logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy model silnika parowego z puszek bez zaworów zadziała?

japko1024 16 Lip 2014 21:14 2484 2
REKLAMA
  • #1 13802273
    japko1024
    Poziom 18  
    Ocena: 212
    Witam. Chciałbym pierwszy raz zbudować prosty model silnika parowego. Mam dwie metalowe puszki z przykrywkami i postanowiłem zamontować jedną na drugiej: w dolnej, z wyciętymi otworami, będzie palenisko, a w górnej woda. Pokrywka górnej puszki, połączona z kołem zamachowym za pośrednictwem korbowodu (zbudowanego z metalowych części z zestawu do konstruowania, który kiedyś dostałem) i ewentualnie czymś obciążona, będzie poruszać się w górę dzięki ciśnieniu pary, a następnie, po jej wypuszczeniu, w dół (podobnie, jak pokrywka od garnka). Dla zwiększenia sprawności zewnętrzna strona ścianek będzie izolowana, a dolna puszka nie będzie miała przykrywki (będzie ją zakrywała górna - żeby ciepło lepiej przepływało). Czy ma to szansę działać? Nie mam niestety narazie odpowiednich narzędzi i materiałów, żeby zbudować coś bardziej skomplikowanego.
  • REKLAMA
  • #2 13802317
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam na necie jest mnostwo aplikacji zwiazanych z twoim zagadnieniem podaj tylko haslo-prosty silnik parowy-i znajdziesz mnostwo wytworow.Pozdrawiam
  • #3 13802347
    japko1024
    Poziom 18  
    Ocena: 212
    Pierwsze co zrobiłem to wyszukałem to. Jednak każdy z tych silników ma inną konstrukcję, w zależności od narzędzi i materiałów, które ktoś ma. Widziałem jeden bez zaworów, w którym tłok wypchnięty przez parę odsłaniał jej otwór w ściance cylindra, żeby wypłynęła, a potem koło zamachowe cofało tłok. Ten byłby najbardziej zbliżony do tego, który planuję.
REKLAMA