logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Jaki] Splitter i dodatkowy dekoder do karty po Cyfrze+

Kpc21 17 Lip 2014 01:27 1152 0
REKLAMA
  • #1 13802873
    Kpc21
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Mam nadzieję że piszę we właściwym dziale. Podobne wątki widziałem w dziale SAT Serwis, ale on chyba odnosi się raczej właśnie do serwisu, a nie do doboru sprzętu satelitarnego.

Obecna sytuacja.

Są dwa odbiorniki TV kineskopowe w dwóch różnych pomieszczeniach.

Telewizor 1 - działa z (bardzo) starym dekoderem Cyfry+ i ze starą umową. Której najlepiej byłoby nie zmieniać. Dekoder to będzie chyba Thomson TS4P: http://cyfraplus.pl/1062736847/sprzet/thomson.html (ale nie mam 100% pewności, nie sprawdzałem tego dokładnie i na razie nie mam takiej możliwości)

Telewizor 2 - jest goły. Tzn. nie ma doprowadzonego żadnego sygnału TV. Tuż obok lada dzień stanie router wifi.

Jak ma być?

Oba telewizory mają mieć niezależny dostęp do Cyfry+. Czy podział uprawnień ma się odbywać przewodowo, czy bezprzewodowo - jeszcze nie wiadomo, prawdopodobnie zależeć będzie to od kosztów.

Jak ja to widzę?

Skoro to jest NC+ na starej karcie po Cyfrze, najsensowniej wygląda chyba opcja ze splitterem. Do tego potrzebny byłby dodatkowy dekoder (do telewizora 2), konwerter twin, no i okablowanie.

Problem w tym, że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o dobór sprzętu. Jeśli chodzi o splitter, na znanym forum o tematyce satelitarnej część użytkowników polecała produkty tej firmy: http://diviso.pl/ . Jeśli chodzi o dekoder - tu kompletnie nie mam pojęcia co wybrać. Najprostsza sytuacja jest z konwerterem, bo tam chyba nie ma jakichś widocznych różnic między produktami różnych firm.

Zorientowałem się jeszcze, że funkcję multiroomu działającego po ethernecie mają niektóre Arivy Fergusona. Tutaj odpadłby koszt zakupu splittera, ale za to Arivy trzeba by było kupić dwie.

Oczekiwania.

Przede wszystkim ma to działać stabilnie i bezawaryjnie. Dobrze jeszcze, żeby to było estetyczne, bez zielonego laminatu z elektroniką wystającego ze slotu tunera - choć widzę że przy splitterze to raczej nierealne, przynajmniej przy tym obecnym dekoderze, bo ten dodatkowy można dokupić taki, by kartę miał schowaną pod klapką i ewentualnie wyprowadzić slot tasiemką pod dekoder. Ponadto wolałbym nie kupować sprzętu używanego.

Na pewno zarówno w przypadku splittera, jak i Arivy, wchodzi w grę opcja przewodowa i opcja bezprzewodowa. Tzn. przy Arivie albo ciągnę od TV2 do TV1 skrętkę, albo do Arivy przy TV1 zakładam adapter wifi, bądź też access pointa, co zapewne wyszłoby taniej.

Najbardziej interesuje mnie jednak to, co najsensowniej zakupić w roli splittera (zarówno w wersji przewodowej, jak i bezprzewodowej) oraz dekodera, by porównać to z rozwiązaniem na Arivach, które wydaje się najprostsze w instalacji, a przede wszystkim najestetyczniejsze, choć niekoniecznie najtańsze. Dobrze byłoby też wiedzieć, jak rozwiązanie z Fergusonowym multiroomem sprawuje się w praktyce.
  • REKLAMA
REKLAMA