logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz

varrol 08 Kwi 2011 09:45 8419 12
REKLAMA
  • #1 9374284
    varrol
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    A więc otwieram mój projekt kolumn głośnikowych. Po wnikliwych poszukiwaniach i zebraniu otrzymanych porad zdecydowałem się na głośniki:
    http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-t9950-p-728.html
    http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-8945a-p-727.html

Wiedzę czerpię z tematów:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1027441-0.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1951932.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1374802.html
    http://flodins.info/akustyka/73-hi-end-t9950-8945a
    http://www.audiostereo.pl/usher-8945-p-czy-wart-jest-swojej-ceny_34831.html

Do rzeczy:
    1) Obudowy - ok 100cm - wzorowane na Akkus V2: http://www.akkus.com.pl/akkus-v.php - czyli obudowa pochylona (przednia i tylna ścianka pochylone) - wykonane z mdf 25mm
    2) Zwrotnice - 1 rzędu - cewka Alpha Core 1,8mH, kondensator SCR MKP 4,7 uF, rezystor Mills 4,7ohm
    3) Wzmacniacz już jest - to Yamaha Ax 1070 - myślę, że się nada

Jako, że do tej pory nie robiłem kolumn, a tylko dwa subwoofery, to mam kilka pytań:
    1) Jaki jest optymalny litraż obudowy dla tych głośników (najlepiej nie wliczając objętości głośników), a tym samym wielkość otworu BR
    2) Czym najlepiej wygłuszyć - wełną owczą (jak wełną, to czy kupować taką do audio, czy jest tańsza opcja)?
    3) Czy stosować dodatkowe elementy wzmacniające lub wytłumiające (w sensie kształtek z mdfu w środku obudowy)
    4) Czy może zastanowić się nad bardziej skomplikowaną zwrotnicą, a narazie zrobić 1-rzędową z gorszych elementów

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje (których budżet zamyka się w kwocie 2000zł). Ew. sugestie co do konstrukcji, założeń, gdzie najlepiej kupić elementy itp.
  • REKLAMA
  • #2 9375218
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    GREGOR:-) napisał:

Skrzynie wykonane są z płyty MDF 18mm (podwójny front) wzmocnione poprzeczkami. Wymiary 95 cm x 21 cm x 41 cm u podstawy i 28 cm u szczytu. Pojemność dla głośników to 23 l strojone na ok 45 Hz. Przednia ściana pochylona jest pod kątem 7 stopni.

Do wygłuszenia można zastosować watolinę stosowaną do kurtek, jednak zaoszczędził bym na elementach zwrotnicy i zakupił wełnę do zastosowań audio.

Ta zwrotnica moim zdaniem brzmi dobrze, a jest właśnie zaprojektowana dla pochylonej ścianki przedniej. Wg niektórych najlepsze zwrotnice do konstrukcji koherentnych czasowo to 6dB/okt. :idea:
  • #3 9389771
    varrol
    Poziom 11  
    Mam już wstępny projekt - jak zrobię na ładnie, to wrzucę na forum. Komora na głośniki wyjdzie ok 25l - nie licząc głośników, wytłumienia i wzmocnień. Bass reflex będę robił jak u Gregora 68x120 - albo coś podobnego co znajdę, to już przeliczę ew.

I teraz pytanie - planuję mdf 25mm - czy to jest ok, czy przesadzam - a może na przednią ściankę dać jeszcze grubszy?

Kolejne pytanie - chciałbym skleić całość na kołkach - czy to dobry pomysł, czy raczej skręcać?
  • REKLAMA
  • #4 9390099
    przemo-lukas
    Z klejeniem - świetny pomysł. Z grubością nie przesadzasz. j
    Jeśli tylko budżet pozwoli, nie widzę przeszkód, dla których nie warto było by zastosować grubszego frontu.
  • #5 9686776
    varrol
    Poziom 11  
    Mam już projekt:
    Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz

Jeżeli ktoś będzie potrzebował to mogę podesłać dokładne wymiary poszczególnych formatek - wszystko jest już pocięte i pasuje :)

Do tego głośniki i resztę potrzebnego sprzętu - niedługo składam i będę starał się na bieżąco robić zdjęcia z postępów.

Z modyfikacji - rezystor mam 3,9ohm

Koszty jak narazie - ok 2400zł - jeszcze dojdą koszty fornirowania i frezowania - w 3000zł myślę, że się zamknę (nie będę jednak sam fornirował, tylko zaniosę do dobrego zakładu).
  • #7 9688983
    przemo-lukas
    I fajnie. Kąt ok 7°. Bardzo ładnie będzie wyglądało.
  • REKLAMA
  • #8 9696342
    Herethic
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Cytat:

...tak na marginesie...: te kolumienki są od kilku miesięcy wystawiane na "alle(dro)go".
    Były za 3kzł, obecnie 2kzł, a mogą pewnie pójść za 1,5kzł.
    Może warto przemyśleć...
  • REKLAMA
  • #9 9753974
    varrol
    Poziom 11  
    Jeżeli ktoś się przymierza do budowy/zakupu to na pewno warto - ja już wszystko kupiłem - poza tym nie ma jak satysfakcja z własnej pracy :)

A masz może linka do kolumn? Może komuś znajomemu podrzucę - szczerze mówiąc musiałem się minąć z nimi, bo też po Allegro szukałem podobnych przez jakiś czas.

---- edit 01.09.2011 -----

Kolumienki już są w stolarni na wykańczaniu i fornirowaniu. Gdybym to robił sam, to koszty były by znacznie niższe - tak to niestety obie obudowy w sumie wyniosą mnie ponad 1000zł. Ale myślę, że i tak warto, bo nowe kolumny tego typu kosztują ponad 6000zł z kolei... Wkrótce relacja z budowy i odsłuchu :)
  • #10 10017378
    varrol
    Poziom 11  
    Głośniki ukończone - trochę to trwało, ale było warto - poza wyglądem, sam dźwięk jest piękny. Jak narazie odsłuchuję głównie CD na Yamaszce CDX-590 + DAC Lampucera Mini, a głośniki napędza Yamaha AX-1070. Poniżej zdjęcia z "produkcji" głośników. Całość kosztów to ok 3500zł - same obudowy to ok 1300zł.

Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz Projekt kolumn z głośnikami Usher T9950 i 8945a - obudowa, zwrotnice, wzmacniacz

Trochę szczegółów:
    - kolumny z MDF 25mm, front klejony z dwóch płyt na 50mm
    - całość sklejona na kołkach - ponad 200 kołów na jedną kolumnę
    - elementy 'metalowe' zredukowane do niezbędnego minimum (czyli zero śrubek, poza tymi do mocowania głośników, zwrotnica drewniana itp.)

Do kolumn będą jeszcze podstawki, a same podstawki będą na kolcach - narazie planuję - może uda się zrobić podstawki granitowe, jak nie, to będzie MDF.
  • #12 10020503
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Witam,te głośniki ładnie grają,słyszałem je na AS i osłuchiwałem potem w salonie,mam również od paru miesięcy ich młodszych braci. Bryła mi się podoba,niestety ten kolor,nie przemawia do mnie i "maskuje" wartość kolumn.

Jeśli miał bym wskazać plusy i minusy:

plusy:

-dobre głośniki
    -bryła kolumn

minusy:

-kolor (ale o gustach się nie rozmawia)
    -kable (taka cena a takie kable?)
    -konektorki (nigdy w życiu bym ich nie użył)
    -CENA

...cena jest zabójcza,głośniki kosztowały 1,400zł a całe kolumny 3,500zł? Jak bym ja je robił i wiedział bym ile mnie te kolumny wyjdą to wolał bym kupić Scan Speaki i słuchać ich w obudowach sklepanych z czystej wiórówki... Na prawdę,cena mnie zabiła.

Nie mniej jednak gratuluję,na pewno kolumny te swoją grą umilają wieczory.
  • #13 10022720
    varrol
    Poziom 11  
    marian133
    Tak, to prawda - cena zabójcza - głośniki 1400zł, ale zwrotnice 500zł, gniazda, kolce, wytłumienie... Na początku wydaje się mało, a potem jak się zbierze do kupy, to jest sporo - ale satysfakcja rekompensuje :)

Słusznie zauważyłeś konektorki i kable - cóż - właśnie po to konektorki, żebym mógł łatwo kable wymienić. Niestety w miesiącu w którym kończyłem głośniki trochę mnie przycisnęło finansowo. Kable złe nie są, więc bardzo to na muzyce się nie odbija - basy są zadowalające :)

Kolor na zdjęciach kijowo wychodzi - muszę zaprząc lustrzankę i ze statywu porobić, to będzie ok.

przemo-lukas
    Dzięki za linka do cokołów - na pewno się przyda. Jak znajdę dłuższą chwilę, to porządnie całość spiszę i wrzucę projekt.

Wreszcie popełniłem temat z projektem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2379317.html !!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął projekt budowy kolumn głośnikowych z głośnikami Usher T9950 i 8945A. Obudowy mają być wykonane z MDF o grubości 25 mm, wzorowane na modelu Akkus V2, z pochyloną przednią i tylną ścianką. Zwrotnice zaplanowane są na 1. rząd z cewką Alpha Core 1,8 mH, kondensatorem SCR MKP 4,7 µF oraz rezystorem Mills 4,7 Ω. Wzmacniacz to Yamaha AX-1070. Użytkownik planuje zastosować wytłumienie z wełny audio oraz skleić obudowy na kołkach. Koszt całkowity projektu wynosi około 3500 zł, a użytkownik podkreśla satysfakcję z własnoręcznej pracy. W dyskusji poruszono również kwestie estetyki, kosztów oraz jakości użytych komponentów.
REKLAMA