60Hz, albo 16 2/3 Hz to niby co by się zmieniło z punktu widzenia odbiorcy energii?

To opracowanie NIE JEST tylko dla odbiorcy. W zasadzie w ogóle nie jest dla odbiorcy. To są: "wymagania techniczne, stawiane wybranym elementom elektroenergetycznej sieci dystrybucyjnej, będącej własnością ENERGA – OPERATOR SA.".
  • #22 19494015
    macioo5
    Poziom 6  
    Napiszę. Muszę przyznać, że czytając Wasze wypowiedzi aż włos się na głowie jeży, że to wszystko jest nadal w takim stopniu niedoprecyzowane. W każdym razie jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #23 19494066
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Dla szukających dziurę w całym zawsze coś będzie niedoprecyzowane. Nie da się zapisać absolutnie wszystkich możliwych przypadków w żadnym dokumencie. Na szczęście przytłaczająca większość ludzi jest normalna i przekaz jest dla nich zrozumiały.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię podłączenia przewodu WLZ 4x35 do złącza kablowego (ZK) w układzie TN-C, gdzie użytkownik zauważył pięć zacisków ZUG. Pytano, czy można podłączyć przewód PEN do niebieskiego ZUG-a oraz o możliwość wymiany ZUG-ów na rozgałęźnik LZG 5x(35/4x16) z powodu braku miejsca na przewody aluminiowe. Uczestnicy dyskusji wskazali, że najlepiej podłączyć PEN bezpośrednio do szyny PEN w złączu, a nie do ZUG-a. Zwrócono uwagę na to, że liczniki w większości przypadków nie kontrolują prądu w torze N, co może wpływać na podłączenie. Użytkownik zadał również pytanie o możliwość mostkowania PE z N w kontekście rozdzielonego PEN w ZK. Wskazano na konieczność konsultacji z elektrykiem oraz na standardy obowiązujące w regionie, w tym w Enerdze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA