logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 2,5TD - 1992r. Lekko dymi na czarno, dlaczego?

audiotech 13 Lip 2014 21:09 1359 5
REKLAMA
  • #1 13794037
    audiotech
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Witajcie.
    Robiłem ostatnio kilka rzeczy w swoim dizelku i na koniec pozostała jedna kwestia, ta w tytule.
    Silnik miał robione końcówki i regulacje ciśnienia wtrysku.
    Odpala pięknie, puści tylko jednego małego bucha i spalin nie widać. Chwilę dizlowato sobie postuka i po chwili się wycisza.
    Jeździ całkiem dobrze ale po dłuższej trasie mam okopcone na czarno okolice wylotu spalin których na postoju ani w lusterku w czasie jazdy nie widać.
    Podejrzewam zbyt wczesny kąt wtrysku, czy ma to wpływ na tą dolegliwość czy coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 13794116
    jokerro
    Poziom 34  
    Ocena: 1141
    Ale robiłeś tylko wtryski które nie wpłynęły na przestawienie początku wtrysku.
  • REKLAMA
  • #3 13794144
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    audiotech napisał:

Jeździ całkiem dobrze ale po dłuższej trasie mam okopcone na czarno okolice wylotu spalin których na postoju ani w lusterku w czasie jazdy nie widać.

A na jak miał by być okopcony, na różowo?
    Cytat:

Podejrzewam zbyt wczesny kąt wtrysku, czy ma to wpływ na tą dolegliwość czy coś innego?

Powiedzmy wprost - nie podejrzewasz, tylko sobie tak uroiłeś. Sprawdziłeś kąt wtrysku? Wiesz chociaż jaką powinien mieć wartość?

Dodano po 5 [minuty]:

jokerro napisał:
    Ale robiłeś tylko wtryski które nie wpłynęły na przestawienie początku wtrysku.
    Im wyższe ciśnienie otwarcia, tym póżniejszy.
  • REKLAMA
  • #4 13794446
    audiotech
    Poziom 15  
    Robiłem w nim wiele rzeczy w układzie wtryskowym. Docelowo chciałem przywrócić stan fabryczny bo radosna twórcza rzeźba tam była że ho, ho... ale takiego okopcenia nie było.
    Wiem że czarny dym to lejące wtryski, dlatego od razu o tym wspomniałem by tej sugestii nie pisano.
    Potem regulacja kąta na pompie bo tam też było grzebane i była ustawiona na samym końcu regulacji. Powodem był 1 ząbek na pasku. Przestawiłem o ten jeden ząbek i początek tłoczenia skorygowałem ruchem pompy. Bez przyrządu niestety.
    Teraz pompa ustawiona jest m/w po środku regulacji na śrubach. Po tym ustawieniu silnik odpala z pół obrotu, pracuje równo, jest żwawy, niestety pracuje GŁOŚNIEJ.
    Wcześniej trudniej odpalał, ale był chyba równie żwawy ale na pewno cichszy, pracował miękko.
    Jak depnę gaz w podłogę to trochę dymu widać a chciałbym to zjawisko zredukować bo po 100km okopcenie auta jest spore i brzydko to wygląda.
    Dlatego pytam, czy ustawienie pompy ma wpływ na kopcenie - bo jeśli nie, to nie będę szukał mechanika z przyrządem tylko innej przyczyny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13794467
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Powiem krótko - błądzisz waść, aż miło. Po pierwsze - kąt wtrysku ustawia się nie na oko, tylko przy użyciu np. czujnika zegarowego. Wiadomo czego wtedy się czepić, oczywiście pod warunkiem że reszta rozrządu ustawiona jest poprawnie. Skoro pracuje twardo, to pewnie ów kąt jest zbyt wczesny - ale jak to stwierdzić na oko, skoro nie wiadomo czy wcześniej był dobrze, czy nie. Dalej - okopcenie wydechu jest najzupełniej normalne, w końcu jednym z produktów spalania jest sadza - biało jak w benzyniaku nigdy nie będzie. Dym w starym sztruclu zawsze będzie widać. Turbina sterowana mechanicznie, zanim rozpędzi się tyle ile powinna, zawsze będzie przez chwilę spalanie z niedostatkiem powietrza. Nie szukaj przyczyny kopcenia na czarno we zbyt wczesnym kącie wtrysku. W takim przypadku dym powinien być jasny.
  • #6 13795063
    audiotech
    Poziom 15  
    Ładnie to napisałeś. Podziękowanko poszło.
    Wszystko robiłem sam bo u mnie we wsi nie ma komu zaufać.
    Fakt że twarda praca silnika jest obecnie - to po moim nieudolnym bezprzyrządowym ustawieniu pompy nastąpiła. ja miałem tą świadomość. Nie byłem tylko pewny czy precyzyjne jej ustawienie będzie miało wpływ na kopcenie bo jeśli tak, to załatwiłbym 2 w 1 Ustawienie i redukcje dymu.
    Teraz już wiem.
REKLAMA