logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WTP – czy obudowa licznikowa bez zamka master key spełnia wymagania rejonu?

MrMazi 18 Lip 2014 11:09 1971 10
REKLAMA
  • #1 13806192
    MrMazi
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Witam Kolegów.
    Proste pytanie.
    Tutaj wyciąg z WTP:

Czy mogę zastosować taką obudowę?
    Cała obudowa jest plombowana.
    We wszystkich dotychczasowych przyłączach w swoim rejonie energetycznym w WTP wymagano zamka z kluczem master key. Teraz nie ma o tym mowy.
    Jako zabezpieczenie przedlicznikowe użyłbym:
    WTP – czy obudowa licznikowa bez zamka master key spełnia wymagania rejonu? Wtedy najemca licznika mógłby sam wymieniać zabezpieczenia przedlicznikowe.
  • REKLAMA
  • #2 13806205
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Nie zgodzą się na gniazda bezpiecznikowe TYTAN-y, chyba że je zaplombują.

Problemem jest dostęp do części przewodzących instalacji przedlicznikowej, dające możliwość NPE.

Chyba, że części przewodzące są podczas otwarcia kasety niedostępne, ale tam akurat chyba jest dostęp.

Dodatkowo będzie to powodowało podejrzenia o samowolne zwiększanie mocy ...

Obudowa będzie na zewnątrz? Jakie IP?
  • REKLAMA
  • #3 13806262
    MrMazi
    Poziom 16  
    Jest wersja tego gniada do plombowania. Założy dwie plomby monter. Chodzi mi o fakt czy całą skrzynkę zaakceptują. Standardowo jak chcieli się dostać do zacisków, to odpowiedni klucz im wystarczył. Tutaj muszą mieć śrubokręt.
  • #4 13806299
    serwisor
    Poziom 29  
    MrMazi napisał:
    Wtedy najemca licznika mógłby sam wymieniać zabezpieczenia przedlicznikowe.

Ta wypowiedź, zasugerowała, że chcesz w przypadku przepalenia, żeby odbiorca wymienił bez zrywania plomb.

Jeśli ma być zaplombowane, to OK.

Standardowo nie wystarczył, bo np. u Mnie na rejonach w skrzyniach z Master Key-em montują pleksę, którą i tak trzeba odkręcić, więc myślę, że nie będą mieli obiekcji, ale najlepiej zapytać osobiście.
  • #5 13806449
    MrMazi
    Poziom 16  
    Potem mnie naszło, że samodzielna wymiana zabezpieczeń przedlicznikowych może się Panom energetykom nie spodobać.
  • REKLAMA
  • #6 13806564
    serwisor
    Poziom 29  
    Zdecydowanie, choćby właśnie ze względu na możliwość zwiększania mocy dostarczanej, poprzez wymianę wkładki ...
  • #7 13807653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 13808042
    MrMazi
    Poziom 16  
    No właśnie nie bardzo jest gdzie na wąskiej klatce schodowej zamontować skrzynkę, która ma 25 cm głębokości. Nie może być S193.... ponieważ mają być topiki.
  • #9 13808306
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    Jak mają być topiki, to jednak proponowałbym RBK00 albo inny podobny rozłącznik i odpowiednie WTN00 gG... Lepiej mieć coś na popularne wkładki, które można znaleźć w nocy w niedzielę, a nie na takie, które są tylko w hurtowni 7-15 na zamówienie...
  • #10 13812103
    MrMazi
    Poziom 16  
    Czyli nikt z Was nie sądzi by Tauron się mógł do samej skrzynki przyczepić?
  • #11 13812154
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    MrMazi napisał:
    Czyli nikt z Was nie sądzi by Tauron się mógł do samej skrzynki przyczepić?
    Tego nie powiedziałem, wypowiedziałem się tylko o typach wkładek. Nigdy nie robiłem nic na terenie Tauronu. Moim zdaniem po prostu najlepiej pójść do odpowiedniego działu i zapytać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zastosowania konkretnej obudowy licznikowej w kontekście wymagań WTP. W odpowiedziach poruszane są kwestie związane z plombowaniem, dostępem do części przewodzących oraz wymianą zabezpieczeń przedlicznikowych. Wskazano na problemy z samodzielną wymianą wkładek zabezpieczających, co może budzić obawy energetyków o nieautoryzowane zwiększanie mocy. Użytkownicy sugerują różne modele obudów, takie jak ZK-111 i SPL-0, oraz rozłączniki RBK00 i S193C, podkreślając znaczenie dostępności wkładek w sytuacjach awaryjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA