Witam, noszę się z zamiarem zbudowania kolumny na Usher'ach 8935A + T9950-20 lub T9930-20 ale zanim kupię głośniki mam kilka pytań.
Pierwsze chyba, jak u każdego początkującego to zwrotnica, ile dB na oktawę powinna mieć projektowana zwrotnica i jak określić częstotliwość podziału? I jaki filtr wybrać? Butterwortha, Linkwitza-Rileya, Bessela czy może jakiś jeszcze inny?
Do obliczenia zamierzam korzystać z tej strony:
Zwrotnice
Druga sprawa to jak wyliczyć pojemność kolumny pod głośniki? Znacie jakieś dobre kalkulatory które w tym pomogą?
EDIT::
Ok co do obudowy, dostosowuje się ją do głośnika średnio/niskotonowego w moim przypadku jego parametry to:
Qts = 0.35
Vas = 45,3dm³
fs = 33Hz
Sd = 150cm²
Xmax = 5mm
Teraz pytanie czy Bullock czy Hoge? I jeśli Bullock to jakie Qb dobrać?
Wyniki dla Bullock:
jeśli Qb=5, Vb=18l, Fb=38Hz, F3=42Hz
jeśli Qb=7: Vb=29l, Fb=38Hz, F3=41Hz
jeśli Qb=10: Vb=28l, Fb=37Hz, F3=40Hz
Wyniki dla Hoge Qb=7:
Vb=33l, Fb=36Hz, F3=37Hz
Które wyniki dobrać do dalszych obliczeń? I nadal nie mam pojęcia, jak dobrać częstotliwość pomiaru, najlepszy chyba będzie filtr Butterwortha 12db/oktawę czyli II rzędu, tak?
Pierwsze chyba, jak u każdego początkującego to zwrotnica, ile dB na oktawę powinna mieć projektowana zwrotnica i jak określić częstotliwość podziału? I jaki filtr wybrać? Butterwortha, Linkwitza-Rileya, Bessela czy może jakiś jeszcze inny?
Do obliczenia zamierzam korzystać z tej strony:
Zwrotnice
Druga sprawa to jak wyliczyć pojemność kolumny pod głośniki? Znacie jakieś dobre kalkulatory które w tym pomogą?
EDIT::
Ok co do obudowy, dostosowuje się ją do głośnika średnio/niskotonowego w moim przypadku jego parametry to:
Qts = 0.35
Vas = 45,3dm³
fs = 33Hz
Sd = 150cm²
Xmax = 5mm
Teraz pytanie czy Bullock czy Hoge? I jeśli Bullock to jakie Qb dobrać?
Wyniki dla Bullock:
jeśli Qb=5, Vb=18l, Fb=38Hz, F3=42Hz
jeśli Qb=7: Vb=29l, Fb=38Hz, F3=41Hz
jeśli Qb=10: Vb=28l, Fb=37Hz, F3=40Hz
Wyniki dla Hoge Qb=7:
Vb=33l, Fb=36Hz, F3=37Hz
Które wyniki dobrać do dalszych obliczeń? I nadal nie mam pojęcia, jak dobrać częstotliwość pomiaru, najlepszy chyba będzie filtr Butterwortha 12db/oktawę czyli II rzędu, tak?