logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić sygnał Cyfry+ na 2 telewizory w różnych pokojach?

zico 31 Sie 2007 18:37 2511 18
REKLAMA
  • #1 4236765
    zico
    Poziom 11  
    Witam,
    wraz z siostrą posiadamy 2 odbiorniki TV (ona w swoim pokoju, ja w swoim, odl ok10m) zasanawiamy się co będzie lepszą opcją:
    1) zakup 2 abonamentów w Cp
    2) zakup cyfry i podzielenie jej sygnalu na 2 odbiorniki.

Proszę o podpowiedzi, gdyz w tym temacie nie orientuje sie zbyt dobrze. Jeśli lepszą opcją bedzie zakup cyfry, to proszę o ewentualn pomoc w podlaczeniu jej na 2 telewizory (tzn co nalezy jeszcze dokupi, jak podlaczyc itp...) Z góry dziekuje wszystkim za pomoc

Pozdrawiam, Marcin
  • REKLAMA
  • #2 4236885
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Posiadając jeden tuner będziecie zmuszeni do oglądania tego samego programu...
  • #3 4236932
    zico
    Poziom 11  
    wiem, dlatego zamierzam dokupic drugi tuner... tylko co jeszcze do tego, i jak to wszystko podlaczyc? i moze ktos wie ile obecnie kosztuje oplata aktywacyjna w C+?
  • #4 4236977
    Tomu$
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    zico napisał:
    wiem, dlatego zamierzam dokupic drugi tuner... tylko co jeszcze do tego, i jak to wszystko podlaczyc? i moze ktos wie ile obecnie kosztuje oplata aktywacyjna w C+?

Zakup 2 abo - to trochę bez sensu...
    w 1 gospodarstwie domowym można legalnie dzielić sygnał (więc i uprawnienia karty abonenckiej)

będziesz potrzebował:
    - wymienić konwerter z pojedynczego na podwójny tzw. TWIN
    - dokupić 2-gi odbiornik (dekoder) - koszt o.k. 250zł (jakiś globo/opticim) - ew. używany tańszy
    - kupić splitter - do rozdzielania uprawnień karty - przy 2 odbiornikach to koszt 130-190zł w zależności od odbiorników (najlepiej jak już będziesz miał 2-gi odbiornik zadzwoń do sprzedawcy - powinien ci dobrać optymalny wariant) - te splitterki są niezłe: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1939951
  • #5 4237716
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Możesz również rozpatrzyć taka opcję.
    2 X dBox2. (Sagem najtańsza opcja )
    Jeden z multicame-m i kartą C+ w slocie.
    Drugi "golas" uprawnienia bierze po Lan ( lub po samym kablu sieciowym )
    Pozdrawiam !
  • #6 4238687
    zico
    Poziom 11  
    jresli chodzi o dbox2 - jak to podlaczyc i jakie beda koszty na odbiorniki?
  • REKLAMA
  • #7 4238767
    adrena
    Poziom 20  
    Najtaniej zawsze kupić z prywatnego Importu.
    Nie przerobionego Sagema na Allegro można kupić od 200 zł
    Podłączyć oba najlepiej poprzez Router do Netu w którym masz Kompa , ale i możesz je ze sobą podłączyć skrętką z przplotem, będą działały niezależnie od Net-u. Jednak wtedy pozbawiasz je największej ich zalety.
    "On line Updates "
    Pozdrawiam !
  • #8 4238856
    zico
    Poziom 11  
    Dziekuje za wasze podpowiedzi, zdecyduje sie jednak na cyfre+, dokupie drugi dekoder i spliiter...

Teraz kolejne pytanie: jaki dekoder i splitter najlepiej wybrać?
    Proszę o pomoc, najlepiej jak wskażecie mi jakiś na allegro...

Chciałem zaznaczyć że nie potrzebuję jakiegoś super wypasionego dekodera, gdyż nie będę w nim dokonywał żadnych modyfikacji...

jeden dekoder będę miał od cyfry+ drugi ( na drugi telewizor musze dokupić)

Dziekuje za pomoc
  • #9 4238876
    adrena
    Poziom 20  
    Najlepiej też C+
    - i wtedy Splitter Bezerker-a ( najtańszy gratis dostajesz dwie karty Klienta )
    Np. Taki...
    Jednak musisz pamiętać aby taktowanie karty było z tą samą częstotliwością . Czyli najlepsze rozwiązanie . Dwa takie same tunery.
    Zresztą w Linku masz podane typy Tunerów.
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #10 4238937
    zico
    Poziom 11  
    jeden dekoder bede mial jakis z oferty C+ na wypożyczenie, czyli najlepiej jaki drugi do niego dokupić?

Dodano po 5 [minuty]:

jeden z allegrowiczów polecił mi taki zestaw:

1. allegro.pl/item228354871_globo_7010cr_czytnik_kart_najtanszy_pod_c_.html

2. allegro.pl/item231472459_uniwersalny_spliter_c_w_zestawie_taniej.html

3. allegro.pl/item230061218_konwerter_twin_globo_0_2db.html
    Co o tym sądzicie?
  • Pomocny post
    #11 4239011
    adrena
    Poziom 20  
    Czym sie różni punkt 1 od 3. ?
    W cene splitter-a wliczona jest inna karta klienta zarabiają jeśli weźmiesz standartowy tuner C+ . To ten sam splitter. Różnica ? 90 zł wybór należy do Ciebie.
    Do innego Tunera do Ceny za splitter którą ode mnie dostałes mozesz doliczyć ..

Taką kartę...

podsumuj i sam zdecyduj o wyborze.
    pozdrawiam !
  • #12 4239035
    zico
    Poziom 11  
    nie za bardzo rozumiem, moglbys napisac to troszke jasniej?
    Z gory dziekuje

Dodano po 4 [minuty]:

adrena napisał:
    Czym sie różni punkt 1 od 3. ?
    W cene splitter-a wliczona jest inna karta klienta zarabiają jeśli weźmiesz standartowy tuner C+ . To ten sam splitter. Różnica ? 90 zł wybór należy do Ciebie.
    Do innego Tunera do Ceny za splitter którą ode mnie dostałes mozesz doliczyć ..

Taką kartę...

podsumuj i sam zdecyduj o wyborze.
    pozdrawiam !

punkty poprawilem, sorki za pomylke,
    "zarabiaja jesli wezmiesz standardowy tuner C+" tego za bardzo nie rozumiem :(
  • REKLAMA
  • #13 4239069
    adrena
    Poziom 20  
    Fakt jest taki że do tunerów innych niż mediasat ( i parę innych łącznie z modułami CI ) stosuje się inne karty klienta. w cenie splittera masz dwie bardzo drogie karty klienta. Które nie koniecznie musisz otrzymać.
    Możesz kupić splitter z linku który Tobie podałem i dokupić karę uniwersalną to razem będzie jakieś 120 zł ( a nie 160 ) Oczywiście tylko w przypadku innego Tunera niz Mediasat. C+
    W przypadku Obu mediasatów Spliter z dwoma Kartami ( gratis za 70 zł) całkowicie Tobie wystarczą.
    Pozdrawiam !

PS wybór który dałem jest najtańszy i najbardziej korzystny.
  • #14 4239082
    zico
    Poziom 11  
    Adrena mam do Ciebie jeszcze jedna, ostatnia sprawe. pomożesz mi skompletować jakiś zestaw? Byłbym bardzo wdzięczny...
    (tuner, splitter, karty, konwerter, jednym słowy wszystko co bedzie potrzebne do uruchomienia cyfry)
    Byłbym bardzo Ci wdzięczny..
  • #15 4239084
    adrena
    Poziom 20  
    Daj na PW nr GG..
  • #16 4239094
    zico
    Poziom 11  
    Tunery dostępne w C+: thomson sd, wiec potrzebuje jakiegos drugiego, ktory bedzie z nim wspolpracowal bez problemow...
  • #17 4268205
    zico
    Poziom 11  
    Witam, mam takie pytanie:
    Czy obena oferta C+ jest na tyle atrakcyjna, że warto sie teraz skusić czy lepiej poczekać do Świąt Bożego Narodzenia???
  • #18 4284738
    Mafcio
    Poziom 11  
    Cytat:
    Witam, mam takie pytanie:
    Czy obena oferta C+ jest na tyle atrakcyjna, że warto sie teraz skusić czy lepiej poczekać do Świąt Bożego Narodzenia???

Zalezy jaki pakiet Cie interesuje :) Jesli podstawowy + C+ badz HBO to spiesz sie =] jesli nie to poczekaj :>
  • #19 4285631
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Przed świętami pojawia się dużo różnych promocji, więc jeśli Ci się nie spieszy, to raczej poczekaj.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału sygnału Cyfry+ na dwa telewizory w różnych pokojach. Rozważane są dwie opcje: zakup dwóch osobnych abonamentów lub wykorzystanie jednego abonamentu z podziałem sygnału. Zalecane jest drugie rozwiązanie, które jest legalne w jednym gospodarstwie domowym i bardziej ekonomiczne. Do podziału sygnału potrzebny jest konwerter typu TWIN (podwójny), drugi dekoder (np. Globo, Opticum, Thomson SD) oraz splitter do rozdzielania uprawnień karty abonenckiej. Splitter często zawiera dwie karty klienta, które muszą mieć zgodne taktowanie z tunerami. Alternatywnie można zastosować dwa dekodery dBox2, gdzie jeden posiada kartę Cyfry+, a drugi odbiera uprawnienia przez sieć LAN lub kabel sieciowy. Koszt drugiego dekodera z prywatnego importu zaczyna się od około 200 zł. Podłączenie splitterów i tunerów wymaga odpowiedniego okablowania i konfiguracji, a najlepsze efekty uzyskuje się stosując dwa takie same modele tunerów. Wskazane są konkretne oferty z Allegro na dekodery, splittery i konwertery. Na koniec pojawiła się dyskusja o aktualnych promocjach Cyfry+ przed świętami, sugerująca, że warto poczekać na okazje, jeśli nie ma presji czasowej.
REKLAMA