logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router 8 Level AWRT-300 – rozłączanie internetu, dioda gaśnie, ADSL świeci cały czas

wojter40 13 Lip 2014 10:37 1581 9
REKLAMA
  • #1 13792106
    wojter40
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam. Mam problem z routerem wi-fi, widziałem temat dotyczący tego samego modelu jednak problem jest nieco inny. Od jakiegoś czasu router zaczął przerywać połączenie, dzieje się tak bez względu na ilość podpiętych urządzeń czy rodzaj połączenia, podpięty jest bezpośrednio przez splitter do sieci telefonicznej, połączenie z komputerem przez ethernet, laptop i telefon przez wi-fi. Po prostu po kilku-kilkunastu minutach pracy znika internet, dioda internet nie świeci. Po wyłączeniu i włączeniu routera po chwili internet wraca, znów na kilka minut. Jeśli routera nie wyłączy się to internet się nie pojawi. Nie wyskakują mi żadne komunikaty o konfliktach, ADSL jest ciągle połączone, dioda świeci, jedynie internet zanika. Ma ktoś pomysł co może być tego przyczyną? Dodam,że wszystkie urządzenia są skonfigurowane w sieć domową, ale wcześniej też były a problemu nie było.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13792153
    wojter40
    Poziom 10  
    Ten ma raptem rok, dodatkowo wyskakuje mi prędkość 100 Mb/s ale to prędkość między routerem a komputerem po kablu. Muszę też wybrać się do orange, rachunek za internet przyszedł dwa razy wyższy niż ostatnio. Musieli coś przekombinować.
    Jakiś czas temu był też problem z centralą, przypisało transfer z kosmosu, dopiero gość z orange to naprawił. Ale wtedy dioda internet się świeciła.
  • #4 13792162
    GooReeK
    Poziom 10  
    Witam, najprościej jest sprawdzić router w jakimś innym środowisku np. u znajomego który ma taką samą infrastrukturę (ten sam dostawca).

Jeśli będzie dalej wariował wyeliminujesz problemy dostarczaniem Internetu do swojego domu.

Wymień zasilacz - często padają kondensatory.
  • REKLAMA
  • #5 13792318
    wojter40
    Poziom 10  
    Nie wiem co miałby do tego zasilacz, router cały czas jest włączony, po prostu internet znika.
  • REKLAMA
  • #6 13792337
    GooReeK
    Poziom 10  
    Sam miałem taki przypadek z identycznymi objawami. Pomogła wymiana zasilacza.

A sam zasilacz ma bardzo wiele do stabilności pracy routera.
  • #7 13792462
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Spróbuj wgrać najnowszy firmware - było parę tematów z routerami które lądowały w śmieciach z takimi objawami.
  • #8 13792480
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    GooReeK napisał:
    Wymień zasilacz - często padają kondensatory.

To nie tylko może być to. Sam router przecież też ma kondensatory w sobie i ona tak samo mogły polecieć. Przyczyną może być ewentualnie zbyt duże obciążenie, bo ja miałem coś podobnego, a mianowicie wystarczyło, że ja ściągałem coś przez torrenty i drugi komputer już nie miał neta, no i okazało się, że wymiana routera na o wiele lepszego TP-Link'a rozwiązała problem.
  • #9 13796305
    wojter40
    Poziom 10  
    Tutaj bez względu na ilość podpiętych pod router urządzeń problem pozostaje.
    W kwestii firmware to nie chcę w tym grzebać, ogólnie ten router robi za modem przy okazji, oryginalnie był ZTE ale nie miał wifi więc kupiłem 8level.
  • #10 13801482
    wojter40
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Okazało się, że przewód telefoniczny był lekko nadłamany i przez to router nie mógł się zsynchronizować.
    Ucięcie przewodu i zarobienie wtyczki na nowo pomogło.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z routerem 8 Level AWRT-300, który przerywa połączenie internetowe, niezależnie od liczby podłączonych urządzeń. Po kilku minutach pracy internet znika, a dioda internetowa nie świeci. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak zużycie sprzętu, problemy z zasilaczem, obciążenie sieci oraz konieczność aktualizacji firmware. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonego przewodu telefonicznego, co umożliwiło routerowi synchronizację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA