logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goclever Quantum 4 - przerywanie ładowania, skoki napięcia ładowarki

joik123 13 Lip 2014 13:02 939 4
  • #1 13792531
    joik123
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Od pół roku jestem posiadaczem telefonu Goclever Quantum 4, jak na razie nie ma z nim jakichkolwiek problemów. Jest lepiej niż myślałem za taka cenę smartfon przewyższył moje oczekiwania - jestem z niego bardzo zadowolony :D. Jednak niedawno, przez przypadek zbadałem jego napięcie ładowania. Najpierw multimetrem wpiąłem się miedzy zasilacz a telefon, a później zmierzyłem napięcie na samej baterii. Wyniki mnie zaskoczyły, ponieważ co kilka (kilkanaście) sekund telefon jakby sam odłączał się od zasilania. Napięcie ładowarki bez obciążenia to 5,22V, podczas ładowania to ok 4,99V - napięcie właśnie w tych granicach skakało co kilka chwil. Sprawdzałem na innych zasilaczach. Dodam że telefon jest 100% sprawny, nigdy nie był zamoczony etc.
    Z góry dziękuje za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • #2 13793290
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    A czy telefon w ogóle się ładuje? Jeżeli tak, to po co szukać dziury w całym? Ładowarki do telefonów są z reguły impulsowe, może tak się zdarzyć, że pod wpływem obciążenia i pewnej impedancji lub pojemności układu w telefonie napięcie się zmienia. Nie sądzę, żeby to było coś dziwnego. Jeżeli się ładuje telefon (nie twoje pomiary), to wszystko jest w porządku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 13793519
    joik123
    Poziom 9  
    Tak, telefon się ładuje. Jak już wyżej wspomniałem mierzyłem napięcie także na stykach baterii, tam także skakało. Jestem w temacie akumulatorków prawie lajkiem, ale wydaje mi się, że naprzemienne (zmieniające się co kilkanaście sekund) ładowane i jego brak, szkodzi baterii. Ładowarka do telefonu to przecież zwykły zasilacz, niezależnie czy impulsowy czy transformatorowy i tak daje (powinien :D) ten sam rodzaj prądu. Zresztą testowałem także na innych źródłach. Tak na marginesie to głównie rozchodzi mi się o to czy jest usterka czy jej nie ma :P
    Pozdrawiam.
  • #4 13793768
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Nie sądzę, usterki nie ma. Jak ładuje, to ładuje i powinno być dobrze. A czy na innych telefonach tak jest, próbowałeś mierzyć?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 13793880
    joik123
    Poziom 9  
    Właśnie próbowałem i czegoś takiego nie ma. Choć muszę przyznać że testowałem tylko 1 telefon i w dodatku nie był on smartfonem :D, więc pewności nie mam....
REKLAMA